Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 квітня 2020, 12:25

Бізнесу змінили умови орендної плати

Верховна Рада 13 квітня ухвалила законопроєкт № 3279-д про зміни до держбюджету, який, зокрема, змінює умови орендної плати та виплати компенсацій для бізнесу. Про це повідомляється на сайті Ради.

Що змінилося

У питанні щодо орендної плати для бізнесу встановили, що з моменту впровадження карантину і до його скасування плата за користування нерухомим майном підлягає зменшенню за вимогою наймача, який веде підприємницьку діляьність з використанням цього майна.

При цьому, наймач може розраховувати на зменшення плати упродовж всього часу, коли майно не могло використовуватися у підприємницькій діяльності в повному обсязі через запроваджені обмеження.

Читайте також: Рада підтримала «антикризові» зміни до бюджету-2020. Дефіцит бюджету збільшили у 3 рази

«У такому випадку розмір плати за користування майном не може перевищувати сукупний (пропорційно до орендованої площі) обсяг витрат, які наймодавець здійснив або повинен буде здійснити за відповідний період для внесення плати за землю, сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, і сплати вартості комунальних послуг», — йдеться у документі.

Читайте також: Новий бюджет передбачає 143 мільярди недонадходження від податків

Ця норма не буде поширюватися на підприємців, які під час карантину фактично вели діяльність з використання цього майна у повному обсязі, а також на договори найму майна, яке належить територіальній громаді.

Раніше у документі йшлося, що наймач «може бути звільнений від плати за користування майном».

Також Рада змінила порядок надання допомоги по безробіттю малому і середньому бізнесу.

Передісторія

13 квітня Верховна Рада прийняла закон про зміни до держбюджету на 2020 рік, пов'язані із створенням фонду протидії коронавірусу. «За» законопроект № 3279-д проголосували 249 депутатів.

Згідно з документом державні доходи на 2020 рік зменшаться на 119,74 мільярда гривень. Це 11% всіх доходів, які раніше очікували отримати, у вигляді податків, так і в вигляді прибутку держкомпаній.

Дефіцит бюджету збільшили більш ніж утричі — з 96,27 мільярда гривень до 298,4 мільярда гривень.

Видатки бюджету зростуть на 82,39 мільярда гривень, з яких 64,67 мільярда гривень складе спеціальний фонд протидії коронавірусу. Разом з тим левова частка державних витрат у бюджеті скоротиться.

У Кабміні очікують падіння ВВП на 4,8% і номінальний ВВП на рівні 3 трлн 985 млрд грн.

Інфляція на кінець року (грудень до грудня) — 11,6% (раніше 5,6%)

Рівень безробіття зросте до 9,4%, а середньомісячна зарплата (брутто) складе 10,7 тис. грн (-4,5% з урахуванням інфляції).

Очікується зниження експорту товарів і послуг на 5,5% порівняно з 2019 роком (до $59,9 млрд), імпорту — на 10% (до $88,3 млрд). Дефіцит торгового балансу — $8,3 млрд.

Що ще змінили в бюджеті

  • Зменшено фонд на боротьбу з COVID-19 на 2 млрд грн — в результаті в нього закладуть 64,9 млрд грн.

  • Відновлена дотація аграріям у розмірі 4 млрд грн. Кабмін пропонував 2,5 млрд грн.

  • Фінансування правоохоронних органів у новому бюджеті скоротили, але витрати на МВС збільшили.

Читайте також: Зміни до держбюджету. Фінансування регіонів скоротять на 11 мільярдів

  • Фінансування проекту «Велике будівництво доріг» не скоротили. У цілому за 2020 планується побудувати понад 6 тис. км доріг державного та місцевого значення.

Коментарі - 9

+
+30
mary27
mary27
14 квітня 2020, 12:34
#
Кажется, коммерческой недвижимостти тоже поплохеет.
+
+14
Італій .
Італій .
14 квітня 2020, 13:11
#
Зеленьіе мастера решать проблемьі за чужой счет. Ведь сдача недвижимости в аренду ето такой же бизнес как например шиномонтаж в арендованном помещении. Получается зеленьіе решают проблемьі одного бизнеса за счет другого бизнеса.

П.С.
Да, я знаю что при Порошенко бьіло бьі хуже. :D
+
0
citizen99
citizen99
14 квітня 2020, 14:08
#
Этот законопроект в принципе есть декларация, просто надо было сделать заявление, что мол убыток это плохо, а прибыль это карошо.

Закон в принципе нужен для каких-то изначально конфликтных вещей, скажем ПДД. Люди всегда договорятся, если конфликты внутренне не присущи где-либо. Поэтому закон обычно лишний. Даже тот же ГКУ в принципе бамажка. Интуитивно и так все понятно.

По идее, те кто нынешний маразм продвигает, на международном уровне конечно, они и должны всё всем компенсировать. Формально получается, что ВОЗ диктует ООН, МВФ, ФРС, ВТО, ОЭСР, МБ и т.д. что делать, что кушать, что слушать. Как-то не верится. что ВОЗ, левЕйшая организация, что-то может в принципе, но формально получается так. Отсюда 2 вывода. Некто водит рукой ВОЗ. Некто зашел достаточно далеко в своих полевых испытаниях, за пределами лабораторий. Что же это получается. Некто готовит через 1-2 года горячую войну ?
+
+15
bonv
bonv
14 квітня 2020, 13:18
#
Из столичных бизнес-центров начался отток арендаторов.
https://ubr.ua/market/real-estate/iz-stolichnykh-biznes-tsentrov-nachalsja-ottok-arendatorov-3891966
+
+21
Італій .
Італій .
14 квітня 2020, 13:21
#
Он скоро начнется и из зарегистрированньіх фирм и ФОП-ов.

зе перемога над здравьім смьіслом.
+
+30
iuriivladimirov
iuriivladimirov
14 квітня 2020, 13:31
#
Поплохеет всем. Точнее-уже поплохело. Но для стрит-ритейла, а там в основном ФОП арендует у ФОПа сделают мощную прививку от безнала и прозрачности. Так как в выигрыше будут те, кто брал арендную плату кешем. На них нормы описанного закона не повлияют.
Прогнозирую что после карантина те, кто работал по безналу перейдут в старый добрый нал. Но это уже совсем другая история.
+
+23
Petrovich121
Petrovich121
14 квітня 2020, 13:35
#
То есть арендная плата разделится на 2 части-официальная которую можно подтвердить  платежами по списку и неофициальная-которую надо отдать налом если хочешь остаться при месте...)))
+
0
bonv
bonv
14 квітня 2020, 14:19
#
А так як більшість в тіні..
+
0
Strain
Strain
14 квітня 2020, 14:27
#
Мне интересно как арендатор будет доказывать какую площадь он использовал, а какую — нет. Подозреваю война будет за каждый квадратный метр.
Хорошо когда все закрыто.
А если открыто частично?
Начнется массовая перестановка стендов?=)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися