Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 квітня 2020, 9:20

У четвертому кварталі гривня може навіть зміцнитися

Сценарій карантину істотно впливає на економічні прогнози. Ніхто точно не може сказати, як довго триватиме карантин, наскільки глибоко він вплине на бізнес. Але незаперечним залишається той факт, що будь-яка криза рано чи пізно закінчується.

Що буде далі з українською економікою, які сфери пройдуть кризу менш болісно і до яких інвестицій варто придивлятися вже зараз, розповів у інтерв'ю для FEDORIV VLOG економіст Ukraine Economic Outlook Михайло Кухар. «Мінфін» обрав основне.

Коли запрацює бізнес

Якщо судити по Китаю, Південній Кореї та іншим країнам, то спад ділової активності, аж до її повної заморозки, у нас триватиме ще весь квітень і травень.

Приблизний прогноз:

  • 1 червня – бізнес відкриють частково,
  • 1 липня – бізнес запрацює повністю.

Що буде з курсом

Що стосується курсу долара, то Нацбанк цілком може його утримувати в коридорі 27-29 гривень за долар. За нашими розрахунками, потрібно здійснити безліч цілеспрямованих помилок для того, щоб відпустити курс долара вище психологічного бар'єру до 30 гривень за долар. Резерви Нацбанку – надлишкові.

Читайте також: Банки збільшують заробітки тих, хто залишається вдома

Наскільки постраждає економіка

З високим ступенем ймовірності, економіка не впаде так низько, як мала б. Тому що вже запущені програми підтримки внутрішнього попиту, як мінімум, на харчову групу товарів. Це означає, що і рітейл продовжить роботу, і ті, хто займається сільським господарством і харчовою промисловістю.

Звичайно, ми впадемо на дно, але в четвертому кварталі я навіть не можу уявити, яким буде зростання ВВП і наскільки воно компенсує попереднє падіння. Швидше за все, компенсує не до кінця, але це буде двозначна цифра ВВП.

Читайте також: Як епідемія змінила економічні прогнози для України

Торгівля: що потрібно враховувати

Поки що роздрібна торгівля не просіла так, як всі боялися. Люди закупилися, доки це ще було можливо. У березні роздріб зріс, незважаючи на кризу.

У квітні і травні ця хвиля спаде. Купівельна спроможність населення знизиться разом з рівнем зарплат в доларовому еквіваленті (за нашими попередніми розрахунками, вони зменшаться на 20 %). Люди будуть менше купувати імпортні товари, тому імпортерам (особливо тим, хто ввозить товари повсякденного попиту) потрібно вже закладати знижки 20-25 % на продажі цього року. Це все природні втрати торгівлі.

Виробництво: хто спіймає золоту жилу

Найжахливіше – втрата виробництва. Через розрив логістичних ланцюжків воно недоотримало китайські комплектуючі (які багатьом потрібні для роботи). Тобто, значною мірою навіть ті, хто міг виробляти, вже перестали це робити в лютому-березні.

Зараз всі, хто може робити що-небудь не китайське, отримають більше замовлень на свою роботу. Наприклад, маски можна купити і в Китаї, але всі ми знаємо цю сумну історію, як їх розкупили в Україні. Я можу розповісти ще парочку сумних історій, як в Україні зі складів зараз розлітаються автомобільні запчастини, тому що їх не вистачає в Європі.

За попередні 4 роки було побудовано 600 середніх і малих виробництв, у більшості вони займаються збіркою комплектуючих. Спочатку вони націлені на експорт в Європу. Так ось їхні справи будуть йти чудово. У них буде просто золотий четвертий квартал, оскільки вони будуть забезпечувати запчастинами великі європейські підприємства, які сидять на героїновій голці китайських комплектуючих.

У тих, хто не залежить від китайських комплектуючих, справи підуть дуже добре.

Читайте також: Які бізнеси найбільше постраждали від карантину

Підприємництво: що прискорить «одужання»

Якщо перукарня закрита, ви вже нічого не зробите. Закон не обійдеш.
Потрібно перерахувати свій бізнес-план і спробувати передомовитися з банком, щоб вам збільшили кредитування, якщо це можливо.

Соціальна відповідальність кожного бізнесу зараз − максимально зберігати оплату праці на період карантину. Навіть якщо вона не повна − платіть її хоча б регулярно. Якщо можна взяти кредит і людям все ж таки платити вчасно, то треба це зробити.

Якщо так буде вести себе більшість представників бізнесу, ми самі швидше виліземо з кризи.

Банки: як не покласти систему

Банківська система лягає, коли 20-50 % вкладників хочуть забрати свої гроші з банків. В таких умовах навіть банківська система США «ляже», ніхто такого удару не витримає.

На щастя, ми ведемо себе дуже стримано і розумно, порівняно з попередніми кризами. Можливо, в цьому допомагає карантин. З банківською ліквідністю поки що все не так погано.

Платежі проходять вчасно, немає якогось вагомого відтоку вкладів. До речі, він навіть сповільнився до кінця березня. Сподіваюся, що паніка вже спадає. Тим паче, що технології ХХІ століття дозволяють людям, сидячи вдома, через «Приват24», і не тільки, переказати свої гривні в долар.

Знайдіть найвигідніші умови за вкладами в депозитному каталозі від «Мінфіну»

Нерухомість: коли час купувати

Немає нічого краще, ніж зустріти кризу «на кеші». Ви можете запропонувати конкурентам 10 % або 25 % за їх бізнес, і вони будуть його продавати. Ви можете придивлятися до нерухомості, яку ви вирішили купити, і купувати її на 25 % дешевше.

Прогнозую серйозне просідання цін на нерухомість до літа. Приблизно в червні вже можна починати торгуватися. У березні власники нерухомості ще не усвідомили, що в найближчі півроку їм ніхто не зателефонує щодо житла. У квітні-травні вони вже натерпляться страху і будуть дуже уважно ставитися до перших заявок на початку червня.

До вересня ринок вже може трохи пожвавиться.

Туризм: що стане «блакитною фішкою»

Швидше за все, у більшості з нас не буде відпустки цього літа. Тому ті $10 млрд, які українці вивозять на курорти світу кожен рік, залишаться в країні. І це зменшить відтік валюти з країни і поліпшить наш платіжний баланс, який, швидше за все, буде позитивним. І це ще одна причина, чому курсу нічого не загрожує – більше того, він може навіть зміцнитися в четвертому кварталі.

Зараз варто вкладати гроші у внутрішній туризм. Навряд чи хтось захоче влітку повезти своїх дітей в країну, де залишилося ще хоч 20 хворих. Тому, швидше за все, Одеса цього року побачить бум наших грошей. Якусь частину з цих $10 млрд вона точно так само, як і Карпати, точно побачить.

Все, що відноситься до внутрішнього туризму, буде блакитною фішкою цього року.

Заробітчани: на скільки зменшаться перекази

Заробітчани надсилають за платіжним балансом $14 млрд. За даними Держприкордонслужби, тільки з Італії, Іспанії та Польщі в Україну в'їхали за час карантину 1,2 млн осіб.

За нашими підрахунками, ми втратимо третину грошей заробітчан цього року. Цей квартал випадає з ділового життя у всіх країнах, і навіть ті українці, які працюють за кордоном, отримають менше, відповідно і надішлють менше.

Читайте також: З якими втратами Україна вийде з кризи

Коментарі - 14

+
0
Lexa9992018
Lexa9992018
10 квітня 2020, 10:32
#
Все очень оптимистично! это даже еще не кто не испугался, финансовая встряска  начнется с осени.
+
+35
AleksandrBank
AleksandrBank
10 квітня 2020, 12:30
#
«По нашим подсчетам, мы потеряем треть денег заробитчан в этом году.» - я цифру вместо 12 млрд.дол назвал 8 млрд. дол еще месяца назад, тогда кто-то посмеялся над моим прогнозом, эксперт подтверждает мой легкий прогноз сделанный заранее.
Все еще может поменяться, не ясно как поменяется далее ситуация с карантином.

Но валюта действительно в стране останется в большей мере.
+
+28
Італій .
Італій .
10 квітня 2020, 13:12
#
Ага, может укрепиться, с 80 до 70.
+
0
Італій .
Італій .
10 квітня 2020, 13:14
#
нужно совершить массу целенаправленных ошибок для того

Того что уже сделали мало?
+
+7
Kanarej
Kanarej
10 квітня 2020, 16:31
#
Далеко не всегда то, что ругают, является ошибкой
+
0
Італій .
Італій .
10 квітня 2020, 19:14
#
Далеко не всегда то, что хвалят, является полезньім или хотя бьі безвредньім
+
0
Італій .
Італій .
10 квітня 2020, 13:14
#
уже запущены программы поддержки внутреннего спроса, как минимум, на пищевую группу товаров

Ето какие же?
+
0
mega5
mega5
14 квітня 2020, 23:46
#
Как какие? Возвращение заробитчан с кэшем.
+
0
etherealdeath
etherealdeath
10 квітня 2020, 14:06
#
Читаем статью: «По данным Госпогранслужбы, только с Италии, Испании и Польши в Украину въехали за время карантина 1,2 млн человек.»
Смотрим в гугле: «Как сообщил LIGA.net пресс-секретарь Госпогранслужбы Украины Андрей Демченко, всего в Украину с 13 марта по 1 апреля вернулись 650 000 человек.»
Несрост. Но даже при оптимистичных сценариях, оставшиеся заробитчане  преимущественно сидят без работы и приняли решение остаться ради того, чтобы остаться. Т.е. поток денег от них сократиться более чем просто на треть.
+
0
Cudzik
Cudzik
10 квітня 2020, 15:00
#
Хороший прогноз,-еслиб ето был просто економический кризисс,а так всё намного печальней.
+
0
Kalluri
Kalluri
10 квітня 2020, 15:00
#
Если средний отпуск без авиа стоит 3К долларов (авиа частично останется в местных аэропортах) то выходит что 3.3 млн человек ездят за границу, неплохо
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
10 квітня 2020, 16:16
#
Відкритий ринок землі: зрада чи перемога

https://www.youtube.com/watch?v=IKiXLwkSph0

Підписуйтесь на youtube-канал «Мінфіну» і залишайте коментарі і питання під відео.
+
0
MakDi
MakDi
12 квітня 2020, 10:16
#
Все вірно. Ще буде економія 6-8 млрд на нафтопродуктах, газі.
+
0
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
13 квітня 2020, 8:17
#
Сколько было, начиная с 2014 года «аналитиков -экспертов» разных мастей, сколько было статей на этом ресурсе, и большинство «обещаний» и «прогнозов» провалилось под тяжестью реалий. Хорошо делать прогнозы, имея «туз в рукаве» - прогноз не оправдался, у нас война, в мире кризис, а сейчас ну не получилось ну карантин! Достаточно просмотреть страницу в ФБ этого, очередного эксперта, что бы понять что через месяц он будет говорить.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися