Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 квітня 2020, 9:00

Гроші на колесах. Як у Києві організована доставка продуктів

Припускаємо, що по закінченню викликаного коронавірусом карантину навантаження на інтернет-супермаркети знизиться. Однак ті клієнти, які вже оцінили зручність цієї послуги і значну економію часу, вже навряд чи зможуть відмовитися від доставки продуктів.

COVID-19 не тільки не зачепив ринок доставки продуктів харчування, але і дав йому потужний імпульс для зростання. Як тільки ввели карантин, практично всі гравці свідчили про багаторазове зростання кількості замовлень та середнього чека.

Навантаження на сервіси була настільки великою, що деякі не витримали тиску і закрилися, а решта були змушені пристосовуватися до ситуації, коли попит у кілька разів перевищує пропозицію.

Ми вирішили дослідити цю сферу і заглибилися в нюанси роботи інтернет-супермаркету «Такфур».

Хто є хто

Цей ринок поділений на два сектори – сервіси доставки та інтернет-супермаркети (онлайн-аналоги звичайних супермаркетів). Можливості перше обмежені: вони беруть те, що є на полицях, і привозять упакований товар кінцевому споживачеві.

Компетенції друге значно ширше, а послуги затребувані українським середнім класом.

«Комплексне рішення значно зручніше, якісніше і безпечніше для клієнтів, — говорить Владислав Плаксін, власник інтернет-супермаркету «Такфур». — Проста доставка продуктів не відповідає за їх якість («що було в магазині, то й взяли». У той же час інтернет-супермаркети працюють по-іншому і супроводжують покупку «з поля».

Замовлення і його нюанси

«Такфур» не спеціалізується на готових наборах. Замість цього фахівці – їх називають «пикерами» (pickers) – вибирають, упаковують і доставляють продукти по Києву та Київській області.

Канали комунікації і замовлень – традиційні: через сайт або телефоном 044 333 48 96.

Після фіналізації списку товарів (це і продукти харчування, побутова хімія) запускаються основні бізнес-процеси: пикеры отримують список і самостійно вибирають замовлені артикули у відповідності з корпоративними стандартами якості «Такфура» (фрукти та овочі повинні бути якісними і стиглими, м'ясо і риба – свіжими; крім того, в самому пакеті повинно дотримуватися коректне товарне сусідство — побутова хімія повинна знаходитися окремо від продуктів харчування).

«Справжній пікер має перетворитися у консьєржа по продуктам для сім'ї. Саме йому або їй клієнт довіряє свій побут і кухню. Інакше люди будуть боятися, що їм виберуть неправильну, неякісний товар, — уточнює Владислав Плаксін. — Збирачі Takfur вміють правильно підбирати продукти і на той термін, який вказують споживачі. Весь цей процес передбачає увагу, розуміння справи і знання, які приходять не за один день».

Після зазначення адреси і контактних даних сайт пропонує уточнити, що робити в разі відсутності якого-небудь товару, визначитися зі способом оплати і вибрати вигляд упаковки.

Те, що інтернет-супермаркет стурбований алгоритмом своїх дій при при відсутності замовленого товару – суцільний великий плюс. Опції три: «Зробити заміну на розсуд збирача», «Не збирати позиції, по яким потрібне уточнення» або «Зв'язатися для уточнення замін».

Вартість стандартної доставки – 60 грн, актуальні вільні слоти для неї – на «завтра» і «післязавтра». Очевидно, що ажіотаж спав. Також передбачена експрес-доставка протягом 24 годин за 300 грн.

Варіантів оплати три: банківської картою після складання замовлення (це, до речі, перевага «Такфура»: всі питання з замінами і уточненнями можливо вирішити до підсумкової складання і розуміння фінальної ціни), банківською картою через мобільний платіжний термінал (PayPass; потрібно контактувати з кур'єром), безготівковим переказом або готівкою при отриманні замовлення (потрібно контакт з кур'єром і готівкою, що в контексті епідемії Covid-19 небажано). Крім того, за додаткові 3% від суми замовлення клієнту пропонується замість звичайної упаковки вибрати еко-упаковку (паперові пакети).

«Я оплатив/-а, доставляйте»

Після складання продуктового набору пикером відділ якості та контролю інтернет-супермаркету перевіряє, чи відповідають товари замовленням. Якщо все коректно, продукти (і окремо хімія) передаються кур'єру для транспортування у спеціальних (у т. ч. холодильних) боксах. У правилах «Такфура» для кур'єра прописано вимогу зв'язатися з покупцем і дізнатися, зручна доставка в зазначений час.

Якщо раніше було обрано варіант оплати «кредитною карткою після складання замовлення», то це може бути першим і останнім контакту клієнта з кур'єром – цей фахівець може залишити упаковку біля парадного або воріт приватного будинку і виїхати.

Припускаємо, що по закінченню викликаного коронавірусом карантину навантаження на інтернет-супермаркети і «Такфур» зокрема знизиться. Однак ті клієнти, які вже оцінили зручність цієї послуги і значну економію часу, вже навряд чи зможуть відмовитися від доставки продуктів.

Суб'єктивно кажучи, до хорошого швидко звикаєш.

Коментарі - 25

+
0
Італій .
Італій .
15 квітня 2020, 9:07
#
Доставка коронавируса на дом.
+
+45
OleksiyGordeev
OleksiyGordeev
15 квітня 2020, 9:24
#
Віталію, ну, це ж неправда. Вони постійно наголошують, що дотримуються норм безпеки (маски-перчатки-антисептик), а при безоплатному розрахунку взагалі кур'єра людину не бачить. У чому тут «доставка вірусу»? Небезпеки навіть менше, якщо ви самі підете до АТБ.
+
0
Італій .
Італій .
15 квітня 2020, 9:35
#
1. В соответствии с нормами безопасности опасно даже просто посетить парк, уж тем более посетить магазин.
2. Такфур даже если бы хотел не может гарантировать что в магазине всему персоналу трижды в течение дня меряют температуру и раз в неделю экспресс-тест на наличие вируса. Про поставщиков магазина уже и не вспоминаю (я тут и про доставку и про изготовителей или оптовиков).

Карантинно двуличие все более и более заметно. К слову не только у нас, в Польше сейчас скандал с визитом Качинского на кладбище когда всем остальным миллионам это запрещено и им выписывают штраф 500 злотых за малейших чих (чих не в буквальном смысле).

Я сейчас не собираюсь призывать закрывать Эпицентры, но почему эпицентру работать можно, а тыщам других магазинов — нет? Почему прогулка в парке это распространение коронавируса, а доставка продуктов — нет?

Будем честны хотя бы сами с собой: люди зарабатывают на страхах. Раньше они зарабатывали на лени и занятости, сейчас на страхах. Покупка через онлайн доставку опасна ровно в той же мере как визит в магазин.
+
0
OleksiyGordeev
OleksiyGordeev
15 квітня 2020, 9:37
#
1. Разумеется, опасность везде. Я так понимаю, вы вообще не выходите из 4 стен, даже за продуктами, и питаетесь солнцем.
2. Если воспользоваться формальной логикой, следить за поставщиками магазина не способе НИКТО. Насколько я знаю, магаз следит за здоровьем. Но надо уточнять.
+
0
Італій .
Італій .
15 квітня 2020, 9:43
#
1. Я как раз выхожу.
2. Вот потому я и говорю что доставка не уберегает от коронавируса, а учитывая что доставщик контактирует с бОльшим количеством людей чем человек посещивший магазин - угроза заразиться даже выше. Больной на самоизоляции ведь может заказать доставку? Да, у него и выбора то нет. Вот уже шанс заболеть вырос: клиент заражает курьера, а курьер заражает всех прочих клиентов.
+
+15
OleksiyGordeev
OleksiyGordeev
15 квітня 2020, 9:54
#
Виталий, разумеется, всё, что НЕ самоизоляция, теоретически может разносить вирус. Но когда магазин постоянно говорит о том, что пользуется бесконтактной (карточной) оплатой и хочет, чтобы клиенты НЕ взаимодействовали с клиентом, риск заразиться такой же, как и в парке. А решать вопрос продуктов надо каждую неделю. И тут выбор: или идти самому, подвергая себя, или заказать бесконтактную доставку у компании, которая вопросам безопасности уделяет серьезное внимание.
+
0
Італій .
Італій .
15 квітня 2020, 9:58
#
Еще раз: курьер не робот, он в магазине подвергается ровно такому же риску как и клиент. Риск увеличивается за счет того что он контактирует с кучей клиентов — они бы между собой не контактировали пойди они в магазин сами. Уж не знаю, на пальцах что ли объяснять?

Человек идя в магазин раз к примеру в три дня контактирует допустим с 15 людьми (посетители, кассир, охранник, прохожие). Курьер в сделав три доставки на тех же условиях контактирует с (15 + 1 клиент) = 47 в день и 143 за три дня (вычел единицу — самого клиента). В задаче спрашивается в каком из алгоритмов покупки больше шансов заразиться: когда клиент ходит в магазин сам (15) или когда заказывает доставку курьеру обслуживающему по три заказа на день (143)?

+
+15
OleksiyGordeev
OleksiyGordeev
15 квітня 2020, 10:06
#
Еще раз: курьер и клиент не взаимодействуют и не встречаются. Деньги идут по карте после сборки, курьер оставляет пакеты (в среднем, 3 штуки) возле порога дома или подъезда.
+
0
Італій .
Італій .
15 квітня 2020, 10:10
#
Курьер оставляет пакеты (в среднем, 3 штуки) возле порога дома или подъезда.

1. Курьер с пакетами контактирует.
2. Не все клиенты платят картой, это даже в статье написано.
3. Кнопка звонка такой же переносчик заразы как и ручка двери подъезда или кнопка лифта.
+
0
OleksiyGordeev
OleksiyGordeev
15 квітня 2020, 10:17
#
1. Берутся чистые пакеты, работа курьеров в перчатках и масках.
2. Да, не все, соответственно, клиент берёт на себя риск, связанный с наличностью. Супермаркет старается с ней дела не иметь.
3. Звонки осуществляются по телефону, а не по «звонках».

Виталий, как же Вы ходите в магазин-то? Ведь столько опасностей.
+
0
Італій .
Італій .
15 квітня 2020, 10:18
#
Ведь столько опасностей.

Алексей, ты уж определись: или ходить в магазины опасно и надо пользоваться доставкой, или ходить в магазины не опасно чтобы там себе не думал Виталий.

А моя позиция простая, удивительно что ты до сих пор её не понял или делаешь вид что не понял: карантинный хайп это хорошо для бизнесов связанных с доставкой. Но карантинный хайп это такой же хайп как и прочие хайпы.
+
0
OleksiyGordeev
OleksiyGordeev
15 квітня 2020, 10:24
#
Разумеется, в карантине любой бизнес, связанный с доставкой, будет расти. Но, если Вас такая ситуация не устраивает, давайте закроем всех, чтобы было плохо одинаково всем! 
По поводу хайпа: Вам виднее. Рыбак рыбака видит издалека.
+
0
Італій .
Італій .
15 квітня 2020, 10:27
#
Меня не устраивает что одним бизнесам разрешили работать, а другим запретили. Надо открывать иные. А если уж закрывать, то действительно закрывать все, вводить ЧП и раздачу сухпайков брагадами в ОЗК — вот то будет реальная защита населения от эпидемии. А не курьеры-переносчики посредством которых службы доставки собирают дополнительные по сравнению с обычным временем прибыли из карманов граждан при том что государство обеспечило им неконкурентное преимущество в сравнении с другими бизнесами связанными с торговлей и не только.
+
0
OleksiyGordeev
OleksiyGordeev
15 квітня 2020, 10:31
#
Виталий, я с Вами согласен, что закрытие других бизнесов - это большая ошибка. Почему-то Эпицентр работает, а ближайшее кафе или парикмахерская - нет. Но сервисы доставки за это не отвечают.
+
0
Італій .
Італій .
15 квітня 2020, 10:56
#
Но сервисы доставки за это не отвечают.

Ну так я их и не обвиняю. Я дискутирую об общем подходе к проблеме и о мифах «доставка безопасней чем сходить самому». Если у компании Такфур может действительно все в одноразовых пакетах, у Глово или ракеты оно все совсем не одноразовое.
+
0
Італій .
Італій .
15 квітня 2020, 10:08
#
Если бы курьер был одноразовый - то несомненно доставка товаров курьером была бы безопасной альтернативой.

Но все дело в том что курьер собирая заказ в магазине и доставяя его сотням клиентов получает бОльший шанс заразится и соответственно самому стать источником заразы.
+
+30
OleksiyGordeev
OleksiyGordeev
15 квітня 2020, 9:26
#
Дякую за пояснення всіх процесів. Відчуваю, що замовляти на дім безпечніше, ніж самому іті в НОвус ;)
+
0
Італій .
Італій .
15 квітня 2020, 9:45
#
Наоборот вероятность заразиться от курьера больше, чем от других посетителей магазина.

Шансы того что среди посетилей магазина кто-то уже болен и является разносчиком — малы. Шансы того что среди клиентов служб доставки кто-то является больным на самоизоляции — очень высоки.
+
+15
OleksiyGordeev
OleksiyGordeev
15 квітня 2020, 10:07
#
Отвечу Вам и тут: курьер и клиент не взаимодействуют и не встречаются. Деньги идут по карте после сборки, курьер оставляет пакеты (в среднем, 3 штуки) возле порога дома или подъезда.
+
+15
Все буде Україна
Все буде Україна
15 квітня 2020, 10:12
#
Шоб нiхто не бачив,хто принiс коронавiрус?)
+
+15
Все буде Україна
Все буде Україна
15 квітня 2020, 9:34
#
OleksiyGordeev, а ви випадково не директор вiддiлу кур'ерiв?
+
+30
OleksiyGordeev
OleksiyGordeev
15 квітня 2020, 9:57
#
Дотепно,але ні.
+
+15
Італій .
Італій .
15 квітня 2020, 10:12
#
Судя по ответам — Иван угадал.

Гляжу на ФБ — а там на странице Такфура Алексей Гордеев еще неделю назад нахваливает онлайн-торговлю :D
+
+15
Все буде Україна
Все буде Україна
15 квітня 2020, 10:20
#
Ох и Леша, ох и стратег:)
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
15 квітня 2020, 10:06
#
Хм,цiкаво,то тодi ви мабуть кур'ер?)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися