Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 січня 2020, 10:53

Рада підтримала позбавлення Ахметова мільярдних пільг на ПДВ

Комітет з питань податкової та фінансової політики підтримав скасування пільги, якою звільнявся від сплати ПДВ імпорт енергетичного обладнання для сонячних і вітроелектростанцій. Про це написав народний депутат Андрій Герус у фейсбуці.

Комітет з питань податкової та фінансової політики підтримав скасування пільги, якою звільнявся від сплати ПДВ імпорт енергетичного обладнання для сонячних і вітроелектростанцій.
Фото: 24tv.ua

Що відомо

За словами Геруса, вигодонабувачами цієї пільги були компанії, які будували сонячні та вітрові електростанції і «запускалися за найвищим у світі „зеленими“ тарифами».

«Програвали від цієї пільги українські виробники енергетичного обладнання, які платили весь вхідний ПДВ і були в нерівних (гірших) умовах порівняно з імпортом. Такі заводи є у Вінниці, Краматорську та ін. Також програвав український державний бюджет, який через цю пільгу недоотримав близько 10 млрд грн в 2019 році», – написав Герус.

Читайте також: Великому бізнесу відшкодували понад 97 мільярдів ПДВ

Водночас олігарх Рінат Ахметов економив близько 3 млрд гривень, які йому не доводилося платити в бюджет у вигляді податків при ввезенні обладнання.

Раніше повідомлялося

  • У грудні 2018 року депутати ухвалили зміни до Податкового кодексу щодо звільнення від ПДВ ввезення електромобілів, які також містили норму про податкову пільгу імпорту обладнання для електростанцій з відновлюваних джерел енергії.
  • Тоді зазначалося, що імпортери обладнання для сонячних і вітряних електростанцій не будуть платити ПДВ до 2020 року.
  • Сумарно вони могли заощадити 5-10 млрд гривень, не сплативши їх до бюджету.

Коментарі - 35

+
+186
sergiy shcerbakov
sergiy shcerbakov
14 січня 2020, 11:13
#
Очень хорошо!!! К ста  это принимали в 2018 году «патриоты» в Раде(сколько им заплатили за такие законы),это с такой же оперы ---когда Порошенко снял ограничение с поставки металлолома в приднестровье(Рыбница) для парашенского олигарха.
+
+103
Andrey M
Andrey M
14 січня 2020, 11:24
#
Також варто згадати як пропорошенківська більшість весною 2019 року продовжила дію «зеленого тарифу» для Ахметова і ко по введеним в експлуатацію СЕС в 2019 році. Це нам за 10 років обійдеться в 13 млрд евро на користь друзів Ахметов-Порошенко…
+
0
yarg
yarg
14 січня 2020, 13:23
#
И какой это в рыбнике «парашенский олигарх» ? Исмаилов ? 

бубочкины ослики врут уже просто беспрерывно ....
+
+6
Олександр Косенко
Олександр Косенко
14 січня 2020, 11:48
#
Я в цій темі взагалі не розумію, звідки у ДТЕК економія при несплаті ПДВ за ввіз обладнання? Бо цей ПДВ все одно має бути повернений підприємству з бюджету. ПДВ на виробниче обладнання - це не є витрати підприємства. Якщо ДТЕК не сплатить цей ПДВ при розмитнені обладнання, то в нього буде менше податкового зобов'язання, тобто він більше перерахує ПДВ в кінці звітного періоду. При відміні цієї пільги бюджет отримає тільки короткостроковий кредит на суму ПДВ. Чи я помиляюсь?
+
0
beornborn
beornborn
14 січня 2020, 11:56
#
Герус играет против Ахметова, так что что бы это ни было, оно делает Ахметову хуже
+
+48
AlexZag
AlexZag
14 січня 2020, 12:00
#
Вы перепутали импорт с экспортом. При импорте во избежание двойного налогообложения возможно возмещение НДС в стране откуда импортируется данное оборудование, а в Украине должен заплатить при оформлении на таможне, но получается, что у нас дали льготы на ввоз и этот НДС не платили, а в стране-импортёре вернули НДС, таким образом компании некисло сэкономили.
+
0
Andrey M
Andrey M
14 січня 2020, 12:09
#
+15
+
0
VladimirVG
VladimirVG
14 січня 2020, 13:09
#
При импорте из ЕС нет возврата НДС в стране экспортере. Товар сразу приобретается без НДС. И как выше верно заметили, нет суммы входящего НДС - нет налогового кредита и будет больше налоговых обязательств.
+
+5
AlexZag
AlexZag
14 січня 2020, 13:44
#
А если электроэнерегия, которую будут производить на данном оборудовании, пойдёт на экспорт, то страна НДСа вообще не увидит, потому что его нужно будет возмещать. А так страна получит НДС в качестве кредита, а вот зачёт обязательств это уже дело такое, возможно будет, а возможно нет.
+
0
Олександр Косенко
Олександр Косенко
14 січня 2020, 15:13
#
Звичайно, якщо товари йдуть на експорт, то ПДВ на них  в Україні не сплачується. В будь-якому випадку! Незалежно від того, чи імпортне обладнання, чи ні, чи сплачували за нього податок, чи ні, чи це ДТЕК, чи Рошен. А весь сплачений при купівлі ПДВ не є витратами, (за рідким виключенням), і має відшкодовуватись з бюджету. Тому, я не бачу логіки в тому, щоб казати, що несплата ПДВ при розмитнені обладнання може принести якийсь економічний ефект, окрім тимчасового відволікання вільних грошових коштів .
+
0
Andrey M
Andrey M
15 січня 2020, 9:48
#
«Якщо товари йдуть на експорт, то ПДВ на них  в Україні не сплачується. В будь-якому випадку! » - що за дурня? Якраз ПДВ сплачується, але потім компенсується з бюджету.
Але в даному випадку мова йде про імпортне обладнання, по якому має бути сплата ПДВ та не передбачено його повернення. Але при Порошенко для його друга по Зеленому тарифу та Ротердам+ Ахметова - була пільга яка передбачала анулювання такого ПДВ, за що держава в бюджет недоотримувала 20% від вартості обладнання!

Нц і говорите про експорт електроенергії виробленої на даному обладнанні - то плювати в очі. 
Бо в середині нашої держави воно продається за супер «зеленим тарифом», який в рази дорожчий ніж будь-які тарифи в ЕС. Тому тут виробництво сугубо для внутрішнього ринку для отримання спец ціни! І це нам протягом 10 років коштуватиме 13 млрд евро!!!
+
0
Олександр Косенко
Олександр Косенко
15 січня 2020, 11:26
#
"«Якщо товари йдуть на експорт, то ПДВ на них в Україні не сплачується. В будь-якому випадку! » - що за дурня? Якраз ПДВ сплачується, але потім компенсується з бюджету." - як раз оце дурня!!! ПДВ сплачується при КУПІВЛІ, а не при продажі!!! При продажі ПДВ ОТРИМУЄТЬСЯ, (якщо продажа не експортна). Якщо експорт, то отримується тільки ціна товару без ПДВ!
«Але в даному випадку мова йде про імпортне обладнання, по якому має бути сплата ПДВ та не передбачено його повернення.» - я не зрозумів, на якій підставі не передбачено повернення ПДВ за обладнання? Підкажіть, будь ласка, може закон якийсь? Я таке в перше чую.
Про високі зелені тарифи повністю погоджуюсь. Ще Суркіси на цьому непогано заробили.
+
0
Andrey M
Andrey M
15 січня 2020, 9:53
#
Спробую вгадати - працюєте на Авдієвському коксохімі і «топите» за «кормильца всего Донбасса?» - великого рижого Гудка:)
Мій покійний дядько працював головним інженером на ньому. То вся сім«я ще навіть років 2-3 тому була при думці що якщо Авдієвський коксохім стане то »хана Україні«, »навіть для Європи це буде економічне потрясіння":)
Проте 5 років перебування в Житомирі і облаштування життя на новому місці дало поштовх до думки що Донбас Україну не кормить і не кормив.
+
0
Олександр Косенко
Олександр Косенко
15 січня 2020, 11:27
#
Не вгадали
+
0
Олександр Косенко
Олександр Косенко
14 січня 2020, 14:57
#
Якщо я Вас вірно зрозумів, то за Вашою логікою, купуючи обладнання за кордоном, ДТЕК планував не сплачувати ПДВ в бюджет України, але отримувати відшкодування цієї суми від країни експортера (наприклад, Германії)?  А хто відшкодує Германії сплачену суму, Український бюджет? Вперше про таке чую! Тобто тепер, коли закон відмінили, то ДТЕК буде отримувати відшкодування 20% УКРАЇНСЬКОГО ПДВ з бюджету ГЕРМАНІЇ, а сплачувати цю суму буде в бюджет України? Германія живими грошима буде платити, чи зарахує на податкове з обов’язання? Це хто так працює, якщо не секрет?
+
0
AlexZag
AlexZag
14 січня 2020, 15:07
#
VladimirVG поправил, что закупка идёт без НДС, поэтому никто не возмещает. А ДТЭК не платил НДС в бюджет, потому что протолкнул в 2018 году льготы через своих депутатов. Вот и получается, что если у тебя есть карманные депутаты, можно НДС и не платить. В международных отношениях нет взаимозачёта НДС, но есть договоренности об избежания двойного налогообложения. То есть НДС платится только в одной стране.
+
0
Олександр Косенко
Олександр Косенко
14 січня 2020, 19:22
#
ПДВ сплачують лише кінцеві споживачі! НЕ підприємства! Юридичні особи сплачують (або отримують відшкодування) різницю між тим ПДВ, який отримали від постачальників і який сплатили покупцям. Тобто у підсумку виходять в нуль по ПДВ. Де економічна вигода ДТЕК? Поясніть мені, будь ласка, я так і не зрозумів.
+
0
Andrey M
Andrey M
15 січня 2020, 9:56
#
«ПДВ сплачують лише кінцеві споживачі! НЕ підприємства! » - що ви говорите? А якщо підприємство споживач, як в даному випадку? Ніколи не бачили платіжок по сплаті послуг чи товару від Ю.О де вказано «в т.ч. ПДВ ...»?
Що пояснювати якщо ви базових знань не маєте?
+
0
Олександр Косенко
Олександр Косенко
15 січня 2020, 11:40
#
Весело з Вами! Насмішили! ))))) Підприємства не є платниками ПДВ, а тільки агентами по його збору і передачі в бюджет.
« А якщо підприємство споживач, як в даному випадку?» - Підприємство, в дному випадку, споживає в цілях виробництва послуг, тобто воно не є КІНЦЕВИМ споживачем. І весь сплачений ним на постачальників ПДВ має бути відшкодований з бюджету, за винятком ПДВ, який воно отримало від покупців. Оце базові поняття. ))))
+
0
AlexZag
AlexZag
15 січня 2020, 11:51
#
Сильно!
+
0
Andrey M
Andrey M
15 січня 2020, 12:59
#
Ану поясніть хто кінцевий споживач самого устаткування? Яка конкретна фіз особа? Може таки Ю.О. яка його використовує в своїх виробничих цілях?
+
0
Олександр Косенко
Олександр Косенко
15 січня 2020, 13:25
#
Слухайте, навіщо вступати в спір в речах, в яких мало чого розумієшь? Сума ПДВ, сплачена за устаткування, лягає на податковий кредит, тобто підлягає відшкодуванню. Це знає будь який бухгалтер. Логіка в тому, що вартість цього устаткування поступово переноситься на собівартість виготовленої ним продукції у вигляді амортизації, тобто за неї в кінцевому рахунку сплатить кінцевий споживач. Але що мені пояснювати, якщо я не маю базових знань! ))))))))))))
+
+15
Andrey M
Andrey M
15 січня 2020, 14:42
#
Ото ж то й воно, то й не вступайте.:)
Якщо лізти в деталі на чиї плечі лягають в загальному витрати, і не тільки ПДВ, то варто сказати що всі без виключення витрати Ю.О. чи навіть держави лягають на кінцевого споживача. Ну а Ю.О. та держава то лише посередники при перерозподілі.

Мова ж взагалі йшла про те, що компанія при імпорті обладнання має сплачувати ПДВ, але раніше для Рижого Гудка були в цьому пільги. І чудово що вони тепер відмінені. Бо, по вашій «професійній» логіці виходить що потрібно всім без виключення його відмінити. Бо ж ніякої економії для ДТЕК не було, то чому ж лише для Ахметова лише такі преференції, якщо йому від цього не холодно і не жарко.

Ваші коментарі типу:
«Я в цій темі взагалі не розумію» і при цьому активне ведення суперечки визивають когнітивний дисонанс:)

+
0
Олександр Косенко
Олександр Косенко
15 січня 2020, 15:33
#
Я не побачив жодного доводу чи відповіді по суті від Вас. Крім загальних фраз і образ. Ви не розумієете, що підприємство не має витрат з ПДВ! Це факт! Подивіться на фінансовий звіт будь-якого підприємства. Статті витрат «ПДВ» не існує. Тому що цей податок повертається підприємству. Мова була в тому, що дана пільга по ПДВ не впливає на витрати. От я і спитав на форумі, може хтось мені пояснить, в чому вигода для ДТЕК крім короткострокового збільшення обігових коштів. Але біда в тому, що пояснювати взялись ті, хто на цьому розуміється менше за мене самого. ;-)
+
0
Аlex Д
Аlex Д
14 січня 2020, 14:05
#
Смотря какая структура формирования обязательств по НДС.
+
0
Олександр Косенко
Олександр Косенко
14 січня 2020, 15:15
#
Не зрозумів, як структура формування зобов’язань, впливає на витрати від ПДВ. Поясніть, будь ласка.
+
0
VladimirVG
VladimirVG
16 січня 2020, 16:48
#
Частина податкового кредиту може бути віднесена на витрати, в залежності від суми неоподатковуваних операцій в загальному обороті. Ну і отримати відшкодування - це ще потрібно постаратися. А так справді, з обороту тимчасово вилучаються кошти, що теж не йде на користь ніякому бізнесу.
+
0
Олександр Косенко
Олександр Косенко
16 січня 2020, 18:34
#
Згоден з Вами. Але може бути віднесена на витрати, якщо проблема з документами чи з постачальником. При імпорті - це дуже рідкісне явище.
Тоді получається, що вказані недоотримані 10 мрд грн за 2019 рік - це податковий кредит від імпорту обладнання (з неналежними документами),  плюс відкати, які ДТЕК заплатив за відшкодування (при тому, що воно зараз проходить автоматично) і плюс умовні фінансові витрати від зменшення обігових коштів. Дуже сумнівний розрахунок. )))
+
0
Bratyshechka
Bratyshechka
14 січня 2020, 12:07
#
Скотыняки
+
+40
SergS7
SergS7
14 січня 2020, 13:13
#
Зараз прийде Боня і буде плакати, що Зелебобіки бідолашних олігархів ображають
+
+15
yarg
yarg
14 січня 2020, 19:12
#
Не олигархов а инвесторов. это вам рассказали о « лишении Ахметова». но он давно уже все ввез. А лишили льгот шведов и норвежцев, которые планировали ввозить оборудование в этом году. зачем лишили? а посмотрите на кого работает Герус- и поймете.
+
+12
TheMilk
TheMilk
14 січня 2020, 21:10
#
Да любой коммент о нем просто удаляют, смиритесь) И наши тоже сотрут. Тут на сайте в авторитете антизеленые)
+
0
AlexZag
AlexZag
15 січня 2020, 11:52
#
Теперь все понятно. Стало на свои места. Это называется «здоровая» конкуренция.
+
0
amigo777
amigo777
14 січня 2020, 18:06
#
Да уж
+
+15
Виктор Михайлов
Виктор Михайлов
21 січня 2020, 16:54
#
Та он уже завёз оборудование по льготе, теперь снимает вершки с зелёного тарифа, последующим хитрожопым компаниям будет завозящим оборудование будет уже не так сладко
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися