Мінфін - Курси валют України

Встановити
31 січня 2020, 12:27

Додатковий мільярд для Ахметова. АМКУ не дозволив скасувати пільгу для експортерів електроенергії

Антимонопольний комітет відмовився погодити проєкт постанови НКРЕКП, який ліквідовував пільгу для експортерів електроенергії. Про це повідомляють «Наші гроші» з посиланням на джерело в урядових структурах.

Антимонопольний комітет відмовився погодити проєкт постанови НКРЕКП, який ліквідовував пільгу для експортерів електроенергії.
Фото: politeka.net

Звідки взялася пільга

Пільгу для експортерів електроенергії запровадила НКРЕКП попереднього скликання.

«При запуску ринку електроенергії 1 липня 2019 року Нацкомісія „забула“ записати в правила обов’язок експортерів платити тариф Укренерго. Відтак у другому півріччі 2019 року компанія Д. Трейдинг з групи ДТЕК не заплатила тариф Укренерго» 544,48 млн грн, — пояснюють в уряді.

Читайте також: Рада підтримала позбавлення Ахметова мільярдних пільг на ПДВ

Зазначається, що раніше голова АМКУ одноосібно погоджував подібні проєкти регуляторних актів інших відомств. Зокрема, у 2016 році він особисто погодив проект рішення НКРЕКП №289, яким було впроваджено так звану формулу «Роттердам+» на користь групи Ахметова.

Як ухвалювали рішення цього разу

Цього разу проект постанови було винесено на голосування всього складу АМКУ. У ході обговорення представники НКРЕКП та Мінекоенерго висловились за те, щоб експортери електроенергії платили тариф Укренерго. Проти виступили представники ДТЕК та деякі народні депутати.

Читайте також: Компанія Ахметова виплатила $700 мільйонів за Укртелеком

Зрештою, після колегіального обговорення рішення не було прийнято, голова АМКУ проєкт постанови не погодив, отже, НКРЕКП не може остаточно скасувати існуючу пільгу.

Раніше повідомлялося

  • Компанії групи ДТЕК наприкінці 2019 року перестали платити за послуги передачі енергії державній компанії Укренерго і станом на 10 січня накопичили борг у розмірі 544,48 мільйона гривень.
  • Тариф на передачу НЕК Укренерго використовується для того, щоб зібрати кошти для оплати зелених тарифів. Компанії ДТЕК є найбільшим власником «зелених» сонячних та вітрових електростанцій, які працюють по найвищому у Європі тарифу.
  • Щоб профінансувати цю пільгу, для усіх інших споживачів треба підняти тарифи на електроенергію на 4%. Рік існування такої пільги може принести компанії ДТЕК до 1 млрд грн.

Читайте також: Ахметов купив найдорожчу віллу у світі. Раніше нею володів король Бельгії (відео)

Коментарі - 8

+
+97
Sozdatel
Sozdatel
31 січня 2020, 12:35
#
«Нацкомиссия „забыла“ записать» - не забыла, а ее хорошо отблагодарили чтобы она усилила забывчивость.. Хорошая работа пока треть страны гниет в офисах за копейки..
+
+15
bonv
bonv
31 січня 2020, 13:23
#
Фото красномовне.
+
+67
SergS7
SergS7
31 січня 2020, 13:26
#
Це часткова компенсація Ахмету за недавно куплену у Франції віллу, яка йому обійшлась в 5,5 млрд. грн.
+
+22
3AMMuHuCTPA
3AMMuHuCTPA
31 січня 2020, 13:33
#
Получается зеленский зарабатывает на крови уже не только с коломойским но и с ахметовым? да как так то?
+
+15
MisterTvister
MisterTvister
31 січня 2020, 13:40
#
Зеля, а за тебя то люди голосовали.. а ты так.... Разгоните этот АМКУ, наберите новых, а не ахметовских шкур..
+
0
bonv
bonv
31 січня 2020, 13:45
#
Такою «боротьбою» з корупцією будуть виправдовуватися банальні бажання розпиляти чуже добро, домогтися політичного результату, вибудувати авторитарну систему.
+
+9
Cyanide Poison
Cyanide Poison
31 січня 2020, 13:52
#
Применение тарифа на передачу для экспортеров противоречит европейской практике. Об этом уже сообщил директор Секретариата Энегретического Сообщества Янез Копач. 
Экспорт для страны это благо - это валютная выручка, рабочие места и так далее. Зарабатывать сверхприбыли как на Роттердам+ уже не получится - с 01.07.2019 года в Украине работат новая либерализованная модель рынка электроэнергии, где нету «форму» на тарифы для оптовых цел. 
Что касается трансграничной торговли - то объемы экспорта и так небольшие. В Бурштынском острове работает на экспорт Бурштынская ТЕС, а это довольно старая угольная ТЕС. Себестоимость ее продукции уже не особо конкурентна на соседних рынках (Румыния Словакия Венгрия). 
В Европе есть явный тренд на снижение оптовых цен на элекроэнергию благодаря увеличению доли ВИЭ в балансе, которые уже прошли через точку окупаемости проекта. А как мы понимаем затраты на топливо у ВИЭ - нулевые. Чего не скажешь про те же тепловые станции (где затраты на топливо около 70%).
+
0
Васян Васькин
Васян Васькин
31 січня 2020, 15:27
#
Ну тут то , надеюсь , уже не Порох , виноват ? Или опять виноваты папередники ?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися