Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 лютого 2020, 7:34

Дні бюджетних платежів: що буде з курсом

Новий тиждень буде сповнений подіями. Період бюджетних проплат, вихідний понеділок у США, новий аукціон з розміщення ОВДП — все це посилить перекоси попиту і пропозиції на валютному ринку.

З 10 до 14 лютого долар на міжбанку при продажу подешевшав на 5 копійок — з 24,48/24,53 до 24,46/24,48 гривень. Обмінники повністю орієнтувалися на котирування міжбанку. До вечора минулої п'ятниці готівковий долар продавали за 24,45-24,50 гривень без будь-якого ажіотажу.

НБУ майже у всі дні тижня активно викуповував надлишок пропозиції долара на торгах. Таким чином він утримав його котирування від більш істотного обвалу. Всього за 10-14 лютого Нацбанк, використовуючи Matching, викупив на ринку $ 165,50 млн.

Фактори, які зазвичай істотно впливали на поведінку міжбанку, — черговий аукціон з розміщення ОВДП 11 лютого і поведінка готівкового ринку — цього разу майже не спрацювали.

Через значні обсяги погашень попередніх випусків ОВДП, у нерезидентів було достатньо гривні. Тому великого припливу додаткової валюти на міжбанк не було. Крім того, Мінфін розмістив ще й валютні облігації на $200 млн. І ті покупці, хто не хотів входити в ризики за парою долар/гривня, могли безпосередньо купити валютні папери, хоча і з меншою дохідністю, але в доларі.

Інвестиції в ОВДП: надійно і дохідно. Ставка до 10% + бонус від «Мінфіну»

Проблеми на готівковому ринку не виникали в силу низького попиту на валюту з боку населення. Як наслідок, цей сегмент працював у форматі «з обороту» без розкачки котирувань. Відсутність великого попиту на валюту і розриву безготівкового і готівкового курсів — не давали розгорнути спекулятивні ігри.

Що буде з валютним ринком найближчим часом

На поведінку учасників торгів і курсовий тренд цього тижня матимуть вплив:

1) Період бюджетних платежів у клієнтів.

Бізнесу треба розрахуватися з державою за податками. Це збільшує потребу компаній у гривні. Дефіцит гривневих ресурсів змусить експортерів активніше продавати валютну виручку, а імпортерів — не так активно купувати валюту. Це традиційно працює на користь гривні;

2) Аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП.

18 лютого Мінфін України проведе нове розміщення гривневих облігацій на 140 днів, 518 днів і 1092 дня. Загальна сума розміщення складе за номіналом 4,5 млрд гривень. Чиновники намагаються знизити вартість залучення таких запозичень. Зараз вона вже становить близько 10% річних і навіть трохи нижче.

Інвесторам це не подобається. Психологічна боротьба за дохідність продовжиться і на цьому аукціоні. «Мінфін» не прогнозує повного розміщення всіх пропонованих паперів цього разу. А з урахуванням ще і погашення попередніх випусків ОВДП, цього тижня іноземці не будуть вкладати значні обсяги в нові папери. Відповідно, активного припливу валюти на міжбанк під такі операції цими днями не буде;

Оформити заявку на купівлю ОВДП

3) Вихідний понеділок у США.

17 лютого американці відзначають День Президентів і український міжбанк за доларом буде працювати на ТОМі. Це не дуже популярна форма розрахунків на нашому ринку. Значна частина клієнтів перенесе свої операції відразу на вівторок — день аукціону з розміщення ОВДП. Через це на торгах будуть перекоси попиту і пропозиції за доларом у понеділок. У спекулянтів з'явиться шанс пограти курсом на малооб'ємному ринку.

У вівторок — середу у цьому процесі побічно візьмуть участь ще й потенційні місцеві покупці ОВДП. До них приєднаються і ті іноземні інвестори, хто захоче придбати валюту за рахунок гривні від погашення попередніх випусків облігацій;

4) Інтервенції НБУ.

Нацбанк продовжить викуповувати з ринку весь надлишок пропозиції долара для поповнення резервів. Регулятор буде використовувати для своїх інтервенцій знову Matching. Цей інструмент показав свою ефективність і справедливо відноситься до найбільш улюблених форм роботи НБУ на міжбанку. Котирування Нацбанку при проведенні таких операцій залишаться головним орієнтиром за курсом для всіх учасників торгів;

Читайте також: Резерви НБУ перевищать $29 мільярдів на кінець 2020 року. Регулятор розповів, звідки візьме гроші

5) Ліквідність банків. Фактор періоду бюджетних проплат, який триватиме до кінця тижня, істотно розширить коридор коливань залишків на коррахунках банків. Значні обсяги ресурсів, що будуть перераховуватись на рахунки держказначейства у вигляді клієнтських податкових платежів, тобто вийдуть за межі банківської системи. Але і перерахування з рахунків казначейства також будуть суттєво змінювати ресурсну базу банків та ліквідність в системі.

За розрахунками «Мінфіну», залишки на коррахунках в період з 17 до 21 лютого складуть від 42 до 68 млрд гривень. Основна частина клієнтів буде відчувати дефіцит гривні, що спрацює на зміцнення позицій нацвалюти;

6) Готівковий ринок і дії спекулянтів.

На готівковому ринку ажіотажу не спостерігається. Тому обмінники залишаться союзником для гривні цього тижня. Їх власники будуть працювати у форматі «з обороту» і оперативно змінювати свої цінники в залежності від ситуації на міжбанку.

Основна частина спекулянтів буде працювати у форматі «у дві сторони». Однак на малооб'ємному міжбанку 17 лютого і при ситуативних перекосах попиту і пропозиції в моменти виходу на торги великих покупців і продавців валюти — вони будуть намагатися «погойдати» курс, підлаштовуючись під їх дії.

Читайте також: Куди інвестувати гроші вигідно у 2020 році. Поради банкірів та інвесторів

Прогноз міжбанківського і готівкового курсів на 17-21 лютого

На міжбанку. За рахунок днів бюджетних проплат у клієнтів, вихідного понеділка у США і нового аукціону з розміщення ОВДП — перекоси попиту і пропозиції на валютному ринку періодично будуть посилюватися.

Основну частину надлишку долара на торгах продовжить викуповувати НБУ і його цінники під час інтервенцій будуть фактично «диктувати» курс учасникам міжбанку.

За розрахунками «Мінфіну», Нацбанк без шкоди для тренду за курсом зможе поповнити резерви за цей тиждень на суму до $160 — 230 млн.

З огляду на досить спокійну ситуацію на готівковому ринку і потенційне перерозміщення в нові папери значної частини раніше погашених облігацій, курс долара на міжбанку в період з 17 до 21 лютого буде перебувати в межах коридору 24,15-24,65 гривень.

Обсяги операцій на торгах складуть:

У понеділок — низька статистика торгів за рахунок фактора вихідного в США і роботи міжбанку за доларом на ТОМі. Обсяги операцій в цей період складуть близько $150-180 млн при здійсненні до 420-470 угод;

У вівторок — середу — буде грати фактор проведення аукціону з розміщення ОВДП і розрахунків за ним. Ми прогнозуємо обсяги операцій на міжбанку цими днями в межах $190-235 млн при здійсненні до 520-640 угод;

У четвер — п'ятницю — через фактор розрахунків клієнтів з бюджетом особливого зниження активності клієнтів не буде. За розрахунками «Мінфіну», обсяги операцій складуть $195-220 млн при здійсненні до 480-570 угод.

Готівковий ринок

Курси обмінників будуть орієнтуватися:

1 ) на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку населення;

2 ) на ситуацію на міжбанку і, в разі зміни котирувань безготівкового долара, обмінки будуть оперативно змінювати свої цінники протягом дня.

На готівковому ринку пункти обміну валют продовжать працювати в режимі «з обороту» при рівні спреду в 15-25 копійок за доларом, 25-35 копійок — за євро і 0,003-0,007 гривень за рубль.

«Мінфін» прогнозує коридор за готівковим доларом на 17-21 лютого в обмінниках фінкомпаній в межах 24,10-24,70 гривень, а в банках 24,05-24,75.

Коментарі - 4

+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
17 лютого 2020, 9:41
#
Внимание! Конкурс комментариев:

https://www.youtube.com/watch?v=r_UJ229kDU8

Подписывайтесь на youtube-канал Минфина и оставляйте комментарии с вопросами под видео.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
17 лютого 2020, 10:10
#
Если кратко: если НБУ как на прошлой неделе будет «умно» работать, то с учетом бюджетной недели — есть все шансы укрепиться еще.
Максимально я бы поставил бы укрепление 24,25, в 24,15 — не верю, потому то как НБУ на прошлой неделе держал -показывает просаживаться сильно он пока не готов давать.
+
+30
krv77
krv77
17 лютого 2020, 10:26
#
Я бы к 24.35 склонился бы, к концу недели... Если бы мое мнение было весомым )
+
0
QGS
QGS
17 лютого 2020, 22:05
#
Как написано в статьи, на ОВГЗ надежды нет.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися