Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 січня 2020, 9:10

В яких великих банках найвищі ставки за депозитами в гривні

За останні два тижні максимальна ставка за вкладами в гривні на 12 місяців упала з 18% до 16,75% річних. Про це свідчать дані в депозитному огляді, який щотижня готує «Мінфін».

Депозит, ставки за депозитом, інвестиції, заощадження, гроші, банки, вкладники
фото: business.mangvieclam.com

Гривневі депозити, залежно від строку подешевшали на 0,5- 3% річних. Банки пояснюють таку тенденцію діями регулятора, який з початку 2019 року вже 5 разів знижував облікову ставку. Вони прогнозують, що вклади в гривні будуть дешевшати і далі.

«Мінфін» вивчив максимальні депозитні ставки за вкладами у великих банках з депозитним портфелем фізосіб понад 1 млрд грн. В огляді брали участь 29 банків.

Топ-10 найдохідніших банків

Найвищу дохідність за депозитами в гривні на 12 місяців, як і раніше, пропонує Форвард Банк. Але якщо 2 тижні тому він був готовий платити клієнтам за такими вкладами 18% річних, то зараз — тільки 16,75% річних. Але, навіть попри таке зниження ставок, банк залишився в десятці найщедріших на першому місці. В його конкурентів ставки впали ще більше.

Наприклад, Ідея Банк знизив максимальну дохідність за річними депозитами в гривні на 1,85% — до 16% річних і переїхав в ренкінгу з другого на третє місце.

Замість нього другу позицію посів А-Банк, який пропонує вкладникам 16,5% річних. Для порівняння: ще два тижні тому банк був готовий платити за заощадження на 12 місяців 17,5%.

Третє місце в ренкінгу розділили між собою відразу 4 банки: Універсал Банк, Банк інвестицій та заощаджень, Ідея Банк та Глобус. Кожен з них обіцяє клієнтам 16% річних.

Топ-10 за максимальною дохідністю покинув Прокредит Банк, який знизив ставку на 1,5% річних — до 14,5%. Замість нього в десятці найдохідніших фінустанов з’явився банк Південний, який пропонує 15,38% річних.

Читайте також: У яких банках гривневі депозити подешевшали найбільше

Банки, що найбільше «зрізали» максимальну дохідність за гривневими вкладами

  • Депозити на всі строки у Сбербанку подешевшали на 2% річних — до 12%.

  • Прокредит Банк зменшив ставку за депозитами на півроку та рік на 2% і 1,5% річних — до 13% і 14,5% відповідно.

  • Суттєво упала дохідність за депозитами на всі строки у державних Укргазбанку та Укрексімбанку. Тепер вони готові платити за вклад на 12 місяців 13% та 13,05% річних відповідно.

  • Ідея Банк пропонує 16% річних за депозитами на 9 та 12 місяців. Також зменшилась дохідність вкладів на півроку — до 16,25% річних.

  • Форвард Банк знизив депозитну ставку на 6 і 12 місяців на 1,25% — до 17% та 16,75% річних. А ставка за вкладом на 3 місяці впала до 16,5%. Але є спосіб підвищити дохідність. Програма «Бонус від Мінфіну» дозволить отримати 3% річних додатково до основної ставки.

Читайте також: «Мінус» 1,25%. Скільки великі банки готові платити вкладникам

«Ставкопад» триває

На фоні тотального падіння депозитних ставок відзначився Ідея Банк. Він несподівано підвищив максимальну ставку за вкладами на 3 місяці на 2,25% річних — до 18%.

У більшості ж банків депозити в гривні на всі терміни подешевшали на 1% річних. Серед таких А-Банк, Мегабанк, Львів, Кредобанк, Кредит Дніпро, Індустріалбанк, Райффайзен Банк Аваль.

На 0,5% річних упала дохідність в ПУМБі, Універсал Банку, Ощадбанку та банку Креді Агріколь. Але вкладники Універсал Банку мають шанс заробити більше. Програма «Бонус від Мінфіну» дозволить отримати 0,75% річних додатково до основної ставки.

Таскомбанк зменшив ставку лише за безстроковим депозитом, але відразу на 3% річних — до 7%.

За словами директора департаменту розвитку продуктів Ідея Банку Сергія Міщенка, зниженню ставок за депозитами сприяє низка факторів: ситуація на валютному ринку стабільна, НБУ знизив облікову ставку, середня зарплата населення зростає і українці несуть гривню на депозити. «Банки регулюють обсяг залучення депозитів через процентні ставки. Збільшення припливу депозитів тягне за собою зниження процентних ставок», — пояснює він.

Банкіри не виключають, що ставки незабаром впадуть ще більше. «Збереження сприятливих макроекономічних і монетарних умов створює потенціал для подальшого зниження депозитних ставок в 2020 році», — зазначив директор з розвитку бізнесу банку Кредит Дніпро Денис Міхов.

Читайте також: Депозитні ставки продовжують танути

Коментарі - 1

+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
30 січня 2020, 12:52
#
Давос, коронавирус, доллар растет: что будет дальше?

https://www.youtube.com/watch?v=wR0kOHbfhBU

Подписывайтесь на youtube-канал Минфина и оставляйте комментарии с вопросами под видео.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися