Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 квітня 2020, 12:00

Як правильно зберігати та інвестувати гроші в кризу

У кризи є одна властивість: ніхто не знає, до якого маразму може дійти ринок. Так вважає казахський підприємець, засновник Seimar Investment Group Маргулан Сейсембай в інтерв'ю для Fedoriv Vlog. «Мінфін» ділиться його лайфхаками, як заробляти в кризу.

Інвестиції, гроші, криза, карантин, коронавірус
фото: investgazeta.ua

Не сидіть з грошима у будь-якій валюті

  1. Не сидіть з грошима у будь-якій валюті. Я раджу 50% у будь-якому випадку переводити в державні облігації США, Швейцарії, та хоч Саудівської Аравії. Вони коштують стільки ж, скільки й готівка, але не дешевшають через інфляцію.

  2. Традиційно у часи всіх криз добре себе веде японська ієна і швейцарський франк. Моя особиста рекомендація – норвезька крона, швейцарський франк і китайський юань.

  3. Частину грошей потрібно зберігати готівкою, причому «на відстані витягнутої руки», де ви зможете швидко її отримати.

  4. Якісь запаси я рекомендую тримати в золоті. Людство переживало багато криз і потім завжди поверталося до золотого стандарту.

  5. Не тримайте гроші в одному банку. Розділіть їх на три частини і покладіть в різних країнах. Одну частину – в український банк, ще дві − наприклад, у Сінгапур і Швейцарію.

Читайте також: Як довго ваші заощадження дозволять вам протриматися в карантині?

Закрийте всі кредити

Якщо у вас є акції на ліквідних біржах на кшталт американської – продавайте. Те, що ви вважаєте сьогодні дном, далеко ще не воно. Далі буде гірше. Якщо активи українські і ви не можете продати їх на біржі – підвищуйте ефективність бізнесу.

  • По-перше, закрийте всі валютні кредити і кредити в місцевій валюті з великими відсотками. Боргове навантаження потрібно знижувати в першу чергу.
  • По-друге, зупиніть всі програми розвитку і зростання, зараз не час для розширення. Хіба що ви робите маски, тоді вам просто необхідно в це інвестувати.
  • По-третє, заздалегідь подумайте про те, як скоротити витрати, знизити собівартість і звільнити склади від запасів. А якщо інвестуєте, то робіть це в тій валюті, в якій отримуєте прибуток.

Знову почати інвестувати можна в середньому через два-три роки.

Читайте також: Заражена економіка: як країни підтримують бізнес під час кризи

Інвестуй гроші вигідно з додатковим бонусом від «Мінфіну»

Не купуйте предметів розкоші

В кризу не купуйте нічого, що буде потім вимагати від вас грошей на утримання: будинки, літаки, машини, яхти, нехай навіть за вигідними цінами. Це тільки збільшить ваші витрати. Такі речі можна купувати на стадії підйому ринку. Не бійтеся, що не встигнете. Ця сфера завжди відновлюється пізніше за всіх.

Якщо у вас є такі пасиви – продавайте усе, що можна. Якщо місяць назад будинок коштував, наприклад, $500 тис., зараз це $420 тис. Але я би продавав і за $350 тис., тому що через кілька місяців ціна може впасти до $100 тис.

У мене є приклад з мого життя: в березні 2009 року як раз був розпал кризи. Я заходжу на біржу і бачу: котирування «Газпрому», «Сбербанку», «MTC» і «Білайну» оцінюються в 3-4 річних прибутку. Тобто компанія, яка в рік приносить умовно $100 тис., оцінюється в $350 тис. Ринок тоді просто з'їхав з глузду.

У мене був $1 млн, я поділив його на рівні частини і закинув у всі чотири компанії. Через півроку, у вересні, продав акції з дохідністю у 270%.

Читайте також: Кредитні канікули під час карантину. Як скористатися і які ризики

Які покупки «годують» Баффета

Багато людей хочуть заробляти як американський інвестор і підприємець Уоррен Баффетт − по 21 % річних. А насправді все відбувається не так.

Компанії проходять певний цикл з моменту зростання до падіння і відновлення ринку – наприклад, як зараз, 12 років. Баффет купує під час падіння, і ця одна покупка «годує» його наступні 7-8 років.

Коли ж людина емоційно залучена і хоче розбагатіти, вона не думає про ризики. Не можна бути одночасно закоханим хлопцем і помічати у коханої криві зуби або ноги.

Знайдіть собі партнера або друга, якому довіряєте. Скажіть йому, що найближчим часом у вас буде багато спокус вкласти гроші у щось, і попросіть регулювати суму, яку ви можете вкладати в той або інший проект. Краще за все, щоб такою людиною була дружина – жінки дуже гарні ризик-менеджери.

Ще один спосіб – дозволити собі інвестувати тільки в кожну п'яту пропозицію. Берете блокнот і записуєте. У вашому житті буде не більше 15 можливостей для гарної угоди. Ви повинні вміти сто разів сказати ні речам, які не варті того.

Читайте також: Пандемія і аномальне зростання фондового ринку США — чого чекати Україні

Що робити під час кризи

В кризу вкладайте в саморозвиток, зарийтеся в книжки, читайте якомога більше. Коли у вас з'явиться можливість інвестувати, ви повинні бути до цього готові.

Можливості приходять кожен день. Проблема в тому, що частина людей їх не бачить, тому що не підготовлені, а ще частина не можуть ними скористатися, тому що у них немає зв'язків, розуміння, грошей.

Коментарі - 20

+
+131
Alpenstein
Alpenstein
3 квітня 2020, 13:11
#
Из серии: «Все уже давно миллионеры, а вы тут сидите».
+
+10
QGS
QGS
3 квітня 2020, 14:08
#
Ладно уговорил завидую;)
+
+78
mary27
mary27
3 квітня 2020, 17:03
#
Хорошие советы для человека, у которого в 2009 был миллион долларов.
+
+42
Y. D.
Y. D.
3 квітня 2020, 18:08
#
Труднее всего в жизни именно заработать первый 1 млн. Но мужик красавчик - всем советует начать инвестировать через 2-3 года, а сам купит на дне и за полгода сделает 270%, а потом будет опять других жизни учить ))
+
+36
ielektronick —
ielektronick —
3 квітня 2020, 19:02
#
По поводу «открыть счёт в банке Сингапура»:
«В Сингапуре действуют жесткие ограничения на открытие персональных счетов иностранцами. Для того, чтобы открыть счет в сингапурском банке, вы должны либо быть резидентом Сингапура (гражданин, статус PR), либо иметь долгосрочную рабочую визу.»
А так да, открывайте, не хочу :)
+
+64
Італій .
Італій .
4 квітня 2020, 0:00
#
Еще две − например, в Сингапур и Швейцарию.

Ага, совет как раз для читателей Минфина. Тут даже в доступном польском не у всех счета есть. А скататься в Сингапур чтобы открыть там счет… это наверное надо с десяток миллионов иметь чтобы овчинка стоила выделки.
+
+78
mary27
mary27
4 квітня 2020, 10:51
#
Тут еще вопрос — зачем?
У автора статьи это скорее такие понты)
Впрочем, казах без понтов — это кыргыз)
+
0
TheMilk
TheMilk
6 квітня 2020, 11:52
#
КАМЫЗЯКИ!
+
0
Max Him
Max Him
4 квітня 2020, 10:28
#
Проблема в том, что часть людей их не видит, потому что не подготовлены, а еще часть не могут ими воспользоваться, потому что у них нет связей, понимания, денег.
>> Нет связей,- ключевое слово)
Статья не для тех, кто живет в стране без развитого фондового рынка.
+
+15
mary27
mary27
4 квітня 2020, 10:50
#
В РК до ипотечного кризиса (как и в Украине) был развитый фондовый рынок.
+
+42
Анна Veritasana
Анна Veritasana
4 квітня 2020, 11:24
#
Хорошо на папины деньги инвестировать… а без них как?
+
+20
Александр Александров
Александр Александров
5 квітня 2020, 19:45
#
На мамины
+
+42
datsko81
datsko81
4 квітня 2020, 14:23
#
В цілому все правильно написано, але на практиці це все туйфта, інвестиції в державні папери, це поради для людей в кого мільйони готівкою в доларах. А для мене краща порада купив $ по 24.5 сиди і не тішся)))
+
+15
irakez
irakez
4 квітня 2020, 15:26
#
Он правильно обозначил несколько прописных истин — не пытаться ловить падающий нож, и лучше подружиться с трендом.
+
+12
mary27
mary27
4 квітня 2020, 15:39
#
Поискала информацию, наш ''инвестор'' — жулик:
https://m.youtube.com/watch?v=JD_32rya6pU
+
0
Александр Александров
Александр Александров
5 квітня 2020, 17:57
#
Так он про суды говорил в видео, а в вашем видео ни одного аргумента. Просто информация о том, что были суды, а что суды, почему, зачем - ни слова о фактах.
+
0
mary27
mary27
5 квітня 2020, 22:50
#
Так это не мое, а казахстанское видео.
Посмотрите информацию про казахстанский ''Альянс банк'' (прошу заметить, никакого отношения к нашему банку ''Альянс'' он не имеет).
+
+15
seriksw1
seriksw1
5 квітня 2020, 11:22
#
Купив по 24.5 доллар тишишься А продаш як завжди по 23))))
+
0
Александр Александров
Александр Александров
5 квітня 2020, 19:44
#
Этому видео кстати (с которого текст делали) уже исполнилось две тысячи лет сегодня.
+
+52
moneylover
moneylover
6 квітня 2020, 3:04
#
Средний читатель минфина так и понес деньги в Швейцарский или Сингпурский банк... Ага... А еще побежал шортить Газпром и Сбербанк. Зачем писать то что для наших не актуально?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися