Мінфін - Курси валют України

Встановити
31 березня 2020, 9:14

У НБУ пояснили, для чого в законі потрібна моральна компенсація ексвласникам банків

Ексвласники банків не зможуть повертати їх у свою власність, проте зможуть претендувати на моральну компенсацію. Про це в ефірі hromadske заявив Арсен Макарчук, керівник Офісу правління Нацбанку.

Що кажуть у НБУ

«Справа в тому, що можливість відшкодування моральної шкоди передбачена в Конституції України, і в разі, якщо б таке обмеження допускалося, могла б йти мова про неконституційність, принаймні, частини положень законопроекту», — сказав Макарчук.

Він додав, що коли юристи та експерти вивчали це питання, вони прийшли до висновку, що «Україна не Америка», тому що немає прецедентів відшкодування моральної шкоди на сотні мільйонів гривень.

Читайте також: Перше читання пройдено. Рада прийняла «антиколомойский» законопроект

«Мова йде про невеликі суми по відношенню до шкоди як такої. В районі мільйона гривень, це максимум в тих прецедентах, які ми могли досліджувати», — зазначив представник НБУ.

Повідомляється, що суму відшкодування упущеної вигоди і моральної шкоди попереднім власникам банків будуть визначати аудитори великої четвірки.

Представник НБУ підтвердив, що потенційно може йти про сотні мільйонів гривень, але напевно сказати зараз неможливо.

Читайте також: Закон проти Коломойського. Як Приват захистять від попередніх власників

Передісторія

Верховна Рада підтримала в першому читанні закон № 2571-д про банки, який також називають «антиколомойским». «За» відповідне рішення проголосувало 267 народних депутатів.

Чому цей закон важливий

  • Законопроєкт про неповернення банків — один з двох ключових законів, разом із законом про землю, які має ухвалити Україна, щоб отримати допомогу від МВФ, розмір якої можуть збільшити до $8 мільярдів.

  • Основною причиною для останнього візиту експертів МВФ в Україну стало узгодження позицій щодо «антиколомойського» законопроекту.

  • МВФ хотів максимум гарантій, що банки не повернуться власникам, і кошти МВФ (опосередковано) не потраплять до рук олігархів, коли держава заплатить більшу компенсацію за незаконну націоналізацію.

  • 24 березня уряд зареєстрував затверджену з МВФ версію проекту закону.

  • Законопроект передбачає, що власники та ексвласники банку, інтереси яких були порушені через виведення банку з ринку, можуть отримати відшкодування тільки грошовій формі.

  • При цьому визнання незаконним рішення щодо виведення банку з ринку не може бути підставою для його скасування.

Коментарі - 10

+
+95
Orozco
Orozco
31 березня 2020, 9:47
#
То есть мы с 2014-го года выводим с рынка трупы, в которых уже розетки в стенах выкручены, вешаем половину обязательств на ФГВФЛ а остальные прощаем, конечные бенефициары не только ни за что не отвечают ничем, но и будут претендовать на компенсацию за моральный ущерб и недополученную прибыль? Это точно антиколомойский закон?
+
+45
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
31 березня 2020, 10:18
#
Компенсуватимуть лиш тоді, коли міжнародний аудитор покаже, що там щось лишалося на момент закриття. Якщо на рахунках був лярд, а своїм фірмам видано 5, які не повернули, то ніякої компенсації. Такі ідуть в суд, як от в Англії по привату.
+
0
Orozco
Orozco
31 березня 2020, 10:39
#
Какое отношение к остаткам имеет недополученная прибыль?
+
0
Syslik
Syslik
31 березня 2020, 10:18
#
Клоун с Беней все порешал … Бене +1 млрд компенсацыи… МеВеФ закон… а ЗЕ наконец вымолил инвестицыю — наконец станет Милиардером!
Очередной кредита долговой ямы — Перемога!
+
0
Cudzik
Cudzik
31 березня 2020, 10:55
#
То в Украине можна ещё и компенсацию получить моральную?ну-ну.понятно,что избранным,но прицидент создан.а чем простые вкладчики хуже?
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
31 березня 2020, 11:42
#
Моральную компенсацию могут получать только экс-владельцы банков...
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
31 березня 2020, 12:14
#
однако смогут претендовать на моральную компенсацию.

Парадокс какой-то, люди, угробившие банки из-за отсутствия морали — имеют право на моральную компенсацию.
У них нет морали — о какой моральной компенсации речь?
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
31 березня 2020, 23:16
#
«У них нет морали — о какой моральной компенсации речь?»

Отсутствие морали всегда компенсируется деньгами...
+
0
ofindependence
ofindependence
31 березня 2020, 15:04
#
«которого любили и баловали, был совершенно уверен в своей победе, а когда увидел, что ошибся, то совсем потерял рассудок». взято из Роберт Льюис Стивенсон
+
0
DanZel
DanZel
31 березня 2020, 17:54
#
Пусть Гонтарева им компенсацию выплачивает.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися