Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 лютого 2020, 7:21

Долар на міжбанку по 24,53: що далі

За 3-7 лютого долар на міжбанку при продажу подешевшав на 59 копійок — з 25,07/25,12 до 24,50/24,53 гривень. На готівковому ринку до вечора минулої п'ятниці готівковий долар продавали за 24,55 — 24,60 гривень.

3 лютого (у понеділок) на торгах ще відчувався дефіцит валюти і НБУ навіть продавав долар. Але вже з вівторка до четверга долар стрімко дешевшав. У п'ятницю падіння курсу припинилося навіть без участі регулятора.

Основними продавцями валюти були місцеві компанії — металурги, аграрії і НАК «Нафтогаз». Іноземці також виходили з продажами — їм була потрібна гривня під аукціон з розміщення ОВДП, який відбувся 4 лютого. Але ці обсяги цього разу потонули в тих сумах, які продавав Нафтогаз.

Читайте також: НБУ хоче, щоб Нафтогаз перераховував до бюджету більше

Долар обвалився б і значно більше, але з 4 до 6 лютого Нацбанк щодня купував його в резерви, чим знімав тиск на валюту. Щоправда, поступово занижуючи свої цінники і істотно заробляючи на цьому.

Ще в понеділок Нацбанк сам продавав долар за 25,12-25,15 гривень на піку попиту на валюту. Але з вівторка до четверга він викуповував його, поступово знижуючи ціну: почав з рівнів 24,85 гривень і довів його до 24,55 до вечора 6-го лютого.

У підсумку — у найбільшому виграші від того, що відбувається на міжбанку, опинився НБУ. За період з 4 до 7 лютого він купив через Matching $362,50 млн, поступово знизивши котирування з 24,85 до 24,55 гривень і продав $45 млн за 25,12-25,15.

Що вплине на курс цього тижня

У період з 10 до 14 лютого поведінка учасників ринку і курс будуть залежати від наступних факторів:

1. Поточна господарська діяльність компаній.

Зниження курсу останніх днів зацікавило імпортерів. Вони побоюються, що долар скоро припинить дешевшати, і намагаються максимально дешево закрити свої поточні зовнішні платежі. Це збільшить попит на валюту і буде грати проти гривні.

Але й експортери досить активно будуть продавати валюту для фінансування своїх поточних гривневих витрат. Однак є ймовірність, що обсяги надходжень експортної виручки скоротяться. Причинами можуть стати глобальне падіння цін на метал на світових ринках (одна з головних статей українського експорту) та зниження ділової активності в Китаї через коронавірус, яке гальмує і світову економіку в цілому. Про це побічно вже просигналізувало і попереднє падіння промвиробництва на 7%, що сталося якраз за рахунок металургії.

Тому цього тижня на значне зростання обсягу пропозиції валюти експортерами на міжбанку розраховувати не варто. А фактор продажу валюти НАК «Нафтогаз» не може бути вічним;

 Курсові коливання вас не хвилюватимуть більше, якщо розмістити валютний депозит під вигідну ставку

2. Аукціон з розміщення ОВДП 11 лютого.

На цьому аукціоні Міністерство фінансів запропонує гривневі облігації за номіналом на 6,5 млрд гривень і валютні на $200 млн.

Гривневі — 500 млн на 84 дня, 1 млрд — на 476 днів, 2 млрд — на 693 дні і 3 млрд — на 1561 день. Валютні — на 421 день.

Після зниження Нацбанком облікової ставки наприкінці січня до 11% річних — Мінфін продовжує боротися за зниження дохідності своїх розміщень. Поки що останні облігації продавались дещо нижче 10% річних, але інвестори активно борються за більш високу дохідність. Торг між Мінфіном і потенційними покупцями ОВДП продовжиться і цього разу.

Читайте також: Як низькі ставки за ОВДП позначаться на курсі гривні та економіці України

З урахуванням погашення облігацій попередніх випусків та відсотків за ними, цього тижня великого «чистого» припливу додаткових ресурсів у гривні та у валюті очікувати не варто. А значить, гривня може не розраховувати на підтримку;

3. Поведінка спекулянтів, готівковий ринок, ліквідність у банківській системі та поведінка Нацбанку.

Спекулянти будуть намагатися розгойдати котирування, підлаштовуючись під дії великих місцевих гравців і нерезидентів в усі дні тижня. Щодня варто очікувати і їх активної роботи у форматі «у дві сторони».

Готівковий ринок залишиться повністю заручником ситуації на міжбанку і буде змушений озиратися на безготівкові котирування. Самостійної гри на валютному ринку власники обмінників зараз вести не можуть. Населення мало здає і купує валюту. Тому основна частина пунктів обміну зараз працює у форматі «з обороту» і тільки змінює рівень спреду між купівлею-продажем валюти, залежно від «ризикованості» ситуації на міжбанку.

Читайте також: Обмінки фінкомпаній продали українцям майже вдвічі більше валюти, ніж банки — НБУ

Ліквідність у банківській системі зараз на високому рівні. Залишки на коррахунках банків минулого тижня перебували в межах від 54,7 до 66,2 млрд гривень. Враховуючи активну роботу клієнтів у ці дні, «Мінфін» прогнозує залишки на коррахунках банків у період з 10 до 14 лютого на рівні від 44 до 67 млрд гривень. Такий широкий коридор ліквідності пов'язаний з великою кількістю операцій за новим аукціоном з розміщення ОВДП та погашеннями раніше випущених паперів. Це буде призводити до великих коливань ліквідності в системі у цей період.

Крім цього, на стан ліквідності у банківській системі почне істотно впливати і нововведення від НБУ. З понеділка, 10 лютого, регулятор дозволив іноземним банкам розраховуватися між собою при купівлі/продажу валюти в гривні, використовуючи коррахунки українських банків. Це збільшить ресурсні показники наших банків і періодично буде істотно впливати на ліквідність у тих українських фінустановах, які почнуть проводити такі операції своїх іноземних колег.

Поведінка НБУ — головний курсоутворюючий фактор цього тижня. Через істотні потенційні перекоси попиту і пропозиції, особливо в дні аукціону за ОВДП, розрахунків за ним та періодів погашення раніше випущених облігацій, — тиск на гривню посилиться.

НБУ продовжить намагатися активно поповнювати свої резерви, як мінімум, на свої чергові $50 млн за рахунок викупу долара на міжбанку. Але через об'єктивні причини, описані вище, Нацбанку доведеться періодично також і продавати долар у ці дні, щоб згладжувати курсові коливання. Цінники його інтервенцій будуть головним курсовим орієнтиром для всіх учасників ринку.

Читайте також: Резерви НБУ перевищать $29 мільярдів на кінець 2020 року. Регулятор розповів, звідки візьме гроші

Побічно на поведінку учасників українських торгів вплине і вихідний понеділок у США 17 лютого ( День Президента). Щоб «не зависнути» з платежами в доларах на три дні (2 вихідних плюс неробочий у США понеділок) і не працювати 17-го числа на ТОМі на нашому міжбанку — більшість клієнтів або буде оперативно проплачуватися в доларі в четвер-п'ятницю, або відразу перенесуть свої угоди вже на наступний вівторок, 18 лютого.

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на період з 10 до 14 лютого

Готівковий курс. Власники обмінників при виставленні курсів будуть орієнтуватися на рівні міжбанку та на обсяг реального попиту і пропозиції на валюту з боку населення в їх регіоні. Спред за доларом буде в досить широкому діапазоні: у фінкомпаній в межах 15-25 копійок, а в банках — від 20-40 копійок. Для виставлення цінників за євро і рубль фінансисти будуть закладати діючі на цей момент крос-курси пара євро/долар і долар/рубль і перераховувати свої курси, виходячи із співвідношення пара євро/долар, долар/рубль і долар /гривня. При стрибках котирувань на міжбанку — нас чекає і оперативна зміна курсів обмінників за всіма цими валютами.

«Мінфін» прогнозує коридор за доларом на 10-14 лютого: в обмінниках фінкомпаній в межах 24,25-25,00 гривень, а в банках 24,20 — 25,10 гривень.

На міжбанку. Цей тиждень буде дуже складним. Причому факторів, які небезпечні для гривні, більше, ніж тих, які спрацюють на користь гривні. Поведінка нерезидентів та місцевих інвесторів за обсягами купівлі нових ОВДП на аукціоні 11 лютого і напрямок гривні, отриманої ними від погашення раніше випущених облігацій цими ж днями, — відіграє основну роль у частині міри тиску на курс на міжбанку.

Сподіватися на активні розпродажі валюти Нафтогазом цього тижня не варто і в разі істотних перекосів попиту і пропозиції — головним гравцем міжбанку буде ставати НБУ з його інтервенціями. Швидше за все, йому доведеться в цей період і продавати, і купувати валюту, згладжуючи курсові коливання. Працювати регулятор буде через Matching.

За нашими розрахунками — без особливого тиску на гривню Нацбанк зможе викупити на міжбанку за цей тиждень не більше $120-170 млн і при цьому йому доведеться в деякі дні для гасіння коливань і продати як мінімум близько $40-80 млн. При покупках регулятором більших сум, ніж зазначені нами, — це призведе до чергових перекосів на торгах і стрибків котирувань.

За прогнозом «Мінфіну» в період з 10 до 14 лютого коридор за безготівковим доларом на міжбанку буде перебувати в межах 24,35-25,10 гривень.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок — середу — в межах $190-250 млн при укладенні до 480-660 угод за рахунок активізації клієнтів, аукціону ОВДП від 11 лютого і наступних дій інвесторів при погашеннях попередніх випусків облігацій;

У четвер — п'ятницю — в межах $170-210 млн при здійсненні до 430-540 угод за рахунок наближення закінчення тижня і оперативних проплат у четвер-п'ятницю тих клієнтів, хто буде поспішати закрити свої операції в доларі перед настанням у США вихідного Дня Президента (наступного понеділка 17 лютого).

Коментарі - 9

+
+28
KraftV
KraftV
10 лютого 2020, 7:28
#
Дальше - курс на 23 !
+
+66
Тарас Захарченко
Тарас Захарченко
10 лютого 2020, 7:42
#
Дорогие гривны кроме населения никому не нужны. Мне кажется, что гривну будут искусственно обваливать, для поддержания экспорта и это правильно. Самая здоровая ситуация для валюты -- это медленная ползучая инфляция.
+
+45
KraftV
KraftV
10 лютого 2020, 9:39
#
Это вам действительно кажется !
+
0
krv77
krv77
10 лютого 2020, 10:08
#
Так медленная же...
Где-то когда то читал, что в цифрах это 2.5-3%, а к этим цифрам далеко... Поэтому - укрепление гривны с параллельным уменьшением учетной ставки надо...
+
0
alexat3107
alexat3107
10 лютого 2020, 10:22
#
Появился, где вы были когда курс за 25 был??? А перед тем кричали « идём на 20 «.
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
10 лютого 2020, 10:25
#
Учетная ставка, кредиты 5-7-9 и курс на неделю:

https://www.youtube.com/watch?v=H-cnliQoiL4&feature=youtu.be

Подписывайтесь на youtube-канал Минфина и оставляйте комментарии с вопросами под видео.
+
+25
Magendavid
Magendavid
10 лютого 2020, 11:07
#
Гонтарева с Рожковой читают наши комментарии и откровенно смеются, как после годного анекдота
+
0
QGS
QGS
10 лютого 2020, 12:31
#
Факторы только вверх, Нафтогаз заливать походу уже не будет.
+
0
readerfx
readerfx
10 лютого 2020, 15:19
#
Все идет своим чередом и определяется тенденцией курса доллара в мире (индекс доллара), курс гривны имеет опосредованное значение. Текущий ход индекса доллара - коррекция по масштабу дней, поэтому примерно до конца февраля-начала марта ничего не будет, гривна в это время как-бы будет укрепляться или оставаться неизменной, НБУ будет выкупать, и причины найдут, я уверен, а потом, когда коррекция закончится, пойдем понемногу вверх. Не хочу быть злым пророком, но так думаю и предполагаю, график так говорит.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися