Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 лютого 2020, 15:52

Нацбанк назвав головні ризики для економіки України

Відтермінування програми співпраці з МВФ – головний ризик для економічної ситуації в Україні. Про це йдеться у інфляційному звіті Нацбанку за січень цього року.

Крім цього зберігаються ризики, пов’язані з можливими рішеннями українських судів «щодо відповідальності та зобов’язань ексвласників неплатоспроможних банків перед державою», — зазначив регулятор.

Які ще ризики побачив Нацбанк

Серед інших можливих труднощів регулятор вказав наступні:

  • подальше охолодження світової економіки та погіршення умов торгівлі, у тому числі через поширення коронавірусу;
  • ескалація військового конфлікту на сході країни та нових торгівельних обмежень з боку РФ;
  • зниження врожаю зернових і плодоовочевих культур в Україні внаслідок несприятливих погодних умов;
  • збільшення волатильності світових цін на продукти харчування з огляду на глобальні зміни клімату;
  • зменшення обсягів припливу іноземного капіталу.

Чому НБУ може сповільнити зниження облікової ставки 

«Реалізація цих ризиків може погіршити курсові й інфляційні очікування та ускладнити доступ до міжнародних ринків капіталу в умовах необхідності здійснення пікових боргових виплат», — зазначає НБУ.

Як наслідок, йдеться у звіті, зниження ключової ставки до 7% відбуватиметься повільніше, ніж це передбачено базовим сценарієм.

«Натомість у разі прискореної реалізації реформ та суттєвого припливу інвестицій облікова ставка може знижуватися пришвидшеним темпом», — зазначив Нацбанк

Читайте також: Облікова ставка 11%. Чи стануть кредити дешевшими

Як повідомляв «Мінфін», 30 січня Нацбанк знизив облікову ставку з 13,5% до 11% річних. За оцінками НБУ, до кінця року вона може бути знижена до 7%.

Коментарі - 9

+
+95
bonv
bonv
7 лютого 2020, 16:16
#
Головні ризики для економіки України — нелохи та непрофани. І популізм.
+
+38
Lamo
Lamo
7 лютого 2020, 16:51
#
А эти проблемы проистекают из большой доли тупого полуватного населения
+
0
bonv
bonv
7 лютого 2020, 17:19
#
Зеленський має вибір: або виконати обіцянку перед 73% виборців, які ангажували його для двох цілей: а) мир на Донбасі і б) підйом української економіки; або провалити обидві ці цілі. Особисте процвітання Зеленського – вже не в рахунок. Поки що спостерігаємо повний провал. І стає все гірше, що до економіки...

73% в очікуваннях «халяви». Ось прийде кіношний Голобородько і виконає всі обіцянки-цяцянки. А прийшов не Голобородько, а Голохвастов, «собственной персоной». Частина «голосувальників» вже прозріла, частина — ще ні...
+
0
bonv
bonv
7 лютого 2020, 16:17
#
З такими темпами не відтермінування співпраці з МВФ загрожує а повне припинення.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
8 лютого 2020, 23:42
#
Закон про компенсацію подали… так що МВФ все далі… а шо, ми ж не лохи у гадів під 2% брати, ліпше у під***ів під 30…
+
0
tarick
tarick
7 лютого 2020, 16:24
#
Нацбанк, не выполняющий Конституцию и Закон Украины «О национальном банке» - одна из основных угроз для экономики Украины.
+
+15
oll18
oll18
7 лютого 2020, 16:41
#
Вангую,аккурат завтра в субботу Владимир Александрович позвонит в МВФ и переговорит как и в прошлый раз с автоответчиком.Наши СМИ с остервенением растиражируют про успешный диалог и скорое возобновление сотрудничества.Но где же закон по бывшим владельцам банков?Его нет... и не будет.Отаке малята )
+
0
vlad lad
vlad lad
7 лютого 2020, 16:49
#
Все риски перечисленные в начале статьи присутствуют в Украине. всем кто мечтает о дешовом долларе советую запастись мылом. Не так больно будет.
+
0
bonv
bonv
7 лютого 2020, 17:09
#
Національний банк України (НБУ) протягом тижня 3-7 лютого 2020 року купив на міжбанківському валютному ринку 362,50 млн доларів і продав на 45,00 млн доларів. Про це повідомляється на сайті НБУ.
За даними Національного банку, з початку року НБУ купив на міжбанку валюти на 710,50 млн доларів і продав на 295,00 млн доларів. Таким чином, з початку 2020 року чиста купівля валюти Нацбанком склала 415,50 млн доларів.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися