Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 квітня 2020, 17:26

Нацбанк відзвітував про свої доходи в 2019 році

31 березня Рада НБУ затвердила консолідовану фінансову звітність Національного банку за 2019 рік, достовірність якої підтвердила незалежна аудиторська фірма ТОВ «Ернст енд Янг. Аудиторські послуги». Про це повідомляє пресслужба НБУ.

31 березня Рада НБУ затвердила консолідовану фінансову звітність Національного банку за 2019 рік, достовірність якої підтвердила незалежна аудиторська фірма ТОВ «Ернст енд Янг.
Фото: bank.gov.ua

Резерви та цінні папери

Станом на 31 грудня 2019 року валюта балансу Національного банку становила 1 060,8 млрд грн, що на 1% більше, ніж в попередньому році.

Основними статтями активів НБУ є міжнародні резерви та цінні папери України. Зокрема, міжнародні резерви зросли завдяки сприятливій ситуації на валютному ринку впродовж минулого року на 21,5% — до $25,3 млрд.

Читайте також: НБУ показав, з чого складаються міжнародні резерви України (інфографіка)

Портфель цінних паперів України в 2019 році зменшився на 14,2 млрд грн або на 3,9% та становив 347 млрд грн.

Основними статтями зобов’язань Нацбанку є банкноти та монети в обігу та зобов’язання перед МВФ, зокрема:

  • обсяг банкнот і монет в обігу збільшився на 6% та становить 426,3 млрд грн;
  • зобов’язання перед МВФ, які включають отримані кредити та зобов’язання за розподілом СПЗ, зменшилися на 19,6%, в основному за рахунок погашення кредитів.

Читайте також: Рада Нацбанку затвердила дивіденди до держбюджету

У звіті зазначається, що на зміну в зобов’язаннях Нацбанку вплинуло помітне збільшення – до 151,9 млрд грн – обсягів депозитних сертифікатів НБУ, які банки використовували для управління гривневою ліквідністю в умовах її надлишку в банківській системі.

Ліквідність банківської системи

Надлишок ліквідності в банківській системі збільшився минулого року, насамперед, за рахунок активного викупу Нацбанком іноземної валюти.

Читайте також: Нацбанк вводить низку кроків для підтримки банківської системи в період карантину

Власний капітал

Водночас власний капітал Національного банку зменшився на 39%. Це відбулося переважно за рахунок використання резервів переоцінки у зв’язку зі зміцненням гривні та за рахунок розформування інших резервів.

Прибуток Нацбанку в 2019 році

Загалом Національний банк завершив 2019 рік із прибутком до розподілу на суму 43,3 млрд грн. Основна частина прибутку на суму 42,7 млрд. грн була перерахована до держбюджету.

Решта прибутку (близько 0,6 млрд грн) буде спрямовано на збільшення загальних резервів Національного банку.

Читайте також: У 2019 році Нацбанк перерахував до держбюджету 64,9 мільярда

Що сприяло фінансовому результату

На фінансовий результат Національного банку вплинули: процентні доходи й витрати, курсові різниці, а також результати від операцій з фінансовими інструментами, які оцінюються за справедливою вартістю.

Зокрема, чистий процентний дохід після вивільнення резервів за 2019 рік становить 22 млрд грн. У 2018 році він становив 34,9 млрд грн.

Нагадаємо

  • У 2019 році Національний банк перерахував до Державного бюджету 64,9 млрд грн – усю суму частини прибутку до розподілу.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися