Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 травня 2020, 9:30

Україна піднялася на 13 позицій у міжнародному рейтингу бюджетної прозорості

Україна в 2019 році посіла 26 місце серед 117 країн світу в міжнародному рейтингу бюджетної прозорості, піднявшись на 13 позицій у порівнянні з попередніми результатами рейтингу в 2017 році. Про це повідомив експерт International Budget Partnership в Україні Володимир Тарнай, пише УНІАН.

Україна в 2019 році посіла 26 місце серед 117 країн світу в міжнародному рейтингу бюджетної прозорості, піднявшись на 13 позицій у порівнянні з попередніми результатами рейтингу в 2017 році.
Фото: rbc.ua

За його словами, середній рівень бюджетної прозорості у світі становить 45 із 100 можливих балів. Індекс бюджетної прозорості розраховується раз на два роки.

«Розраховується індекс з 2008 року, і за 12 років ми можемо констатувати, що бюджетна прозорість у світі зросла приблизно на 20% і ця тенденція триває. У 2019 році Україна змогла піднятися з 39 місця на 26 місце в світі з 63 балами, і ми переступили той поріг, який показує, що країна публікує достатньо інформації для проведення публічних дебатів про використання бюджетних коштів», — сказав Тарнай.

Читайте також: Українці зможуть стежити за розподілом бюджетних грошей онлайн

Кого випередили

За цим показником Україна випередила такі країни як Японію і Південна Корею, тоді як в регіоні Східної Європи наша країна зайняла позицію, порівнянно з Польщею і Словаччиною (по 60 балів).

За рахунок чого поліпшили позиції

  • за рахунок збільшення доступності бюджетної інформації шляхом публікації презентації спрощених версій ключових бюджетних документів для ЗМІ та громадськості.

  • за рахунок підвищення інформативності проекту закону про держбюджет України, зокрема, надання аналізу динаміки доходів і витрат з попередніми бюджетними періодами і публікації паспортів бюджетних програм.

  • за рахунок удосконалення висновків Рахункової палати.

Читайте також: Як використовують бюджетні кошти на боротьбу з COVID-19. Рахункова палата оприлюднила дані

Які є проблеми

«Хронічною для України залишається проблема великої кількості змін у державному бюджеті та «пакетна» зміна інших законів через зміни в держбюджеті. Також є ще недоліки. Необхідно публікувати більше інформації про аналіз сценаріїв, на основі яких будується бюджет, а також деталізувати інформацію про держгарантії. Також не вистачає освітлення зв'язку між пропонованими витратами і очікуваними результатами», — додав експерт.

Нагадаємо

У 2017 році Україна посіла 39 місце серед 115 країн світу в міжнародному рейтингу бюджетної прозорості у відповідності з критеріями найбільшої міжнародної мережі дослідників бюджетної прозорості International Budget Partnership.

Open Budget Index — єдиний у світі рейтинг бюджетної прозорості, який за єдиною методологією аналізує бюджети 117 країн і складається незалежними експертами раз на два роки.

Методологія включає оцінку 109 індикаторів у восьми ключових документах і охоплює діяльність парламенту, Казначейства, Міністерства фінансів та Рахункової палати протягом бюджетного процесу.

Коментарі - 5

+
0
bonv
bonv
2 травня 2020, 9:47
#
А добробут населення на скільки  покращився?
+
0
Vasililiy
Vasililiy
2 травня 2020, 9:58
#
А животноводство?
+
0
yurikiev
yurikiev
2 травня 2020, 13:52
#
Кумостан, страна свинарчуків та прозорість бюджету несумісні. Зараз просто діють хитріше.
+
0
TRCapital
TRCapital
2 травня 2020, 15:43
#
Це не Україна «піднялась», а скоріш всього інші країни «впали» в цьому рейтенгу.
+
+16
Kanarej
Kanarej
2 травня 2020, 23:02
#
Та однозначно, в нас же ж не може буде нічого хорошого. Завжди все гірше ніж в інших :)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися