Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 квітня 2020, 11:10

НБУ розвіяв міф щодо зупинки платіжних систем

Національний банк спростував «фейкову»  інформацію щодо повної зупинки платіжних систем, яку розповсюдили деякі ЗМІ. Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Пояснення НБУ

Декілька засобів масової інформації розповсюдили неправдиву інформацію, що з 28 квітня цього року будуть зупинені платіжні системи. І, як нібито наслідок, здійснити звичайні операції – сплатити комунальні послуги, здійснити грошові перекази, сплатити за товари/послуги – буде не можливо. Це не відповідає дійсності.

Читайте також: НБУ поки не дозволить небанківським фінустановам залучати кошти вкладників

З 28 квітня 2020 року встановлюються оновлені вимоги до переліку інформації про платника та отримувача, що повинна супроводжувати переказ коштів, однак це не матиме суттєвого впливу на здійснення переважної більшості операцій із переказу коштів. 

Що передбачає закон

Законом передбачені такі дві основні вимоги:

  • здійснити ідентифікацію та верифікацію платника;
  • супроводити переказ коштів необхідним переліком даних щодо платника та отримувача.

Читайте також: Рахунок скайпом. Коли банки почнуть приймати клієнтів онлайн

Оновлені вимоги закону не поширюються на:

  • сплату житлово-комунальних послуг, оплату податків, штрафів, інших обов’язкових зборів та платежів (незалежно від суми);
  • сплату кредиту у сумі до 30 тис. грн;
  • перекази для оплати товарів і послуг, що здійснені платником за допомогою платіжної картки (або іншого електронного платіжного засобу), якщо її номер супроводжує переказ (незалежно від суми);
  • всі готівкові перекази в межах України у сумі до 5 тис. грн;
  • зняття коштів з власного рахунку.

Передісторія

З 28 квітня 2020 року банки зможуть ідентифікувати та верифікувати клієнта дистанційно — без його особистої присутності.

Що це значить для клієнта

Національний банк України підготував для банків ґрунтовні зміни щодо підходів проведення дистанційної ідентифікації та верифікації клієнтів.

Незабаром для відкриття рахунку в новому банку візит у банківське відділення або особиста зустріч з агентом банку стане зайвим кроком.

Що це значить для банків

Банки зможуть самостійно обирати необхідну їм модель відповідно до власних бажань, можливостей доопрацювання програмних комплексів та відповідної оцінки ризиків такої діяльності.

Раніше повідомлялося

  • 28 квітня набирає чинності оновлений закон про фінансовий моніторинг, який дозволяє українським банкам ідентифікувати клієнтів за допомогою відеозв'язку.

Читайте також: Нові правила фінмоніторингу: За що банки будуть блокувати рахунки і «стукати» на клієнтів

Коментарі - 4

+
+19
Ievgenii K.
Ievgenii K.
16 квітня 2020, 11:44
#
Ничего нового, фейки у нас летят с космической скоростью. Где же то самое наказание за предоставление ложной информации в СМИ?
+
0
Sviatoslav Kiral
Sviatoslav Kiral
16 квітня 2020, 12:25
#
А в якому банку можна оформити картку ПРОСТІР без прив'язки до соцвиплат? Віза і Мастер хочуть підвищувати ціни за свої послуги. Їм зараз і так банки платять 1-3 відсотки від суми операції. Навіть якщо це 1 відсоток це мінус кілька сотень мільйонів доларів кожного року від платіжного балансу. Так само зрештою і Гугл пей і Еппл пей. Якщо ми вже така крута айтішна країна - то можемо певно зробити нормальну апку хоча б для того ж простору - умовний Portmone Pay
+
0
Kalluri
Kalluri
16 квітня 2020, 16:12
#
Законы они против нищих, не для господ
+
0
agur
agur
17 квітня 2020, 12:54
#
Вопрос к знатокам. А что будет с платежами из за границы через какою либо платёжную систему типа там WesternUnion и т.п.? Там где не указывается отправитель.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися