Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 квітня 2020, 16:40

Кредитні канікули. Банкам заборонили підвищувати ставки за кредитами

Українським банкам заборонили підвищувати ставки за кредитами в період карантину. Відповідне положення міститься в прийнятому Радою законопроєкті №3275, передає UBR. Документ також тимчасово звільняє від штрафів та пені споживчі кредити, видані до 2017 року.

Українським банкам заборонили підвищувати ставки за кредитами в період карантину.
Фото: ubr.ua

Що банкіри думають про кредитні канікули

На думку банкірів, згідно з прийнятим законом позичальник не звільняється від сплати своїх зобов'язань за кредитним договором. Закон скасовує лише штрафні санкції на період карантину.

Читайте також: Кредитні канікули під час карантину. Як скористатися і які ризики

Кредитні зобов'язання є обов'язковими до виконання в повному обсязі. Банки продовжують нараховувати відсотки за користування кредитами, одночасно нараховуючи і виплачуючи відсотки за депозитами вкладників.

Про таку схему раніше говорили і в Національному банку.

Читайте також: Кредитні канікули для бізнесу. У НБУ розповіли, як це буде на практиці

«Клієнтам, які помилково вважають, що їм скасовують або прощають борг за кредитами або платежі на час карантину або відсотки по кредитах, ми роз'яснюємо, що скасовують тільки штрафи за несвоєчасне погашення, але не самі платежі по кредитах», — розповів директор з розвитку бізнесу Банку Кредит Дніпро Денис Міхов.

Порівняти умови онлайн-кредитів

Для кого передбачені кредитні канікули

Кредитні канікули вводяться для тих категорій бізнесу, які постраждали від обмежувальних заходів, пов'язаних з коронавірусом. Інші компанії, які продовжують нормальну роботу, і надалі зобов'язані сплачувати кредити.

Після закінчення карантину банки і бізнес почнуть обговорювати, як реструктуризувати борги по кредиту, за який не платили під час час карантину.

Читайте також: Кредитні канікули і готівка в карантин. Повний список заходів, які ввів НБУ на банківському ринку на час карантину

Банки обговорять з бізнесом залучення додаткового фінансування для відновлення після карантину.

Раніше повідомлялося

  • Кредитні канікули для позичальників, які запровадила Верховна Рада, виявилися не такими вигідними, як здавалося на перший погляд. «Мінфін» розібрався, як норма буде працювати на практиці і підготував відповіді на найпоширеніші запитання.
  • Приватбанк ввів кредитні канікули для клієнтів малого та середнього бізнесу та підприємців з 1 березня 2020 року до кінця травня.
  • Ощадбанк також розпочав надання кредитних канікул клієнтам мікро — і малого бізнесу для зниження фінансового навантаження на них в умовах карантину.
  • Райффайзен Банк Аваль оголосив про початок широкої програми реструктуризації кредитів для бізнесу 31 березня.

Коментарі - 2

+
0
Італій .
Італій .
2 квітня 2020, 22:07
#
Значит и запретили поднимать ставки по депозитам. Зашибись, маладцы.
+
0
Alexandra16
Alexandra16
23 квітня 2020, 1:25
#
Подскажите, с какого числа действуют кредитные каникулы? Если платёж должен был быть в марте, но бизнес уже перестал работать и не принёс прибыль, могу ли я рассчитывать на реструктуризацию моей просрочки? Другой работы нет.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися