Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 квітня 2020, 14:57

Кожен четвертий читач «Мінфіну» зможе протриматися в карантині півроку

Майже чверть опитаних читачів «Мінфіну» мають достатньо заощаджень, щоб протриматись в карантині півроку і більше. Такі результати показало опитування, проведене 2 квітня.

Ми поставили читачам одне питання: «Як довго ваші заощадження дозволять вам жити в карантині?». За добу в ньому взяло участь більше 3 тис. осіб.

  • Радує те, що 42% учасників опитування підтвердило, що вони продовжують працювати, отримувати зарплату і тому можуть не турбуватися про заощадження.

  • Майже чверть – 24% вважають, що їхні заощадження дозволять жити в ізоляції півроку і більше. У сукупності стільки ж – 24% — читачів розраховують протягнути від 1 до 3 місяців, не маючи стабільного джерела доходу.

  • Зовсім не готових до кризи виявилося не так багато: 6% опитаних вважає, що фінансові запаси вичерпаються за 1-2 тижні, а 4% визнає, що не має ні роботи, ні заощаджень і вже змушені жити в борг.

Роботи більше не стає

Карантин в Україні триває з 12 березня, але епідемія коронавіруса набирає обертів. Тепер Кабмін вирішив ухвалити більш жорсткі заходи, і не факт, що надзвичайну ситуацію не продовжать після 24 квітня.

Надзвичайна ситуація та карантин вже залишили без роботи величезну кількість людей. За деякими оцінками, кількість безробітних в Україні вже зросла на 500 тисяч і перевищила 2 мільйони. Компанії закриваються, проводять скорочення штату або відправляють працівників у неоплачувану відпустку.

Екс-міністр економіки Тимофій Милованов вважає, що без роботи може залишитися від 170 до 500 тисяч українців. Плануючи секвестр бюджету на цей рік, Кабмін вже оцінив додаткові потреби Фонду по безробіттю в 900 млн гривень. Держава також спростила процедуру отримання допомоги по безробіттю на час карантину.

Завидний оптимізм

Але заощадження у населення все ж таки є. За даними НБУ за минулий рік депозити населення у валюті зросли, у доларовому еквіваленті, на 15,4%, а портфель гривневих депозитів – на 17,5%. За підсумками лютого 2020 року депозитний портфель фізосіб становив 601,4 млрд грн., в т. ч. гривневі депозити — 351,9 млрд. грн.

Щоб знайти найкращі умови депозитів і не турбуватися в кризу, скористайтесь депозитними каталогом на «Мінфіні»!

У своїх коментарях користувачі порталу поділилися своїми розрахунками і прогнозами. Причому багато  хто зберігає дивовижний оптимізм. «Є запас на шість з половиною років, але це ще не все, що є… Взагалі зможу не працюючи, утримувати свою сім'ю не менше 11 років, не продаючи недвижку, авто (якого в мене немає).», — пише користувач з ніком Ferox. І це ще не самий оптимістичний коментар!

«При правильному управлінні на 20-30 років вистачить, навіть якщо з дружиною перестану працювати», — запевняє користувач з ніком kiraks.

А ось користувач citizen99 впевнений, що ніхто не протримається більше, ніж півроку: «У мене немає заощаджень. Вони колись були, але я вирішив на них придбати квартири. Зараз є лише зарплата. Скільки протримаюся? Якщо карантин продовжать як в Китаї ще на 2 місяці, протримаюся 2 місяці, бо ті, на кого працюю, зможуть у травні і червні працювати. Якщо карантин плавно перейде у вічне стан, думаю ми всі помремо від голоду десь через 6 місяців».

При цьому багато читачів справедливо зазначають, що якщо ситуація з поширенням епідемії затягнеться у всьому світі надовго, валюти можуть просто знеціниться — включаючи долар і євро. А значить, знеціняться і заощадження, на які розраховують громадяни.

Епідемія в Україні ще не досягла свого піку і є велика вірогідність того, що карантин може продовжуватися і у травні. Ничого не лишається, тільки уважно слідкувати за витратами, пристосовуватись до нових умов ринку праці та по можливості збільшувати пасивний дохід, який для багатьох став гарною допомогою.

Гусєв Юрій

Коментарі - 21

+
+114
Alpenstein
Alpenstein
3 квітня 2020, 16:07
#
Минута славы для трех комментаторов минфина и подсветка богачей сиянием их же тщеславия :)
+
+21
Dima684
Dima684
3 квітня 2020, 16:38
#
Тратить сбережения на жрачку? По-моему это тупо.
+
+184
Італій .
Італій .
3 квітня 2020, 23:55
#
сбережения

Собираешься положить их в карманы похоронного пиджака?
+
0
SergS7
SergS7
4 квітня 2020, 18:49
#
Дякую, поржав :)
+
0
seriksw1
seriksw1
3 квітня 2020, 21:45
#
А кто вложил бабки в авто и не успел продать что теперь, обесценилось и то никто не покупает
+
+163
Alpenstein
Alpenstein
3 квітня 2020, 22:50
#
Можно бомбить и рассказывать пассажирам, что вы в прошлом успешный бизнесмен, а таксуете для души.
+
+45
Італій .
Італій .
3 квітня 2020, 23:55
#
кто вложил бабки в авто

Тот сделал ошибку в самом начале процесса вложения.
+
+15
Diego Donati
Diego Donati
4 квітня 2020, 12:41
#
Зачем продавать? Что мешает зарабатывать в такси и грузоперевозках?
Эти виды деятельности не закрыты и вы можете работать по своему инвестиционному плану.

Даже наоборот, доходность бизнеса с авто повысилась: появилась ниша междугородних перевозок, поскольку нет поездов и автобусов.
+
+9
chatka1972
chatka1972
4 квітня 2020, 18:06
#
Много не таксуешь. В Киеве раньше мне диспетчерская служба такси называла такие расценки, что никто не хотел ехать. Например, Драгоманова 2 - центральный ж/д 110 грн. И приходилось поднимать ценник. Теперь тот же маршрут за 95 грн. И не успел позвонить- уже смс приходит с номером водителя. Итог - работы на всех таксистов не хватает
+
+66
tarick
tarick
3 квітня 2020, 22:23
#
То финансово... А кукохой-то можно поехать гораздо раньше.
+
0
SergS7
SergS7
4 квітня 2020, 18:51
#
Ахах :)
+
+26
Анна Veritasana
Анна Veritasana
4 квітня 2020, 11:09
#
Откуда опрос..вообще..? у нас всех за свой счет дир отправляет..какие полгода?
+
0
VladMe
VladMe
5 квітня 2020, 16:57
#
Зондируют почву. Боюсь, что реальных сроков карантина не знает никто. Все смотрят на Китай, а там уже третий месяц карантина, запустили только критическое производство. Начинается вторая волна заражений...
+
+109
Strain
Strain
4 квітня 2020, 12:07
#
Если жесткий карантин продлится дольше 2-3 месяцев даже крупный бизнес закроется.
Возьмем к примеру розничные сети (с минимальным проникновением в интернете). У них основная прибыль с магазинов которые находятся в аренде. Аренду нужно платить, а это делать в условиях не работы магазина не из чего.
По итогу приходится инвестировать в вывоз товара и торгового оборудования и закрывать магазин.
Повторное открытие требует снова таки инвестиций.
А если закрывается крупная сеть, например 100 магазинов. Это как минимум несколько тысяч сокращений.

При всем этом если крупный бизнес имеет запасы, то какой то ЧП Пупкин с его небольшой кафэшкой точно закроется навсегда.

Безумие которое устроила власть с тотальным закрытием магазинов — полный бред. Карантин должен быть но в пределах разумного. Я бы еще на такой карантин согласился если бы у нас было 100 000 больных… Но когда их несколько сотен — мы только тянем экономику на дно не получая реального профита.

При всем этом мы завозим заробитчан со всей больной Европы и не заставляем их сидеть на карантине, а только рекомендуем.
+
0
VladMe
VladMe
5 квітня 2020, 17:05
#
И такая ситуация во всех странах. Вирус действует не только как грип, но, и как психическое оружие. Заражает власть на самоуничтожение, провоцирует население на панику.
+
+27
Італій .
Італій .
4 квітня 2020, 12:16
#
Каждый четвертый читатель «Минфина» сможет продержаться в карантине полгода

Ошибочная оценка сделана для ситуации «вокруг все хорошо, а я один вдруг потерял доход и буду существовать только на свои сбережения».

Но реалии другие. Вокруг тотально закрываются бизнесы, тотально ограничиваются права граждан и придумываются поводы для тотального заработка мусоров на гражданах. Заплатив раз семнадцать, а потом два раза по тридцать четыре тыщи гривен наивные граждане будут вынуждены пересмотреть свои прогнозы.
+
+11
sadbuttrue
sadbuttrue
5 квітня 2020, 7:53
#
Опитування не показує всієі суті проблеми. Більшість вказала що працює, але це поки що, ще один-два місяці карантину і цей відсоток буде суттєво меншим. Насправді ми ще поки не відчули в повній мірі всього об‘єму проблеми. З точки зору бізнесу я би задумався не тільки що через місяць чи два вони можуть припинити існування а також про бажання влади постійно вводити обмеження. У них не вийшло з надзвичайним станом так вони пішли іншим шляхом ввели надзвичайну ситуацію і частинами утискають наші права і свободи. Ще 3-5 тижнів і почнуть підіймати питання про «залучення» у «добровільно-примусовій» формі бізнесу для різних потреб. Найбільш «солодкі» бізнеси може чекати хвиля «дружніх» поглинань. Як приклад в кого є можливість і доступ до інформаціі, дізнайтесь на скільки збільшились спроби рейдерських захоплень. Цей пост до того, що не дивлячись на великий відсоток людей які вважають що заходи треба посилювати замислитись що переважна більшість із них прості працівники для багатьох із яких не сама гірша ситуація сидіти вдома і отримувати допомогу і безкоштовну доставку від укрпошти, але правда в тому що хтось повинен оплачувати цей банкет...
+
+11
Sota
Sota
5 квітня 2020, 9:16
#
Власти пр***ки что тут скажешь.
+
0
VladMe
VladMe
5 квітня 2020, 17:01
#
Мне кажется, что они просто вынуждены слушаться. Не знаю кого - никто не говорит, но 93% стран получают одну и ту-же методичку, ослушаться нельзя.
+
0
VladMe
VladMe
5 квітня 2020, 17:11
#
Прошлый раз власть действовала подобный способом когда провоцировала голодоморы в прошлом веке. Пугает масштаб - 93% стран поддались на панику и убивают бизнес. На мой взгляд, если панику не прекратят (а предпосылок нет, все сроки продляют с лету), то весь мир ждет глобальный мор.
+
0
oleksandr2020
oleksandr2020
6 квітня 2020, 4:21
#
Кто подскажет где такую маску можно купить?) Все остальное балачки...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися