Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 березня 2020, 7:40

Чи впорається гривня з карантином

Гривня продовжує девальвувати. І головне питання зараз — як сильно просяде нацвалюта і на які жертви заради її порятунку готова буде піти влада. «Мінфін» традиційно розкаже про головні чинники, які впливатимуть на вартість гривні на цьому тижні.

Що штовхало гривню до низу


Незважаючи на карантин, введення надзвичайної ситуації на всій території України і різке зниження ділової активності, курсові гойдалки на всіх сегментах валютного ринку тривали, хоча вже й не з таким тиском на нацвалюту.

Але якщо на міжбанку спекулятивна складова поступово видихалася, то на готівковому періодично спалахувала з новою силою.

Зі стрибками курсу на торгах Нацбанк справлявся перевіреним способом — продажем  валюти, що бракує, через інтервенції. За фактом, йому знадобилися досить невеликі витрати резервів для утримання ринку під контролем — всього $ 76,8 млн. Та й то — не в усі дні тижня.

З готівковим ринком все було набагато складніше: в деякі моменти спекулянти виставляли курс продажу долара в районі 29 гривень і навіть вище.

По-перше, поки фізично не вистачало «живого» долару в касах банків і в обмінниках. Неможливість фізичного отримання доларових вкладів і відсотків по ним у більшості банків тільки посилювала нервозність населення, що панікує через коронавирус. А відсутність його в обмінниках — взагалі відродило адептів секти «долар по 30» і навіть «долар по 35-40».

По-друге, перспектива ухвалення Верховною Радою «антіколомойского» закону і закону про землю, пропозиції уряду переглянути бюджет, значно збільшивши його дефіцит, фактично підірвали цінники в обмінних пунктах. Попит на валюту виріс ще більше, що зробило готівковий ринок одним з головних драйверів девальвації гривні останніх днів.

З нестачею готівкової валюти мужньо боровся Нацбанк. До цього він двічі продавав готівковий євро через аукціони для найбільших за розмірами валютних вкладів банків. Минулого тижня — продав банкам перші $ 130 млн готівкових доларів при більш ніж подвійному обсязі попиту.

Сьогодні пройде новий аукціон ще на $ 180 млн, а можливо — ще один в п'ятницю. За задумом регулятора, це має знизити тиск на гривню і на готівковому ринку.

За розрахунками «Мінфіну», зараз «гарячий» попит на готівковий долар становить не менше $ 350-450 млн і цими аукціонами Нацбанк в основному зможе утримати ситуацію під контролем.

Що вплине на курс в ці дні


Зараз поведінка валютного ринку багато в чому визначатимуть політичний і законодавчий чинники.

Ось основні «мотиватори» валютного ринку на цей період:

1. Голосування у Верховній Раді «антіколомойского» закону і закону про землю. МВФ прямо пов'язує їх ухвалення з підписанням нової програми співпраці з Україною. Причому, Фонд може розглянути питання про збільшення фінансування з $ 5,5 млрд до $ 8,8 млрд.

Читайте також: Закон про землю перепишуть: 100 га в одні руки і юрособи без права купівлі

Це вагомий аргумент, аби прискорити депутатів, з огляду на недовиконання бюджету на 35% і необхідність фінансувати збільшені через карантин і епідемію витрати.

Однак обидва рішення і «антіколомойскій закон», і відкриття ринку землі, вельми складні. Звідси — розтягнутість процесу голосування, що за фактом продовжує збільшувати дірку в бюджеті. А побічно — відбивається і періодичними стрибками курсу за будь-яких негативних новин економіки або спливаючій знову «страшилки» для населення і бізнесу у вигляді розмов про дефолт;


Читайте також: Без кредиту МВФ долар злетить — прогноз експертів


2. Календарний фактор — завершення звітного періоду (місяця і кварталу) і початок наступного. У понеділок-вівторок клієнти мають закрити всі свої валютні зобов'язання за березень, що збільшить статистику торгів навіть в період карантину.

У середу, 1 квітня, цей же фактор спрацює вже проти зростання обсягів операцій, оскільки бізнес підбиватиме підсумки місяця і першого кварталу, а також  визначатиметься з завданнями на квітень. На більш тривалий період фіндиректори і топ-менеджмент більшості компаній зараз навряд чи наважаться щось планувати;


3. Господарські операції клієнтів і отримання експортерами основних сум відшкодувань ПДВ. Минулої п'ятниці експортерам перерахували близько 2,4 млрд грн відшкодувань ПДВ. Саме ці вливання підтягнули котирування закриття міжбанку в кінці минулого тижня.

За рахунок надходжень гривні від Держказначейства експортери закриватимуть поточні господарські витрати, що скоротить їх потребу в продажу валюти.

Незважаючи на скорочення потреби у валюті у імпортерів через падіння ділової активності, попит на валюту перевищить пропозицію, що почне тиснути на курс і спрацює проти гривні.

Продовжать скуповувати валюту українські компанії-позичальники, які залучали валютні кредити за кордоном або в місцевих банках і тепер на побоюваннях подальшої девальвації гривні закривають свої зобов'язання;


4. Проведення аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП 31 березня. На момент написання статті Мінфін планував розміщувати гривневі облігації без зазначення обсягів розміщення: на 84 і 189 днів, а також на 259, 476, 1050 і 2611 днів.

З огляду на практику останніх аукціонів, чиновники можуть змінити його умови після консультацій з первинними дилерами. Наприклад, минулого разу вони взагалі скасували розміщення в гривні і переграли їх у частині продажу інвесторам паперів в доларі і євро.

У зв'язку з ситуацією на зовнішніх ринках основними покупцями цих облігацій  будуть держбанки і дочірні місцеві банки іноземних груп, які частково вкладуть в них гривню від раніше погашених ОВДП. Тож особливого впливу на валютний ринок це не матиме.

Але якщо Мінфін все ж вирішить розміщувати валютні папери (як було минулого разу), попит на покупку валюти виникне, що відіб'ється на поведінці міжбанку в понеділок — середу;

5. Інтервенції Нацбанку, курс в обмінниках, спекулятивні атаки на гривню і ліквідність у банківській системі.

Інтервенції НБУ. Нацбанк проведе інтервенції як на готівковому, так і на безготівковому ринках. У понеділок регулятор продасть банкам готівкою $ 180 млн для підкріплення їх кас валютою і аналогічні дії планує на кінець тижня. Це частково знизить тиск на готівковому ринку.

Крім цього, в дні перекосів попиту і пропозиції на міжбанку НБУ продовжить витрачати резерви для зняття спекулятивного тиску на нацвалюту. Саме цінники Нацбанку при цих операціях будуть основним орієнтиром за курсом для ринку в усі дні цього тижня;

Готівковий ринок і дії спекулянтів. Власники обмінників продовжать користуватися браком готівкової валюти: виставляти свої котирування продажу долара вони намагатимуться максимально високо.

Провокуючими факторами будуть нестабільність політичної та економічної ситуації в країні, карантин і пандемія коронавирусу. А майбутні значні соціальні виплати лише посилять ці девальваційні настрої. Спекулянти продовжать користуватися дисбалансами попиту і пропозиції на міжбанку, а також гратимуть на різницях готівкового та безготівкового курсів;

Ліквідність у банківській системі.

Основними факторами зміни ліквідності в банках в ці дні буде:

  • заведення гривні на рахунки клієнтів у вигляді відшкодувань ПДВ експортерам;
  • погашення старих випусків гривневих ОВДП;
  • операції з депсертіфікатами НБУ;
  • проведення регулятором валютних інтервенцій з продажу долару на міжбанку, що призводить до відкачування гривні з банківської системи;
  • соціальні виплати в рамках боротьби з наслідками епідемії. Частина цих грошей піде у вигляді готівки українцям, а не залишиться на їх картах.

Через складну ситуацію банки зараз тримають на коррахунках і в касах більше гривні, ніж їм необхідно за нормативами НБУ. За нормативом резервування на коррахунках банків у Нацбанку на рівні 54,4 млрд грн фінустанови тримали на коррахунках в період з 23 по 27 березня від 73,7 до 88,5 млрд грн. Цієї ж стратегії вони  дотримуватимуться і цього тижня.

За розрахунками «Мінфіну», залишки на коррахунках банків у період з 30 березня по 6 квітня перебуватимуть в межах  від 56 до 77 млрд грн.

Міжнародний фактор. «Гонитва друкарських верстатів» з накачування ринків ліквідністю ФРС США та ЄЦБ набирає обертів. Це провокує значні валютні ралі у парі євро/долар на міжнародних майданчиках.

Ці тенденції відображатимуться і на курсі євро щодо гривні, що стане додатковим подразником для спекулянтів.

За нашими прогнозами, в ці дні валютні ралі по євро/долар лише посиляться в межах дуже широкого коридору від 1,075 до 1,125 долара за євро.

Прогноз готівкового і міжбанківського курсів на тиждень:

На готівковому валютному ринку власники обмінників при виставленні курсів  орієнтуватимуться на:

  • поведінку міжбанку;
  • реальний попит і пропозицію по валюті з боку громадян в їх регіоні;
  • фізичні обсяги наявної у фінансистів валюти (в першу чергу-долара) і гривні.

Спред по долару більшість обмінників фінкомпаній триматимуть в широких межах від 20 до 55 копійок, а в банках від 25-70 копійок і навіть більше.

«Мінфін» прогнозує коридор по долару на 30 березня — 6 квітня в обмінниках фінкомпаній в межах 27,75-28,85 грн, а в банках 27,70 -28,90 грн.

На міжбанку. Більшість факторів, про які було сказано вище, провокують продовження курсової волатильності.

Фактично від поведінки НБУ і його оперативного втручання в ситуацію на міжбанку і на готівковому ринку (через аукціони з продажу банкам готівкового долару і євро)  залежатиме розмір курсових коливань в цей період.

За нашими розрахунками, Нацбанку доведеться пожертвувати ще як мінімум $ 130-210 млн, щоб забезпечити низьку курсові коливання на торгах в цей період.

Працювати НБУ буде через Matching, але при загостренні ситуації може використовувати і більш публічну форму інтервенції — аукціон.

За розрахунками «Мінфіну», в період з 30 березня по 6 квітня коридор за безготівковим доларом на міжбанку перебуватиме в межах 27,80-28,65 грн.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок — середу: в межах до $ 270-360 млн при укладенні до 510-640 угод. 30 і 31 березня вони будуть максимальними через закінчення місяця і кварталу у бізнесу, а 1 квітня — знизяться за рахунок ефекту «першого дня нового звітного періоду»;

У четвер — п'ятницю: в межах до $ 240-380 млн при здійсненні до 490-680 угод за рахунок фактору входження клієнтів і банків вже в період більш активної роботи першої декади квітня (навіть в умовах карантину).

Коментарі - 18

+
0
MakDi
MakDi
30 березня 2020, 9:21
#
Все залежить від голосування. Потім буде боротьба надрукованих гривень з великим валютним плюсом в балансі.
+
0
sooleva
sooleva
30 березня 2020, 10:19
#
С повестки на сегодня сняли законы про банки и землю
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
30 березня 2020, 10:52
#
Oтсрочили, а а не сняли.
+
0
QGS
QGS
30 березня 2020, 13:12
#
Вчера ещё в 11 вечера;)
+
0
Tarampuh
Tarampuh
30 березня 2020, 9:25
#
Ого написав! :)
+
0
shadow 2204
shadow 2204
30 березня 2020, 11:19
#
У кого что на уме:-):-):-)
+
0
mary27
mary27
30 березня 2020, 9:46
#
''Минфин'', поправьте размер шрифта, отличается от вашего обычного.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
30 березня 2020, 11:15
#
И шрифт и отступы. Копипастили как буд-то с разных источников.

Можно все обвести, задать один Шрифт и написание, отступы.
+
+66
Viktor Andriyenko
Viktor Andriyenko
30 березня 2020, 10:37
#
Цікаво, експерти «Мінфіну» вже самі кидаються фразами «адепты секты «доллар по 30»». В нинішніх умовах це виглядає якось дико. Адже з врахуванням нових параметрів Бюджету (де курс в середньому по році поставлено 29,5) виходить, що експерти і Кабмін відносять до цієї секти?

На «Мінфіні» сидять лише експерти - адепти секти «долар по 22»?
+
+57
AleksandrBank
AleksandrBank
30 березня 2020, 11:16
#
А не увидел совета держать 60% в Гривне )
+
0
mary27
mary27
30 березня 2020, 21:47
#
Вот сейчас кому-то обидно стало)
+
+21
lika197
lika197
30 березня 2020, 12:57
#
«Президент Трамп отступил в конце субботы от идеи введения карантина в горячих точках коронавируса, таких как Нью-Йорк, посчитав эту меру «необязательной» спустя всего несколько часов после того, как он вызвал критику…

Заявление Трампа было сделано недавно после того, как губернатор Нью-Йорка Эндрю Куомо предупредил против предлагаемого карантина «горячих точек», заявив, что это будет, как «федеральное объявление войны», которое может натолкнуть штаты против федерального правительства

+
+15
QGS
QGS
30 березня 2020, 13:13
#
Все ждут около 29.
+
+23
shadow 2204
shadow 2204
31 березня 2020, 8:28
#
Ты не все! А вот другие все ждут 25$!
+
+5
Дмитрий Басив
Дмитрий Басив
30 березня 2020, 13:42
#
У НБУ сколько 25 000 000 000 долларов резервов ....

Какой извините *** дефолт?

Посадить икспердов за враньё ....
+
+15
re3
re3
30 березня 2020, 13:45
#
Адепт гривна по 20 статью нацарапал,за нас Шмыгаль,короновирус и мировой кризис. Какие козыря у вас?) 30 будет уже в мае,40 к концу года.
+
0
Petr Maslov
Petr Maslov
31 березня 2020, 6:25
#
Олени эксперты прогнозили 21 если землю продадим...Ждём-с...
+
0
mary27
mary27
31 березня 2020, 10:34
#
Можно подумать, вас кто-то обязывает продать. То, чего у вас нет.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися