Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 квітня 2020, 18:24

Зниження облікової ставки допоможе Мінфіну продати ОВДП банкам, — інвестбанкір

Зниження НБУ облікової ставки спрямоване на зниження прибутковості депозитних сертифікатів Нацбанку. Це в свою чергу призведе до активної купівлі банками ОВДП. Таку думку на своїй сторінці в фейсбук висловив керуючий партнер Capital Times Ерік Найман.

На думку Наймана, зниження облікової ставки НБУ з 10% до 8% не призведе до зниження ставок за кредитами. «Облікова ставка НБУ в першу чергу спрямована на зниження дохідності за депозитними сертифікатами для комерційних банків (їх прибутковість впала з 8% до 6%)», — пояснив він.

Зараз, розповів Найман, банки тримають у депозитних сертифікатах понад 136 млрд грн, хоча в 2018-2019 роках розміщували в них близько 50-60 млрд грн. «Тобто 70-80 млрд грн банки зможуть направити на купывлю короткострокових ОВДП, адже за необхідності вони можуть рефінансуватися в НБУ під 10% річних», — вважає експерт.

Таким чином, зниження облікової ставки має допомогти Мінфіну профінансувати дефіцит держбюджету.

З розміщенням ОВДП проблеми

З фінансуванням бюджету є серйозні проблеми. У березні план по наповненню доходної частини держскарбниці не виконали на 10,4% — зібрали лише 87,8 млрд грн.

У квітні недовиконання по доходах може бути ще серйозніше. Адже карантин буде діяти весь місяць, а не половину, як у березні.

Навесні цього року Міністерство фінансів чотири рази оголошувало про проведення аукціонів за розміщення гривневих ОВДП, однак скасовувало їх.

Між тим, в найближчі 2 місяці Мінфіну знадобляться значні кошти у гривні та доларі.

У травні і червні потрібно погасити 29 млрд грн гривневих ОВДП. Також передбачаються значні виплати за валютним держборгом — сумарно $3,2 млрд ($1,9 млрд в травні і $1,3 млрд у червні).

Читайте також: Коли НБУ знову запустить друкарський верстат

Крім того, в останні місяці нерезиденти почали продавати ОВДП. За березень їх портфель скоротився на 7,6 млрд грн, а в квітні — ще на 7,39 млрд. На 24 квітня він становив 113,6 млрд грн.

Коментарі - 5

+
+18
bonv
bonv
24 квітня 2020, 20:17
#
По кредитам і до цього часу не зменшували відсотки. Владі пофіг на розвиток економіки. А прогнозована інфляція під 12% як корелюється зі зниженням облікової ставки до 8%? Чи слухаємо казки про 6% інфляції до кінця року? Смолій готовий свої гроші поставити на такий прогноз?
+
0
lika197
lika197
24 квітня 2020, 21:53
#
Совершенно верно. Не надо перевернутая кривая доходности.
+
+3
messenger
messenger
25 квітня 2020, 10:09
#
Бред. Снижение учетной ставки влечет за собой снижение доходности ОВГЗ, что соответственно снижает их привлекательность для банков.Это повлечет перетекание свободного капитала банков в доллары и дальше расшатывание межбанка, увеличение свободной гривны и инфляции в конечном итоге. Будет и отток валюты, нерезиденты будут активно сбывать этот инструмент и тоже покупать доллар.
Единственный положительный ефект - для минфина этот ресурс станет дешевле, но покупать его будут только госбанки в приказном порядке
+
0
lika197
lika197
25 квітня 2020, 13:36
#
«Снижение учетной ставки влечет за собой снижение доходности ОВГЗ» — гуд. Хватит уже праздников для спекулянтов. У нас самые высокие проценты в Европе.

Но вероятнее, ОВГЗ будут продолжать сидеть в диапозоне 9-10%

«Увеличение свободной гривны и инфляции в конечном итоге» — какая инфляция, когда все дома?

«Будет и отток валюты» — Куда инвесторы пойдут? В венезуелу? В ЕС или в США, где они зарабатывают 0%? Банки зашли в валюты и без снижения ставок, вы не довольны, что не зарабатываете достаточно в валюте? Добро пожаловать в клуб.
+
0
lika197
lika197
25 квітня 2020, 17:26
#
Причем ФРС печатает 40 млрд в день.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися