Мінфін - Курси валют України

Встановити
31 січня 2020, 7:22

Банківська таємниця: Кому фінансисти розповідають секрети клієнтів

Банки автоматично «зливають» податківцям відомості щодо ФОПів. Дані щодо інших клієнтів видають за запитами держорганів і постановами судів. За розкриттям банківської таємниці часто йдуть арешти рахунків.

Поняття «банківська таємниця» поступово відмирає в Україні. Перші тривожні симптоми з'явилися в далекі 2000-2001 роки. Тоді, ще при Миколі Азарові, Державна податкова адміністрація намагалася домовитися з Нацбанком про автоматичне надання фінансової інформації. Активно лобіювалася постанова НБУ, що зобов'язує банкірів масово розкривати податківцям дані їх клієнтів.

Зробити це в той час не вийшло. Але вже в 2019 році фіскали змогли домогтися свого: ряд банків почав постачати їх відомостями, що містять банківську таємницю — скільки грошей на рахунку і як вони витрачаються або прибувають. Тобто податківці можуть відстежувати рухи за рахунком. В першу чергу, це роблять держбанки, в другу — комерційні фінустанови.

«Зливають» дані щодо ФОПів

Поки що банки доповідають переважно про фізосіб-підприємців (ФЛП — рус.). Про масовий «злив» даних за рахунками фізичних і юридичних осіб ще не йдеться.

«Поширеною стала практика автоматичного обміну інформацією між податковими органами і банківськими установами щодо рахунків фізосіб — підприємців. Фіскали вважають, що сьогодні значна частина ФОПів приховує свої реальні доходи, використовуючи для підприємницької діяльності рахунки, відкриті як для звичайних фізичних осіб. Це призводить до навмисного заниження оборотів бізнесу і до ухилення від сплати податків», — розповів «Мінфіну» юрист ЮК Legal House Михайло Гурін.

В якому саме режимі і які саме дані за рахунками підприємців отримують податківці — точно невідомо. Є непідтверджена інформація про те, що відомості йдуть у Податкову службу тільки при розрахунках на великі суми. Тобто як тільки ФОП перевищує річні ліміти за оборотами, встановленими для його податкової групи — 1, 2 або 3-ї, — фіскали про це дізнаються.

Нещодавно Нацбанк наробив багато шуму своєю постановою №162: спочатку дозволив ФОПам переказувати кошти на свій рахунок (фізособи) тільки після сплати всіх податків і зборів, а потім скасував цю обмовку. Тож зараз діє просте правило: підприємці можуть переказувати кошти на свої особисті картки в будь-який момент, коли це буде потрібно.

Читайте також: Нацбанк обговорить з податковою розрахунки ФОПів з бізнес-рахунків

Але кажуть, що податківці ставлять банкам все більше питань про рух коштів за рахунками ФОП, коли у них виникають найменші підозри про виведення великих капіталів. Більш-менш відкрито про це повідомляють юристи. Фінансисти ж навідріз відмовляються коментувати цю тему.

Важко уявити, що дані про рух ваших грошей розголошуються на першу вимогу. Всім хочеться вірити в те, що є банківська таємниця і банкір, як твій лікуючий лікар, зберігає її як зіницю ока. Хоча це вже давно міф.

«Поступова відмова від інституту банківської таємниці — це тенденція, «навіяна» глобалізаційними процесами», — пояснила «Мінфіну» юрист Stron Legal Services Олена Перепелична.

Все через посилення вимог щодо фінансового моніторингу з боку банків, на чому наполягав НБУ. А також через підвищення податкової дисципліни: як під тиском нашої Державної податкової служби, так і з боку світових регуляторів (BEPS та інші нюанси).

Читайте також: Нові правила фінмоніторингу: За що банки будуть блокувати рахунки і «доносити» на клієнтів

Що знають про всіх

Стеження за людьми і бізнесом починається з моменту відкриття банківського рахунку. Як тільки ви його відкриваєте — банк повідомляє про це податківцям протягом трьох робочих днів. Неважливо, в якому статусі ви отримуєте банківські реквізити: як фізособа-підприємець або як юрособа. Є регламент подання відповідного звіту та фінансисти неухильно його дотримуються.

«Згідно п. 1 розд. III Порядку подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах в контролюючі органи, затвердженого наказом Мінфіну від 18 серпня 2015 року №721, банківські організації повідомляють про відкриття/закриття банківських рахунків органи ДПС України протягом 3 днів. У тому числі подаються дані про номер рахунку, МФО банку, назву банку, код валюти, номер рахунку, дату відкриття/закриття рахунку», — пояснив «Мінфіну» керуючий партнер Gracers Law Firm Сергій Лисенко.

Фіскалам повідомляють лише про сам факт появи рахунку. Скільки грошей на нього внесли, куди їх перерахували або що ще зробили — всього цього ДПС відразу ніхто не повідомляє.

Кому банки розповідають таємниці

Щоб дізнатися більше про рухи за рахунком і суму залишку коштів на ньому, треба мати відповідні підстави. Наприклад, повинно бути порушено справу про несплату податків, або про відмивання грошей або фінансування тероризму. Вимога може бути висунута і на підставі ряду інших статей. Також необхідні постанови уповноважених організацій або постанови судів про розкриття банківської таємниці щодо простої людини або підприємства.

«Як показує практика, найчастіше з подібними заявами до судів звертаються податкові органи в рамках перевірок», — повідомила Олена Перепелична.

Але доступ до банківської таємниці мають й інші органи. Їх перелік можна знайти у ст. 62 закону «Про банки і банківську діяльність».

Список структур, що мають доступ до банківської таємниці

  1. Органи прокуратури, СБУ, Державне бюро розслідувань, Нацполіція, НАБУ, Антимонопольний комітет;
  2. Державна податкова служба;
  3. Держфінмоніторинг;
  4. Органи державної виконавчої служби, приватні виконавці на їх письмову вимогу з питань виконання рішень судів та рішень, що підлягають примусовому виконанню;
  5. Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку. Регулятор може затребувати дані у випадках самостійного подання банком інформації про банк як емітента та адміністративних даних відповідно до законів про цінні папери і фондовий ринок;
  6. Інший банк — у випадках, передбачених законом «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення»;
  7. АРМА (Агентство з розшуку та менеджменту активів). Доступ надається на письмову вимогу у зв'язку з розшуком активів, на які може бути накладено арешт у кримінальному провадженні;
  8. Владі інших країн, якщо вона буду розшукувати в Україні людей або компанії, які допомагають їх резидентам приховувати від оподаткування доходи. Порядок розкриття банківської інформації в даному випадку передбачений спеціальним американським законом «Про податкові вимоги до іноземних рахунків», FATCA. Він прописаний в міжурядовій угоді з українським урядом і визначається нашим Нацбанком:
  9. НАПК з антикорупційного законодавства.

«За рішенням суду інформація може бути надана Національному агентству з питань запобігання корупції. Агентство може затребувати дані про наявність і стан рахунків, операції за рахунками конкретної юридичної особи або фізичної особи, фізичної особи-суб'єкта підприємницької діяльності, згідно з законом України «Про запобігання корупції», — пояснила Перепелична.

Постанова суду або запит

Будь-чиновник за своєю примхою не може вимагати від банку закриту інформацію. Для цього необхідно виконати всі формальності.

В законодавстві чітко описаний вид відповідного запиту/вимоги про надання даних, що містять банківську таємницю:

  • все має бути викладено на бланку державного органу встановленої форми або надіслано в електронному вигляді;
  • документ повинен бути засвідчений підписом керівника державного органу (чи його заступника), скріплений гербовою печаткою. Ще він повинен містити кваліфікований електронний підпис керівника державного органу (чи його заступника);
  • містити детально виписані підстави для отримання відомостей;
  • містити посилання на норми закону, відповідно до яких державний орган має право на отримання такої інформації.

При невиконанні будь-якого з пунктів, банки мають право відмовляти у розкритті даних про рахунки клієнтів. Фінансисти запевняють, що так і роблять.

Найактивніше банківська таємниця розкривається за постановами судів. Практика показує, що служителі Феміди рідко захищають право людини і бізнесу на таємницю своїх фінансів.

«У судах на цей рахунок немає однозначної позиції. Але в більшості випадків вони все ж таки стають на бік державних органів і приймають рішення, які зобов'язують банківські установи розкривати інформацію за рахунками», — розповіла «Мінфіну» експерт юридичної компанії Riyako&Partners Ганна Ковальова.

Звичайно, власник рахунку може протестувати проти розкриття банківської таємниці. Однак юристи визнають, що зазвичай це мало допомагає на практиці.

«Згідно ч. 3 ст. 290 Цивільно-процесуального кодексу, особа, щодо якої банк розкриває банківську таємницю, або заявник може оскаржити рішення суду у п'ятиденний строк в апеляційному суді. Однак цей факт не припиняє його виконання. Тобто розкриття банківської таємниці має незворотний характер, повернення виконання судового рішення неможливо», — констатує Сергій Лисенко.

Знайшли та заарештували

Дуже часто люди і бізнес навіть не знають, що банк вже здав їх фінансову інформацію податківцям, силовикам або іншим держструктурам. Чи дізнаються про це із запізненням. Фінансисти потім можуть посилатися на таємницю слідства або інший документ, який зв'язував їм руки в частині інформування клієнта. Тож люди нерідко отримують неприємні сюрпризи.

«Банківські установи не зобов'язані повідомляти про такі дії. Зручним способом відстеження інформації про розкриття банківської таємниці контролюючими органами є онлайн реєстри і такі сервіси, як Youcontrol або Оpendatabot. Вони, хоч і невчасно, але все ж дають можливість контролювати судові документи, видані щодо підприємств», — порадив Михайло Гурін.

Розкриття банківської таємниці — це лише прелюдія. Нерідко за нею йде блокування коштів на рахунку, його арешт або навіть списання коштів на чиюсь користь, наприклад, людини, яка виграла позов або держбюджету. Це відбувається у безспірному (безакцептному) режимі: так часто роблять податкові органи і судові виконавці. В таких випадках завжди потрібна відповідна постанова суду.

«Згідно інструкції НБУ про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті і у відповідності з Цивільним кодексом, блокування рахунків допускається за рішенням суду. Крім того, допускається зупинення фінансових операцій, які можуть бути пов'язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму», — уточнив «Мінфіну» начальник управління банківської безпеки Піреус Банку Ігор Пристинський.

Коли справа доходить до арешту рахунку, то відповідний документ у банк доставляє виконавець, наприклад, прокурор або судовий виконавець. Або ж папір доставляється рекомендованим листом.

А ось банки рідко повідомляють людей і бізнес про арешти рахунків. Найчастіше це стає неприємним сюрпризом, за винятком випадків з VIP-клієнтами. Приватні особи зазвичай намагаються вирішити проблеми з держструктурою, яка почала на них нападати, а бізнес майже завжди намагається оскаржити дії банку через суд і отримати рішення про зняття арешту з рахунку.

«Арешт рахунків — дуже поширена практика тиску на бізнес правоохоронними органами. На щастя, у багатьох випадках цей захід оскаржується досить просто, враховуючи слабку доказову базу силовиків», — пояснює Сергій Лисенко.

За його словами, оскарження найчастіше здійснюється згідно з абз.2 ч. 1 ст. 174 Кримінально-процесуального кодексу. Арешт майна може бути скасований повністю або частково, якщо буде доведено, що в подальшому в застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Ірина Тимофєєва

Коментарі - 27

+
0
Італій .
Італій .
31 січня 2020, 7:32
#
Я так и не понял. Банк информирует налоговую об открытии счета любого физлица (середина статьи) или только физлица владеющего ФОП (начало статьи)?
+
+60
Vladimir T
Vladimir T
31 січня 2020, 10:16
#
Только юрлиц... Причем с незапамятных времен. ФОП - это юрлицо
+
0
kingcity
kingcity
1 лютого 2020, 18:28
#
ФОП  - це фізична особа-підприємець
+
0
Італій .
Італій .
1 лютого 2020, 20:15
#
Но это отдельная юридическая сущность, не смотря на присутствие слова в названии.

Такой себе ООО с единственным владельцем имеющим одновременно статус директора. В России это называется индивидуальный предприниматель, в Великобритании sole trader.

И везде эта бизнес-сущность индивидуального ведения бизнеса отделена от самого физического лица.

К слову у нас ФОП может иметь наемных работников и работать они будут как наемные работник ФОП Миколаїв Микола Миколайович. А физическое лицо не может иметь наемных работников (заключать трудовые договора), оно может заключать договора на выполнение самозанятым лицом определенных работ.
+
0
kingcity
kingcity
1 лютого 2020, 21:00
#
На рахунок трактуванння цієї сутності можна дискутувати. Але по нашому законодавству ФОП - це фізична особа, яка реалізує свою здатність до праці шляхом самостійної, на власний ризик діяльності з метою отримання прибутку.
+
0
yarg
yarg
1 лютого 2020, 22:43
#
Но в отношении например с банками - четко указано - обслуживается аналогично юридическим лицам.
+
0
kingcity
kingcity
1 лютого 2020, 22:52
#
Абсолютно вірно. І номер балансового рахунку один і той же - 2600. Але при цьому не об`єднують їх в одну групу, а розмежовують  - юридичні особи та фізичні особи підприємці.
+
0
yarg
yarg
2 лютого 2020, 12:31
#
Потому что в каких-то аспектах разница есть. но в вопросах счетов , операций и т.п. - для банка это обычные юр. лица.
+
0
kingcity
kingcity
2 лютого 2020, 12:40
#
«для банка это обычные юр. лица...» - якщо точніше, то «суб`єкти господарської діяльності».
+
0
yarg
yarg
2 лютого 2020, 13:33
#
Нет. именно - «обычные юр. лица».

потому что есть категории субьектов хозяйственной деятельности , которые в обслуживании отличаются от обычных юр. лиц - другие банки , финансовые компании и п.т. 
а ФОП и ТОВка - никаких отличий не имеют. 
+
0
kingcity
kingcity
2 лютого 2020, 13:43
#
Не погоджусь. ТзОВ, ФОП - для банку це суб`єкти господарювання. Відповідно і балансоввий рахунок для них передбачений один і той же: 2600 "Кошти на вимогу суб`єктів господарювання".
+
+30
Тетяна Делл
Тетяна Делл
31 січня 2020, 10:44
#
Спасибо, что обратили внимание. Действительно, формулировка была неточной. Поправили
+
+39
Luckymen
Luckymen
31 січня 2020, 8:51
#
Пока что только ФОП который открывает счета как для ведения бизнеса(счет ФОП) так и для личных целей( карточка, тек.счет)
+
+15
Італій .
Італій .
31 січня 2020, 9:09
#
Ну вот я тоже слышал/читал что банки сообщают в налоговую только о счетах юр.лиц, в том числе о счетах ФОП. А с недавних времен любых счетах владельца ФОП, и о его бизнес счетах на ФОП, и о его обычных счетах на его имя.
+
0
kingcity
kingcity
1 лютого 2020, 18:30
#
По власному досвіду: якщо ФОП відкриває рахунок як приватна особа (наприклад звичайну картку) — інформація йде у податкову. Поки податкова не візьме рахунок на облік, операції по ньому здійснювати не можна. Якщо рахунок відкриває не ФОП (просто приватна особа) інформація у податкову не йде.
+
+31
Toha
Toha
31 січня 2020, 9:39
#
Нормативку автор почитать не пробовал для начала? прежде чем лепить такой заголовок.
+
+29
Sozdatel
Sozdatel
31 січня 2020, 10:46
#
За те копейки, которые автору платят, вы должны быть рады что читаете хотябы это, неблагодарные..
+
+90
Serhii Pacific
Serhii Pacific
31 січня 2020, 10:02
#
Ну полная ерунда: банки не уведомляют налоговую об открытии счетов обычных физлиц (не фопов, не самозанятых) и уж утверждение о том, что банки сливают банковскую тайну автоматически это вообще уже сюр какой-то и бред. Слышу звон и не знаю где он. В статье смешались в кучу кони, люди. Профессиональнее надо подходить, а не разводить панику.
+
0
ToniM
ToniM
31 січня 2020, 12:01
#
Сережа, а может мы и «сливаем»??
+
+15
ToniM
ToniM
31 січня 2020, 11:57
#
Вот по сливу инфо налоговой - полный бред. Только в рамках требований НК об открытии счета.
+
0
Barmaley33
Barmaley33
31 січня 2020, 13:50
#
А мне вот интересно стало после прочтения статьи. Могу ли я, воспользовавшись законом о Защите персональных данных затребовать информацию у банка о том, кому они передавали инфу о моих счетах и когда? Или состояние счетов не является персональными данными?
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
31 січня 2020, 18:18
#
Можете, это Ваше право. Важно чтобы банк принял Ваше заявление. На него банку будет сложно ответить, так как скорее запрос через Главный офис и пройдет не мало служб.
+
0
yarg
yarg
31 січня 2020, 23:21
#
А если получите ответ «нет» - как проверите ? 
+
0
zzel
zzel
31 січня 2020, 16:44
#
В то время как ахметов покупает самые дорогие в мире особняки, не платит государству за передачу электроэнергии - все силы зелёной власти направлены что бы давить малый бизнес. Мы их точно сделали
+
0
matroskin
matroskin
31 січня 2020, 18:39
#
Не знаю как насчет налоговой, но движ по карточкам Ощадбанк сливает мошенникам в режиме онлайн. Стоит Вам рассчитаться в магазине как через 2 минуты звонят и рассказываю, что: «Это СБ Ощадбанка, у Вас 2 минуты назад прошло подозрительное списание 245,64 копеек, это подозрительная операция, Вашу карту з остатком 3547,68 временно заблокировано, не могли бы Вы подтвердить что Вы это Вы, назовите… и т.д.»
3 раза звонил на горячую линию, говорю откуда они знают моё ФИО и остаток на карте, им пофиг, сказали не берите трубку.
+
+15
yarg
yarg
31 січня 2020, 23:23
#
Заметим - «Более-менее открыто об этом сообщают юристы.» . 
а откуда им знать-то ? 
опять раскручивают хомячков на «а давайте-ка мы за ваш счет посудимся с банками»  ?
дело Ростислава Кравца живет и процветает  ?:)))
+
+15
TOR
TOR
1 лютого 2020, 0:01
#
Банки в автоматическом режиме проводят регистрация в ГНА открытых/закрытых счетов Юридических лиц, в случае если счёт открывает физическое лицо которое сообщает банку, что оно является Фоп, в таком случае банк также обязан зарегистрировать счёт такого физического лица в ГНА. При этом речь идёт только о регистрации открытых/закрытых счетов, а не предоставлении данных о чем либо ещё. Вся информация о движении и остатках предоставляется по решению суда. Исключение составляют запросы НБУ и Государственного финмониторинга, но это скорее точечные запросы. Другой момент что на основании действующего законодательства по части подозрительных операций банки обязаны сообщать о возможных фактах легализации доходов полученных незаконным путем. И в случае если они игнорирует эту обязанность, то платят за это штрафы.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися