Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 лютого 2020, 17:30

Купівля валюти онлайн — найпопулярніша у населення (опитування)

За результатами проведеного «Мінфіном» опитування більше половини учасників вважають дозвіл купувати і продавати валюту ондайн найкориснішою «фішкою» валютної лібералізації. «Мінфін»проводив опитування серед своїх читачів з 7 по 10 лютого. Участь у опитуванні взяло понад 200 чоловік.

Що ми запитали

Ми поцікавилися у своєї аудиторії, які «фішки» валютної лібералізації виявилися найбільш корисними для населення за останній рік.

57% опитаних (113 осіб) вважають, що найбільшу користь принесла можливість купувати і продавати валюту онлайн. 17% респондентів ввідали первагу можливості інвестувати валюту за кордон (скасування індивідуальних валютних ліцензій та введення е-лімітів). 13% опитаних висловилися на користь скасування добового ліміту на купівлю валюти. Ще 13% визнали, що валютна лібералізація ніяк не вплинула на їхнє життя і по суті залишилася непоміченою.

Читайте також: Долар на міжбанку по 24,53: що далі

Чому ми запитуємо зараз

7 лютого виповнився рівно рік, як вступив у силу закон про валютної лібералізації. За минулі 12 місяців Нацбанк скасував більше 40 валютних обмежень. Правда, більшість з них стосувалися валютних операцій бізнесу. Для фізосіб пом'якшення зводилося до трьох основних рішень:

  • скасування добових обмежень на купівлю валюти;
  • дозвіл інвестувати валюту за кордон на сумму до 100 тис. євро на рік, вкладаючи в депозити, нерухомість, страхування життя та цінні папери;
  • дозвіл купувати і продавати валюту онлайн.

Що дала валютна лібералізація

За минулий рік населення України в інтернеті купило валюти на $1 млрд, і продала практично таку ж суму.

Практика показала, що більше половини е-лімітів оформлюється громадянами для переведення валюти на власні рахунки в іноземних банках.

За заявами НБУ, побоювання експертів з приводу того, що валютна лібералізація призведе до дисбалансу валютного ринку і розгойдування курсу, поки що не виправдалися.

Читайте також: Валютні «фішки»: Яка вам сподобалася найбільше?

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися