Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 березня 2020, 12:54

В Україні запустили портал для підтримки бізнесу на період карантину

Мінекономіки запустило портал для підтримки підприємців, діяльність яких постраждала через запровадження карантину. Наразі портал доступний за посиланням.

Мінекономіки запустило портал для підтримки підприємців, діяльність яких постраждала через запровадження карантину.
Фото: delo.ua

Що є на порталі

На урядовому сайті зібрано всі чинні обмеження, запроваджені в Україні на період карантину, а також перелік заходів щодо державної підтримки бізнесу.

Також там міститься роз’яснення до ухвалених Радою законів щодо підтримки бізнесу та щодо змін до програми доступних кредитів під 5-7-9% річних.

Читайте також: Доступні кредити 5-7-9%. Кабмін збільшив максимальну суму позики

«Цей портал дозволить підприємцям, перш за все, отримувати виключно офіційну інформацію, вже зібрану в єдиному місці. Ми будемо оновлювати її та повідомляти про всі зміни, які запроваджуватимуться для малого та середнього бізнесу», — прокоментував заступник міністра розвитку економіки Дмитро Романович.

Читайте також: Кредитні канікули для бізнесу. У НБУ розповіли, як це буде на практиці

Які пільги отримає бізнес на час карантину

17 березня депутати підтримали закон №3220 про підтримку бізнесу у звязку з карантином. Закони запроваджують для бізнесу такі заходи:

  • звільнення від штрафів за порушення податкового законодавства у період з 1 березня по 30 квітня 2020 року;
  • звільнення від оподаткування єдиним соціальним внеском всіх ФОПів за березень та квітень 2020 року, за несплату ЄСВ за цей період не штрафуватимуть;
  • мораторій на перевірки бізнесу з 18 березня по 31 травня 2020 року;
  • продовження терміну подання річної декларації про майновий стан (подається громадянами, зокрема держслужбовцями) до 1 липня 2020 року;
  • податкові канікули з плати за землю (місцевий податок) з 1 березня по 30 квітня 2020 року;
  • виключення нежитлову нерухомість з бази оподаткування податком на нерухоме майно протягом 1 березня — 30 квітня 2020 року.

Читайте також: Кредитні канікули і готівка в карантин. Повний список заходів, які ввів НБУ на банківському ринку на час карантину

Раніше повідомлялося

  • 23 березня президент Зеленський доручив Національному банку, Міністерству фінансів і Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства підготувати до кінця поточного тижня програму кредитних канікул для бізнесу.
  • 17 березня Рада на позачерговому засіданні прийняла закон про пом'якшення ряду вимог податкового законодавства з метою підтримати платників податків на час боротьби з поширенням в Україні коронавірусної інфекції.
  • 11 березня Кабмін запровадив в Україні карантин з 12 березня по 3 квітня.

Читайте також: Шість важливих питань про сплату ЄСВ ФОПами під час карантину

Коментарі - 4

+
+60
bonv
bonv
24 березня 2020, 13:11
#
На урядовому сайті зібрано всі чинні обмеження, запроваджені в Україні на період карантину — і як це допоможе бізнесу?
Одні популісти…
+
0
Soul Goodman
Soul Goodman
24 березня 2020, 13:23
#
Они помогают не «бизнесам», а, скорее, владельцам бизнесов лично...) Определенных бизнесов...)
+
0
bonv
bonv
24 березня 2020, 14:13
#
Бюджетні надходження виконані, в середньому, на половину від запланованих показників, однак ситуація цього року схожа з аналогічним періодом 2019 року.
Про це написав на своїй сторінці Facebook економіст Володимир Компанієць.
«Грошей немає, але ви тримайтеся. У березні цього року 21 робочий день, за 14 робочих днів цього місяця в державний бюджет надійшло 53 млрд грн – 53,8% від плану», – написав він. 
Компанієць також порівняв бюджетні надходження в цьому році з аналогічним періодом – березнем 2019 року.
Згідно, наведеним цифрам, в середньому, бюджет виконаний на половину:
-митниця зібрала 17,2 мільярда гривень (56,9% від плану), в минулому році в березні – 19,2 мільярда гривень.
-податкова зібрала 27,6 мільярда гривень (50,6% від плану), в минулому році – 25,8 мільярда гривень.
-місцеві бюджети зібрали 14,6 мільярда гривень (58,5% від плану), в минулому році – 12,8 мільярда гривень.
-ЄСВ зібрали 17,6 мільярда гривень, в минулому році – 14,9 мільярда
Повна ж**а а вони портали відкривають щоб показати які обмеження ще є для бізнесу.. Ну-ну..
+
0
bonv
bonv
24 березня 2020, 16:22
#
Сьогодні про подальшу девальвацію гривні попереджають багато експертів.
«Введення карантину боляче вдарило по українській економіці, - повідомив РБК-Україна кандидат економічних наук Олександр Хмелевський. - Майже половина підприємств зупинила свою роботу. Частина працівників повернулася додому. Падають ціни на продукцію українських експортерів. Усе це призводить до скорочення валютних надходжень в Україну. Натомість нерезиденти розпродають українські активи та виводять кошти за кордон. Українські банки вже відчувають дефіцит готівкової іноземної валюти. Тому гривня продовжуватиме і далі знижуватися. Першого психологічного рівня в 30 гривень за долар може бути досягнуто вже у квітні. При цьому зростання курсу гривні поки що очікувати не варто».

Негативні наслідки карантину для економіки країни визнали й у президентській адміністрації. Як заявила заступник глави Офісу президента України Юлія Ковалів, за оптимістичного сценарію розвитку подій із коронавірусом падіння української економіки становитиме 5% ВВП, за підсумками 2020 року. Однак, за її словами, поки що складно робити якісь довгострокові прогнози, бо ситуація нестабільна і змінюється щодня. Варто нагадати, що в Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України падіння ВВП в січні поточного року оцінили в 0,5%, і це перше падіння за 49 місяців.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися