Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 травня 2020, 10:37

У 2 кварталі економіка скоротиться на 11% в річному вимірі — НБУ

Найбільшого потрясіння українська економіка зазнає у II кварталі 2020 року. Які галузі постраждають від кризи найбільше та як швидко будуть відновлюватися, ідеться в Інфляційному звіті Національного банку за квітень.

Найбільшого потрясіння українська економіка зазнає у II кварталі 2020 року.
Фото: 24tv.ua

Що прогнозують в НБУ

За прогнозом НБУ, у квітні-червні економіка скоротиться на 11% в річному вимірі, рівень безробіття зросте до близько 12% у сезонно скоригованому вимірі, а зростання зарплат призупиниться.

Разом з поступовим скасуванням карантинних обмежень економіка поступово відновлюватиметься у другому півріччі 2020 року. Цьому сприятиме, зокрема, м’яка фіскальна та монетарна політика.

Читайте також: Консенсус-прогноз. У 2021 році економіка відіграє лише половину карантинних втрат. Гривня подешевшає до 30 грн/$

Поступово долати негативний вплив карантину на економіку допоможуть збільшення урядом бюджетних видатків на подолання кризи і заходи Національного банку з підтримання банківської системи.

Як будуть відновлюватися галузі економіки

Як падіння, так і відновлення буде нерівномірним за видами економічної діяльності, прогнозують у Нацбанку.

Зокрема, від впровадження внутрішніх карантинних обмежень найбільше втратить сектор послуг, роздрібна торгівля, транспорт. Після завершення карантину ці сектори частково відновляться, проте ще потерпатимуть від повільного відновлення доходів населення.

Читайте також: Кредити малому бізнесу. Кабмін підтримав надання часткових держгарантій на портфельній основі

Туризм та пов’язані з ним авіаційні послуги повноцінно відновляться лише в наступному році.

Читайте також: Які бізнеси найбільше постраждали від карантину

Окремі експортно орієнтовані галузі, зокрема металургія, втратять насамперед від звуження зовнішнього попиту в умовах глобальної економічної кризи.

Збережеться високий попит на продукцію сільського господарства, хоча очікується зменшення обсягів врожаю зернових через погіршення погодних умов.

Читайте також: На скільки зростуть зарплати українців у 2020 році: консенсус-прогноз

У Нацбанку очікують, що споживчі настрої повністю відновляться, а приватне споживання у 2021–2022 роках зростатиме темпами 5-7% на рік.

Раніше повідомлялося

  • Напередодні в Мінекономіки розповіли, як будуть виводити економіку з кризи. Міністр економрозвитку Ігор Петрашко назвав основні кроки з підтримки економіки: локалізація у держзакупівлях, підтримка аграрного сектору та експорту.
  • Уряд буде розглядати як традиційні рецепти відновлення економіки, так і нетрадиційні.

Читайте також: З якими втратами Україна вийде з кризи. Три сценарії

  • Міністр упевнений, що український експорт, насамперед аграрний, стане не просто затребуваним на світових ринках, а критично важливим. Цей чинник уряд планує використовувати для підтримки українських громадян, малого та середнього бізнесу за допомогою спеціальних програм кредитування.
  • Ключове завдання з подолання кризи, за словами Петрашка, — це відновлення всіх сервісів, які перестали працювати і повернення роботи людям.

Коментарі - 15

+
+31
QGS
QGS
1 травня 2020, 11:19
#
Праздничная новость;)
+
+10
Все буде Україна
Все буде Україна
1 травня 2020, 11:22
#
:)Возможно и на 27.50 выйдем
+
+10
bonv
bonv
1 травня 2020, 11:55
#
Із 30 тис. підприємств у сфері громадського харчування, які були в Україні до початку пандемії коронавірусу та супутньої економічної кризи, 12 тис. ліквідовані як суб'єкти господарської діяльності, заявив заступник голови комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, народний депутат фракції «Слуга народу» Микита Потураєв в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна».
«Згідно з даними за HoReCa (готелі, ресторани, кафе/кейтеринг — ІФ) до карантину у нас було 30 тисяч закладів громадського харчування в Україні: від маленького кафе/бару до великого ресторану. 12 тис. із цих 30 — ліквідовані. Не в сенсі „закрилися на карантин“, а в сенсі „ліквідувалися як підприємства“, — заявив Потураєв в інтерв'ю „Інтерфакс-Україна“.
Нардеп не виключає закриття 40% бізнесів галузі, зокрема з тим, що Верховна Рада не змогла з першого разу ухвалити зміни до державного бюджету.
»Можливо, це пов'язано з тим, що нам не вдалося з першого разу ухвалити бюджет, а саме у тому пакеті, який був пов'язаний із бюджетом, було відповідне законодавче підґрунтя для запуску процедури форс-мажору. Тож люди могли закритися, бо вони не в змозі виконувати свої зобов'язання з оренди", — додав заступник голови комітету.
За словами Микити Потураєва, частина з ліквідованих підприємств можуть повернутися до своєї діяльності після закінчення карантину: «Можливо, хтось із цих 12 тис. ліквідованих підприємств повернеться, але ми не знаємо скільки, і це проблема».
+
+25
bonv
bonv
1 травня 2020, 12:06
#
Через карантин роботу втратили 2-3 млн українців, розповів Gazeta.ua засновник агенції «Борщ рекрутинг майбутнього» Сергій Марченко.
«Уряд пропонує створити нові робочі місця за рахунок програми »Велике будівництво«. У такий спосіб багато країн досягли зростання економіки у кризові часи. Наприклад, Сполучені Штати періоду Великої депресії, гітлерівська Німеччина. Інфраструктурні проекти створюють робочі місця не тільки на будівництві. А й в суміжних галузях, які постачають обладнання чи матеріали»,- пояснює експерт.
За його словами, до української урядової програми виникають питання.
«Обіцяють близько 200 тисяч робочих місць. Це створення нового чи компенсація старого робочого місця? Добре, якщо половина людей, які залишилися без доходу через карантин, працевлаштуються. Але ж велика частина бізнесів, особливо малих та середніх, збанкрутували. Вони не зможуть відкритися після зняття обмежень. Спочатку треба відновити втрачені 2-3 мільйони робочих місць. А тоді можна говорити про створення нових», - наголошує Марченко.
При цьому додає, що робочі місця відкривають не уряди, а бізнес. Привіт шмигалю..
+
0
SergS7
SergS7
1 травня 2020, 12:55
#
Нерухомість вниз?
+
0
bonv
bonv
1 травня 2020, 13:01
#
Пручаються як можуть.. але - так.
+
0
SergS7
SergS7
1 травня 2020, 13:37
#
Ріелтори прогнозують дно через пів року-рік
+
+33
bonv
bonv
1 травня 2020, 13:52
#
Одне точно - нерухомість сьогодні це мертвий груз. А криза тільки розпочинається..
+
0
zzel
zzel
2 травня 2020, 2:16
#
Кризис начался 21 апреля прошлого года, сами же знаете
сейчас мы просто пробиваем очередное дно
+
0
Vasililiy
Vasililiy
2 травня 2020, 9:55
#
Если в недвижимости вы живете то это не мертвый груз. А если набрали неликвидной коммерции - то да.
+
0
SergS7
SergS7
2 травня 2020, 13:28
#
Нерухомість приносить ренту і росте в ціні
+
0
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
1 травня 2020, 16:36
#
Второй квартал — 91 день, 31 день выходной и праздничный три дня попадают на «перенос на понедельник», всего рабочих 60 дней, начинаются отпуска, снижение активности малого и среднего бизнеса., задолженность по коммунальным платежам, сокращение потребления газа и электричества, последствия карантина. Если и есть такой показатель «сокрашение экономики» то 11% (если можно так считать ) это очень радужный показатель.
+
+18
motoruller
motoruller
1 травня 2020, 17:36
#
Не понятно чему радоваться, то что больных всего нашкребли 10к+ или то что безработных, голодных и озлобленных граждан 10млн+ ?!
+
+10
andrey2412
andrey2412
1 травня 2020, 18:03
#
Morgan Stanley спрогнозировал падение ВВП США на 38% во II квартале

А у нас естественно 11% будет
+
0
Elena1997
Elena1997
2 травня 2020, 1:31
#
Так мёртвые не потеют
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися