Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 квітня 2020, 12:02

Saudi Aramco запропонувала відстрочку платежів за нафту для Європи і Азії. Чому компанії відмовились

Найбільша у світі нафтова компанія Saudi Aramco (Саудівська Аравія) запропонувала НПЗ в Азії і Європі можливість відстрочити платежі за поставки нафти на термін до 90 днів, оскільки заводи зіткнулися з падінням попиту. Про це повідомляє Reuters з посиланням на галузеві джерела.

Найбільша у світі нафтова компанія Saudi Aramco (Саудівська Аравія) запропонувала НПЗ в Азії і Європі можливість відстрочити платежі за поставки нафти на термін до 90 днів, оскільки заводи зіткнулися з падінням попиту.
Фото: ft.com

У чому вигода для магната

Відстрочку платежів, яку Saudi Aramco пропонує через неназвані саудівські банки, розглядають як частину зусиль королівства Саудівської Аравії, спрямованих на збільшення своєї частки на ринку, повідомили джерела.

Читайте також: Країни ОПЕК+ домовилася про найбільше в історії скорочення видобутку нафти

Aramco «просить нас внести зміни в нашу чинну угоду, включивши в нього переказний вексель, який фактично дає можливість сплатити через банк протягом 90 днів», повідомило джерело в одній з азіатських нафтопереробних компаній.

Читайте також: Назад у 90-і. Ціна російської нафти Urals знизилася до $10

Згідно з цими умовами Aramco отримає оплату за партії від того ж банку протягом 21 дня з моменту поставки.

Плюси і мінуси для компаній

Ці умови Saudi Aramco запропонували щонайменше чотирьом нафтопереробним компаніям в Азії і Європі.

Вони можуть полегшити їхнє фінансове становище в короткостроковій перспективі.

Читайте також: Жорсткий ультиматум. Саудівська Аравія вимагає від РФ найбільшого скорочення видобутку нафти

Однак, за словами джерел на НПЗ, загальні витрати будуть вищі за більш дорогі умови фінансування. У результаті щонайменше три НПЗ відкинули ці умови, повідомили джерела.

Раніше повідомлялося

  • Світові ціни на нафту 13 квітня почали незначне падіння, незважаючи на досягнуту історичну угоду ОПЕК з іншими великими експортерами, зокрема Росією, про скорочення видобутку на 9,7%.
  • Вартість американської нафти сорту WTI впала нижче $23 за барель, а ціни на нафту марки Brent впали на 0,3% до $31,38 за барель.
  • 12 квітня країни ОПЕК+ домовилися скоротити видобуток нафти в травні-червні 2020 року на рекордні в історії показники.
  • Відомо, що Saudi Aramco відклала публікацію цін на свою нафту в травні з суботи на неділю, оскільки переговори щодо угоди ОПЕК + не були завершені.

Читайте також: Бензин має подешевшати ще на 3-5 грн — АМКУ

Коментарі - 3

+
0
Алексей Сахаров
Алексей Сахаров
16 квітня 2020, 12:24
#
Ну нормально, в новом мире цееность должны иметь технологии и высококвалифицированная раб сила ну и деньги конечно.... остальное должно неуклонно падать и падать в цене.....
+
0
Lamo
Lamo
16 квітня 2020, 12:47
#
«Мировые цены на нефть 13 апреля начали несущественное падение» - Брент с низкого уровня в 32$ опустился еще на 12,5% за 2 дня. Вообще фигня =))
+
0
bonv
bonv
16 квітня 2020, 13:27
#
Немає вже де нафту тримати і на росії..  Криза у нафтовиків по світу. І попит скорочується, і видобуток теж.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися