Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 березня 2020, 12:57

Рахункова палата «знайшла» 5 мільярдів в бюджеті на боротьбу з коронавірусом

У держбюджеті є мінімум 5 млрд грн, які можливо перенаправити на підтримку медицини на боротьбу з коронавірусом. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан.

У держбюджеті є мінімум 5 млрд грн, які можливо перенаправити на підтримку медицини на боротьбу з коронавірусом.
Фото: liga.net

Звідки брати кошти на боротьбу з пандемією

«Рахункова палата оперативно проаналізувала держбюджет на 2020 рік. Ми чітко побачили, що є можливості для перенаправлення щонайменше 5 млрд гривень на підтримку медицини. А це – кошти для закупівлі тих речей, яких наразі вкрай бракує Україні – захисні медичні маски для населення, тест-ситеми, апарати штучної вентиляції легень», – сказав Пацкан.

Для таких випадків у державному бюджеті передбачено резервний фонд.

Читайте також: Фонд Ахметова виділив 300 мільйонів на боротьбу з коронавірусом

Фінансові джерела

  • Перше джерело  — не розподілені 1,4 млрд грн.

  • Друге джерело, яке може використати Уряд, це своїм рішенням розподілити кошти, передбачені місцевим бюджетам на стабілізаційну дотацію ‒ 0,2 млрд грн, на сьогодні ці видатки нерозподілені.

Що пропонують Уряду та ВР

  • За словами Пацкана, досі не розпочало свою діяльність Бюро фінансових розслідувань і тому можна перенаправити 0,3 млрд грн, які передбачалися на фінансування цієї установи.

  • До покращення фінансової ситуації можна було б відтермінувати видатки за бюджетною програмою «Статистичні спостереження». А це чималі кошти – 1,2 млрд грн.

  • За 2 місяці поточного року відбулася економія коштів за виплатою деяких видів допомог, компенсацій, грошового забезпечення та оплати послуг окремим категоріям населення. 

Читайте також: Пінчук виділив $2 мільйони для закупівлі тестів на коронавірус

  • Крім того, у 2019 році обсяг таких видатків у жовтні змінами до закону зменшено на 1,1 млрд грн і за рік видатки залишились не виконані на 6,9 млрд грн. Тож є можливість перенаправити на медицину 1,1 млрд грн.

  • Голова Рахункової палати назвав ще низку бюджетних програм, видатки на які можливо зменшити, щоб надати потрібні для медицини кошти.

Раніше повідомлялося

  • Кабмін створив Стабілізаційний фонд держави для подолання наслідків коронавірусу. Минулого тижня виділили 170 мільйонів гривень на засоби індивідуального захисту.

  • Крім активного продовження переговорів з МВФ щодо нової програми розширеного фінансування, Україна веде консультації з Фондом про можливе отримання фінансової допомоги для боротьби з пандемією.

Читайте також: МВФ відмовився надавати $5 мільярдів Венесуелі на боротьбу з коронавірусом

  • Раніше Приватбанк поставив українським лікарням апарати штучної вентиляції легенів. Також 10 апаратів ШВЛ лікарням у різних регіонах передадуть благодійні фонди Віктора Пінчука та Олени Пінчук.
  • Компанія Нова Пошта виділила 25 млн грн на закупівлю обладнання для лікарень і засобів захисту.

Коментарі - 8

+
0
bonv
bonv
20 березня 2020, 13:10
#
Капля в морі потреб..
+
0
ofindependence
ofindependence
20 березня 2020, 15:57
#
Тепер новенька ауді буде і у дружини головного лікаря мого міста.Життя покращується))
+
+30
Bischof
Bischof
20 березня 2020, 13:31
#
Самое время ликвидировать кучу ненужных госучреждений и уволить ораву лишних чиновников.
+
+12
motoruller
motoruller
20 березня 2020, 14:37
#
В разве тут 1000+ смертей и зомби ходят по улице что нужно финансирование последствий? Я каждый день катаю велосипедом и у людей веселые каникулы. Но зеня продолжит нагнетать ибо такой получил приказ.
+
+3
citizen99
citizen99
20 березня 2020, 15:09
#
Ну вам могут как в Италии, если конечно верить СМИ, запретить катание на велике. Через время. Поэтому я думаю лучше делать так. Я не планирую платить коммуналку в этом месяце по нескольким квартирам. Принципиально. И совесть чиста, если что счетная плата найдет деньги, не вопрос вообще. Я бы конечно хотел бы и за аренду не платить, но тут человеческий фактор, я же лично знаю своего арендодателя, как я буду ему в глаза смотреть ? А всякие там «гражданские» разъезжающие сейчас на частных авто и угрожающие открытым не продуктовым магазинам, вот их мне совершенно не ...
+
0
Алексей Альбещенко
Алексей Альбещенко
20 березня 2020, 15:13
#
«у людей веселые каникулы»... так же все начиналось и в Италии, а сейчас уже никому не смешно. Так что давайте не дожидатся грусти и не веселится преждевременно.
+
0
irakez
irakez
20 березня 2020, 15:21
#
«... о возможном получении финансовой помощи для борьбы с пандемией»

С какой пандемией? В Италии?
+
0
citizen99
citizen99
20 березня 2020, 15:52
#
Ну видимо да, Италия как государство оказалось же недогосударством.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися