Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 березня 2020, 16:56

Пандемія та аномальне зростання фондового ринку США — чого чекати Україні

Кількість загиблих від коронавірусу в США вже перевищує  тисячу осіб, а нових заражень за добу там підтверджено близько 15 тис. Але незважаючи на все це, фондові індекси США ставлять нові рекорди зростання. 

Тарас Козак, фондовий ринок, курс долара, коронавірус
фото: 24tv.ua

Засновник інвестиційної групи «Універ» Тарас Козак поділився на сторінці у фейсбуці своїм баченням того, як пандемія коронавірусу вплинула на американські фондові ринки, позиції долара та чим це може відгукнутися в Україні.

«Лідерство» у захворюваннях та смертності від коронавірусу вчергове змінює континент. З азійського Китаю через європейську Італію воно перекинулося на північ Нового Світу — в Сполучені Штати Америки. 

Реакція на події американських фондових ринків

Спочатку цифри приголомшують. Ні, не червоним кольором, який символізує падіння цін на акції, а навпаки. Все зелене. І не просто зелене, а величезні показники зростання. І це після позавчорашніх світових рекордів (американські індекси зросли на понад 11%). Сьогодні знову «космос» — біля 6% вгору.

Така ніби-то нелогічна поведінка фондових ринків виникла не сьогодні. Останніми роками інвестори в американські цінні папери грають у досить небезпечну гру «чим гірше, тим краще». Маю на увазі, що чим гірша ситуація в реальній економіці, тим сильніші стимули від американського уряду та центробанку (ФРС).

Зокрема, цього тижня Конгрес ухвалив програму додаткових витрат бюджету на $2 трильйони, а Федрезерв пообіцяв швидко друкувати необмежену кількість доларів. На «свіжі» долари ФРС викуповуватиме, практично, будь-які американські активи.

Читайте також: Корона-криза: як боротьба за економіку вбиває світові валюти

Логічно було би припустити, що долар повинен швидко падати до інших твердих іноземних валют. Але ні. Індекс долара зараз такий же, як і місяць тому, і як півроку тому, ще до кризи. Хоча коливання доларового індекса величезні — майже 10% протягом березня.

Причина в тому, що інші розвинуті країни ведуть себе подібним чином — друкують величезні обсяги своїх валют. І справа не в змаганні — хто більше надрукує, щоб не допустити посилення своїх валют проти «американця». Уряди і центробанки інших розвинутих країн рятують свої економіки, заливаючи всі потреби свіжими грішми.

А що ж в Україні?

У нас навпаки: гривні в обігу стає значно менше. Нацбанк за останній місяць вивів з обігу близько ₴50 млрд, продавши зі своїх ЗВР $2 млрд.

Тобто гривень у світі стало сильно менше, а доларів та інших твердих валют — набагато більше. Знову логічно було би припустити, що гривня буде посилюватися до долара. Але і тут відбувається не так. Курс долара до гривні сьогодні перевищив позначку 28 грн/$.

Чому так? Фінансисти остерігаються, що Нацбанк теж почне друкувати незабезпечену гривню у великих обсягах, якщо Україна не виконає свої зобов‘язання перед МВФ, тобто Верховна Рада не ухвалить закон про ринок с/г землі та «антиколомойський» закон. Тоді наступить кінець макрофінансової стабільності, до якої ми вже почали звикати, та прийде дефолт.

Коментарі - 8

+
0
sadbuttrue
sadbuttrue
27 березня 2020, 19:37
#
Такий ризик дуже ймовірний бо схоже що депутати не планують голосувати на цих вихідних так як треба і ми всі зірвемся в прірву...
+
+43
klem
klem
28 березня 2020, 9:38
#
Мало того, вся оппозиция орёт, что не проголосует. А это значит,  что оппозиция отстаивает интересы олигархов, которым выгоден дефолт
+
+30
Qwerty1999
Qwerty1999
29 березня 2020, 22:40
#
Для голосования и принятия любого законопроекта в монокоалиции достаточно голосов,
поэтому сказки об оппозиции, которая не будет голосовать оставьте для лохов.

Лучше бы написали честно о том, что монокоалиция — это фикция на бумаге,
ведь в реальной жизни они почти никогда не способны выработать
и проголосовать за единогласное решение.
+
0
NikolayMir
NikolayMir
3 квітня 2020, 0:21
#
Так ведь половина зеленых попрятались и карантинят.
Им голосование не интересно, они из дома выходить бояться.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
3 квітня 2020, 15:22
#
Из 254 народных слуг за законы, разработанные Президентом, КМУ и парламентской партией «СН» голосовало всего от 201 до 211 депутатов...
+
+13
Cudzik
Cudzik
29 березня 2020, 19:49
#
Увы,но для опозиции чем хуже в стране,тем лучше для неё.и играет она в ту же игру,-что и инвесторы в американские ценные бумаги.Печально,что в такое время,но ето аксиома.
+
+15
Vadim Ivanov
Vadim Ivanov
30 березня 2020, 19:35
#
Жульку, палицу и мертвечука вы называете оппозицией? Вы им явно льстите.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
30 березня 2020, 21:39
#
Процитую Мері27, Хотів би поставити +1000, але можу лиш 15.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися