Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 березня 2020, 17:22

Регулятор в квітні може переглянути річний прогноз інфляції

Національний банк у квітні може оновити прогноз інфляції залежно від подальшого розвитку ситуації з поширенням коронавірусу. Про це повідомив голова НБУ Яків Смолій під час пресбрифінгу.

Національний банк у квітні може оновити прогноз інфляції залежно від подальшого розвитку ситуації з поширенням коронавірусу.
Фото: ukrinform.ua

Актуальний прогноз інфляції

«Січневий прогноз Національного банку передбачав інфляцію 4,8% до кінця 2020 року, проте може бути переглянутий у квітні залежно від подальшого розвитку подій», — зазначив Смолій.

«Національний банк продовжує прогнозне пом'якшення монетарної політики, щоб повернути інфляцію в цільовий діапазон 5% +- 1 п.п. і підтримати економічне зростання в Україні в умовах охолодження світової економіки», — йдеться в пресрелізі.

Читайте також: Обставини змінилися. Мінекономіки знову перегляне річний макропрогноз

Що може тиснути на інфляцію

Досі поширення коронавірусної інфекції має обмежений і нейтральний вплив на українську економіку. Український експорт продовжує зростати. Ціни на товари, які Україна імпортує, насамперед на енергоносії, знижуються навіть швидше, ніж на експорт, пояснили в НБУ.

Читайте також: Особливості нової фінансової кризи та чим вона небезпечніша за попередні

«Крім зниження цін на світових ринках через коронавірус, на інфляцію в Україні в бік зниження тиснутимуть конкурентні війни між країнами-виробниками нафти, які розгорнулися нещодавно», — прогнозує НБУ.

Як зазначено в повідомленні, ці чинники матимуть різноспрямований вплив на економічне зростання та інфляцію в Україні, що посилює невизначеність.

Читайте також: В Україну повернулася внутрішня інфляція на долар та євро

Нагадаємо

  • Споживча інфляція в Україні в грудні 2019 року в річному вираженні — порівняно з груднем 2018 року — склала 4,1% і стала мінімальною за останні 6 років.
  • У лютому 2020 року річна інфляція уповільнилась до 2,4% з 3,2% у січні.
  • Мінекономіки розпочало ще один перегляд макроекономічного прогнозу на 2020 рік через зміну економічних обставин на ринках.
  • Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 11% до 10% річних з 13 березня 2020 року.

Обрати депозит з найвигіднішою ставкою

Коментарі - 4

+
0
bonv
bonv
12 березня 2020, 17:28
#
Навмання?:)
+
+30
Heiter75
Heiter75
12 березня 2020, 18:09
#
Чего там пересматривать, можно ноль сзади приставить и не ошибёшься.
+
0
giani
giani
12 березня 2020, 21:06
#
Должны были об этом подумать перед снижением ставки сегодня. Диверсия прямо
+
0
bonv
bonv
12 березня 2020, 18:15
#
Зеленський виступив із завуальованою погрозою керівництву Національного банку України. «Я не планую замінювати будь-яку людину в країні, яка працює чесно і ефективно», — сказав він. «Але ми домовилися з центральним банком про те, що вони можуть зробити. Якщо вони зроблять це, значить, вони ефективні. Я все ще поки чекаю». У четвер на регулярній нараді Банку з грошово-кредитної політики очікується, що його члени знизять основну ставку в Україні як мінімум на один відсоток.
Траншів МВФ не буде.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися