Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 січня 2020, 11:29

Ніколи не пізно стати інвестором

Фінансова грамотність українців залишає бажати кращого. За даними дослідження USAID, велика частина наших співгромадян не вміє правильно розпоряджатися коштами – накопичувати, отримувати від заощаджень прибуток та інвестувати.

«Мінфін» регулярно публікує матеріали про фінансові інструменти, щоб читачі могли приймати вдалі інвестиційні рішення. Про те, чому в сьогоднішніх умовах важливо володіти комплексом фінансових знань і що українці втрачають внаслідок елементарної фінансової безграмотності у своїй колонці на «The page» розповів CIO ALG Capital В'ячеслав Голик.

Зберегти і збільшити

У світі існує лише два способи отримати дохід: працювати на себе чи на когось або володіти активами, які працюють на вас.

Розумні інвестиції — це оцінка не гарантій, а способів, які можуть зберегти і збільшити ваш капітал. Тобто, не можна купувати акції компаній Apple, Amazon, Tesla, Netflix тільки тому, що про них всі говорять і це модно. Також не можна купувати нерухомість тільки тому, що всі це роблять.

Навіть елементарна фінансова грамотність дозволяє зробити інвестиційний вибір більш правильним і уникнути типових помилок.

  1. Більшість людей обирають інвестиції в житлову нерухомість в Україні, оскільки помилково вважають, що це надійний і перевірений спосіб вкладень, який завжди був популярний. У той же час, інвестиції в нерухомість мають низьку ліквідність (неможливість швидко продати актив), часто мають негативну або нульову дохідність і низьку якість.
  2. Розміщення депозитів у банках часто призводить до втрати всіх заощаджень (ФГВФО гарантує повернення депозитів на суму не більше 200 тис. гривень, — ред.) з причини нерозвиненої культури етичних та професійних стандартів у банківській галузі, включаючи національний банк; через відсутність якісного корпоративного управління, унаслідок несумлінної поведінки деяких банкірів, слабкого розвитку економіки, а також знецінення національної валюти.
  3. Вкладення в облігації внутрішньої державної позики можна охарактеризувати не як інвестиції, а як спекуляції, з причини високого рівня ризиків. Враховуючи суверенний рейтинг України на рівні Саа1, альтернативні варіанти вкладень можуть бути набагато привабливішими з точки зору ризик/дохідність.

Надійні інвестиції в ОВДП з додатковою вигодою

Важливі ази

Наявність розвиненого фондового ринку надає більш надійну альтернативу і можливість побудувати добробут будь-якому інвестору, який прагне розумно вкласти капітал в компанії і державні боргові інструменти, які представлені на ринку.

Наприклад, аналіз найбільших компаній США, акції яких котируються на фондовому ринку, продемонстрував середній розмір доходу в 10-11% річних, починаючи з 1926 року (Джерело: 2018 SSBI Yearbook, Appendix 1), за умови довгострокового підходу до інвестицій, а не короткострокових спекуляцій.

Базові поняття фондового ринку, які потрібно знати, — це акції, облігації, ETF, дивіденди, звітність компаній, показники дохід на акцію, співвідношення вартості компанії до розміру її доходу до податків. Знання цих категорій дозволить мати загальне уявлення про види інвестицій та ризики. Наприклад, акції компаній завжди більш ризиковані, в порівнянні з облігаціями міністерства фінансів США, але більш вигідні.

Для того щоб отримати можливість купувати і продавати цінні папери, необхідно мати брокерський рахунок. Його відкриває спеціальна компанія, брокерська, що має ліцензію та відповідає критеріям, пов'язаними з розміром статутного капіталу, з кваліфікацією співробітників, досвідом роботи на ринку.

Наприклад, для сертифікації фахівця в Україні, який має право консультувати клієнтів і давати доступ на ринок, достатньо пройти тритижневі курси і отримати сертифікат, а в США для отримання сертифіката CFA (Charted Financial Analyst) необхідно вчитися близько двох років, вивчаючи шість курсів, в тому числі про етичну поведінку. Відкрити брокерський рахунок для громадян України досить просто, проте здійснення операцій з купівлі та продажу цінних паперів для некваліфікованого інвестора пов'язане з дуже високими ризиками.

З чого почати

В Україні культура інвестування тільки розвивається, відсутнє поняття кваліфікованого інвестора, немає працюючих законів про захист прав інвесторів. Тому вивчення основ фінансової грамотності актуальне для ефективного управління своїми грошима, а також вигідне суспільству в цілому.

Компанії з управління активами, які пропонують стратегії інвестування залежно від терміну, віку інвестора, рівня доходів і життєвої філософії, можуть бути рішенням для людей без досвіду.

Будь-яка серйозна компанія при прийнятті будь-якого інвестиційного рішення вивчає бізнес, який стоїть за цінним папером, у тому числі його історію, динаміку розвитку, місце в галузі, конкурентне середовище, біографію акціонерів і менеджменту, якість корпоративного управління, щоквартальну та річну фінансову звітність, макроекономічну ситуацію.

Це не гарантує прийняття правильного рішення, але ймовірність якісного вибору точно збільшується.

Популярні міфи про інвестиції: це обман, лотерея, складна тема, що вимагає багато капіталу і спеціального навчання. Насправді — ні. Необхідно вчитися розуміти ризики і прагнути підвищувати фінансову грамотність, читаючи освітні матеріали, фінансові новини.

Важливо пам'ятати, що ніколи не пізно бути інвестором.

Оформити депозит з «Бонусом від Мінфіну»

Коментарі - 28

+
+48
dvded .
dvded .
29 січня 2020, 12:00
#
Молодец. Забыл написать про налогоблажение этого.
+
+78
Олександр Міщенко
Олександр Міщенко
29 січня 2020, 12:42
#
Суть статті: всі українці, які мають нерухомість або депозити, або вклалися в ОВДП - недалекі неуки мяко кажучи, а автор статті «крутий чувак» який вирішив всіх просвітити!!!
+
+93
Олександр Міщенко
Олександр Міщенко
29 січня 2020, 12:57
#
А тепер кілька питаннь до автора, якщо акції фондового ринку США стабільно ростуть на 10-11% на рік, які ж «неуки» з-за кордону розмітають наші ОВДП під 10% у гривні???При чому попит явно вище пропозиції.
Стосовно нерухомості, автор не задумавався, що вона приносить 8-12% річних у середньому від оренди? При чому нерухомість це актив, який не зникне після банкрутста якогось Лемон Вразерс.
Стосовно депозитів, якщо покласти гроші під 16% мінус 19,5% податків = близько 13% річних і ніщо не заважає розбити суму, якщо звісно маєте багато грошей на 200 тис на різні банки, або оформити депозити на родичів.
Якщо людина не має хоча б 0,5 млн грн, то ні про які акції в США їй і не варто мріяти, а якщо і має людина мільйони, то вкладатися в перегрітий ринок, коли Дов Джонс ставить історичні рекорди, буде тільки «неук»
+
0
candidat
candidat
4 лютого 2020, 4:40
#
«нерухомість це актив, який не зникне після банкрутста якогось Лемон Вразерс»
Но исчезнет (или будет очень стремиться к нулю) после пожара, землетрясения, взрыва газа в доме, затопления соседями сверху и т.д. А еще могут быть преступные действия какого-нибудь нотариуса по отжатию квартиры.
+
+19
Seven S
Seven S
29 січня 2020, 13:11
#
С чего начать?

Открыть брокерский счёт в Украине, открыть демосчёт у брокера и поторговать 1-3 месяца.

Не интересно инвестировать в Украине? Есть IB и другие брокеры, с которыми можно работать.

Преимущество украинских брокеров - они зачастую помогут вам оплатить налоги. С зарубежными оплата налогов - это ваша забота, нужно найти бухгалтера или самому разобраться.
+
0
Tisha ™
Tisha ™
4 лютого 2020, 9:33
#
«открыть демосчёт у брокера и поторговать 1-3 месяца.» - после чего благополучно слить капитал. :) 3 месяца торговли на демо - это ничтожно мало. И да, настоящая учеба начнется как минимума после 1 года в реальном рынке. Продержишься год - еще есть щанс выжить. А нет - так нет... Ставок 1 коп за вист это не касается. Там можно играть вечно :)
+
0
Seven S
Seven S
4 лютого 2020, 17:19
#
Так никто не призывает на брокерский счёт заводить всё состояние. 500-3000 долларов достаточно чтобы понять подходит ли это человеку или нет
+
0
Tisha ™
Tisha ™
5 лютого 2020, 9:27
#
Я прокомментировал только выделенный мной фрагмент. :) Количество слитого капитала зависит от амбиций подопытного... :)
+
+45
mary27
mary27
29 січня 2020, 13:25
#
Прикольная статья.
''Вы все тупыыыые, я вам сейчас расскажу, как надо''.

С недвигой — согласна.
Про вклады — дядя пишет для обитателей Новой Зеландии, где нет ФГВФЛ?)
''по причине неразвитой культуры этических и профессиональных стандартов в банковской отрасли, включая национальный банк'' — как там было с этическими и проф.стандартами в США в ипотечный кризис?
В ''АИГ'' и ''Леман Браззерс''?
Когда одни из г… а и палок создавали CDO, другие — рисовали им высокий рейтинг надёжности, а третьи — инвестировали в них, причем чужие деньги?)
А по сути это было г***но )
Или банкротство ''Энрон'', когда годами подделывали отчетность, а одна из крупнейших в мире аудитроских фирм в этом помогала?
Про ''спекуляции'' и ОВГЗ — facepalm.
И этот человек про ''инвестиции'' пишет?
Спекуляции — это опционы с фьючерсами.
Про развитый фондовый рынок США и 11% — при этом все берут трэжерс под 2,35%, а за 4% продадут душу дьяволу, не то что ФРС)
С радостью инвестируют в египетские и украинские облигации под 10-15%.

И, все адекватные люди ждут, когда начнут сдуватся пузыри, вроде ''Амазона''. Даже местный ''проффесор'' какой-то эдинбургской бизнес-шараги Компан перестал пЕндосские ETFы рекламировать.
+
0
knaz197
knaz197
29 січня 2020, 17:25
#
Почему  с недвигой согласна. есть какой то аназиз
+
0
mary27
mary27
29 січня 2020, 19:18
#
Возьмите динамику цен на жилую недвигу в долларах, как ''валютный'' актив (настоящую а не риэлторскую), цену на ту же недвигу в гривнах и а/п (реальную, а не хотелки), стоимость содержания, амортизацию, страхование.
И посчитайте.
Естественно, не учитываем варианты ''куплю на стадии котлована, и сдам под 16% годовых'')
+
+27
Олександр Міщенко
Олександр Міщенко
30 січня 2020, 8:10
#
Ваша нелюбовь к недвижимости не означает, что это плохой актив для инвестирования. «стоимость содержания, амортизацию, страхование.» Если объективно, раз купив квартиру и сделав в ней ремонт, никто ничего уже не вкладывает в содержание, всю коммуналку оплачивают квартиранты, амортизации тоже нет никакой, если купить квартиру в относительно свежем доме (не старше 30 лет), не на первом и не на последнем этажах, на ближайшие десятилетия рост цен в долларах более вероятен чем их падение, про страхование вообще молчу, ни разу не слышал, чтобы кто-то страховал квартиры которые сдает квартирантам. Конечно, даже при инвестировании в недвижимость можно уйти в минус, но такой момент ещё надо постараться поймать, как например набраться кредитов в долларах под недвигу в 2008 году...., надо просто адекватно оценивать риски и думать головой, не переоценен ли актив в настоящее время
+
0
mary27
mary27
30 січня 2020, 12:53
#
Дело ваше.
Я занималась сдачей квартир в аренду, и пишу, о чем знаю на личном опыте.
Доходность=депозит в валюте/депозит в гривнах ''до востребования''.
Ликвидность — ужасна.
Насчет роста стоимости в долларах — был с 2000 по 2008 год. Сейчас — падение.
В кризисы падает еще веселее.
Насчет ''никто не страхует'', удивительное легкомыслие)
+
+15
Олександр Міщенко
Олександр Міщенко
30 січня 2020, 14:32
#
Значит Вам не очень везло мягко говоря... у меня почему-то в том же деле опыт положителен. Что касается депозитов и ОВГЗ, учетную ставку сегодня снизили до 11%, значит депозиты в ближайшие полгода скорее всего просядут к 11-13% в гривне, минус налоги = около 9-10% чистыми годовых будет, с ОВГЗ та самая ситуация примерно. От аренды недвижимости примерно такой же доход или можно даже немного лучше, при том что цены в 2018-2020 годах на недвижимость растут, теперь недвижимость будет становиться ещё популярнее если выбирать между ней и депозитами, значит и цены будут расти активнее, космическими темпами конечне не будут как в 2003-2008 годах, но 5-10% за 2020 год - весьма вероятный сценарий
+
0
mary27
mary27
30 січня 2020, 22:23
#
Дело не в везении.
Есть рынок недвижимости.
И там все не так радужно, как пишут на ''минфине'' риэлторы.
Зарабатывают там в основном застройщики.

Кажется, вы не все учитываете в расчетах.

Учетная ставка на доходность вкладов не влияет почти никак.
На нее больше влияет риск невозврата кредита.
А этот риск не изменился.
В благословенном 2013м, когда доллар был ''по 8'', ставка была ~6,5%, при этом депозиты были и под 20% годовых.

''просядут до 11-13% в гривне'' — в некоторых уникальных банках, вроде ''Аваля'' и ''Укрсиба'' они уже давно просели без всякой учетной ставки.
Честно, никак не могу понять, чем руководствуются их вкладчики)

Насчет ОВГЗ, в 2013м по ним тоже были низкие ставки. Но были НДС-ОВГЗ под 20-24%.

Чтоб от аренды недвижимости был такой доход, надо или чтоб квартиры сильно подешевели в грн., при неизменной а/п, или на них раза в 2 вырос спрос.
Ни для первого, ни для второго не вижу причин.

5-10% — повторю, есть рыночные цены, за которые можно купить или продать, а есть хотелки.
Не стоит их смешивать.
И, если оправдаются прогнозы на кризис, увидите, как ''подорожают''.
+
0
Олександр Міщенко
Олександр Міщенко
31 січня 2020, 8:57
#
Если будет кризис, то все подешевеет, будет куча банкротств и т. д. 2008 все помнят, у кого с памятью порядок, тут не поспоришь и вероятность потерять деньги есть хоть с депозитами, хоть с ОВГЗ, хоть с недвижимостью, все будет зависеть от обстоятельств.

Что касается 2013 года, то там была особая ситуация, стаханоскими темпами проедали резервы для доллара по 8, экономика падала, импорт рос..., учетная ставка с депозитами жили в разных реальностях, как и Янукович с украинцами, депозиты зачастую привлекались как пирамида под 20-25%, для выплаты предыдущих, 2014-2015 года это доказали.

Сейчас ситуация совсем другая, у нас теперь плавющий курс и здравая политика НБУ, теперешние депозиты сильно реагируют на учетную ставку, как это и должно быть, была она 15,5%, депозити можно было вложить под 18% во многих банках (Аваль и подобное не учитываем), стала 13,5%, депозиты в тех же «топовых» банках просели до 16%, теперь учетная 11%, депозиты к марту-апрелю просядут до 14%, дальше ещё снизят и к осени будут 12-13%, в тех банках, где сейчас 16%. Конечно всякое может быть, но на сегодня такое рзвитие событий видится наиболее вероятным вариантом. Снижение же депозитов ниже 12% сделает уже недвижимость на много привлекательнее чем депозит
+
+15
mary27
mary27
31 січня 2020, 9:33
#
Вы не забывайте, тогда прекратился рост долларовых цен на недвижимость, она в валюте в 2 раза подешевела.
А какие были надежды, ''будет_тока_дорожать'', причем вечно.
Чудо раз и навсегда закончилось)

Чего же особая?
Единственный раз, когда уч.ставка влияла на % по депозитам — это зима 2011-12 года, когда все ждали ''дефолта США''.
Тогда же надулся и лопнул пузырь с золотом)

Неочевидна связь плавающего курса и депозитов.
Реагируют?
Не сказала бы.
Банки, переполненные ликвидностью, вроде ''Ощада'' и раньше предлагали вклады ниже уч.ставки.

Просто, надо переходить в банки, более активно занимающиеся розничным кредитованием.
Которым деньги нужнее.

И снова повторю, % по кредитам — вероятность невозврата кредита.
А вы берете пример с дефляционного ''рая'' ЕС.
У нас такого цирка не будет.

''сделает намного привлекательнее, чем депозит'' — стоимость аренды жилой недвижимости зависят немного от других причин)
А именно, от спроса на нее.
Ожидаете ажиотажного спроса?
Какие могут быть причины?

Да, у нас есть надежды на появление массовых ипотек.
Естественно, в гривнах.
Ипотеки, как известно, быстро ''надувают'' цены на недвижимость.
С ростом стоимости относительно уменьшается цена аренды (а/п не может расти до бесконечности).
+
+19
Tisha ™
Tisha ™
30 січня 2020, 9:41
#
Коммент только к одной фразе:
«Или банкротство ''Энрон'', когда годами подделывали отчетность, а одна из крупнейших в мире аудитроских фирм в этом помогала?»
Как сказал один литературный и киногерой: «Правопорядок в стране определяется не наличием воров, а умением властей их обезвреживать ...» Хоть и поздно, но вскрыли.
+
0
mary27
mary27
30 січня 2020, 12:49
#
Я б с вами согласна, но как приговоры жуликам помогли инвесторам в акции ''Энрон'', или работникам-участникам их КНПФ, который все вбухал в собственные акции?
+
0
Tisha ™
Tisha ™
30 січня 2020, 14:35
#
Так у них жулики хоть сидят. :) А наши жулики продолжают вести нормальную жизнь.
+
0
mary27
mary27
30 січня 2020, 22:29
#
Это конечно компенсирует превращение в пыль пенсионных накоплений работников ''Энрон'')
+
0
Tisha ™
Tisha ™
31 січня 2020, 10:50
#
Нет, не компенсирует. Может это компенсирует превращение в пыль вкладов населения в ДельтаБанк например? Но в первом случае виновники понесли наказание.
+
+30
sanch ☺
sanch ☺
29 січня 2020, 13:40
#
Эх комментаторы зубатые, скоро народ будет бояться писать статьи :)
+
+34
Viktor Andriyenko
Viktor Andriyenko
29 січня 2020, 14:12
#
Взагалі то, найціннішою якістю інвестора є знання КОЛИ інвестувати в той чи інший інструмент. Стати мільйонером можна було і «інвестуючи» в МММ, треба було тільки правильно вибрати час заходу і, головне, час виходу і фіксації прибутку.
+
+71
Viktor Andriyenko
Viktor Andriyenko
29 січня 2020, 14:26
#
Я особисто знаю горе-«інвестора». На початку 2008 року «інвестував» на піку цін у 2-к квартиру для себе, в валюті. Далі - девальвація, виплати по кредиту зросли на 60%, а ціна квартири впала щонайменше вдвічі (вже й не продати). Весною 2012, маючи неймовірні проблеми з виплатою по іпотеці, десь знайшов 3 тис. доларів і вклав в МММ. Через місяць забрав 6000 доларів!!! Реально тримав 2 години в руках, 100% навару за місяць!!! Вийшов з одного банку, заніс гроші в інший і вклав знову, звісно в МММ. Далі за тиждень, без особливого торгу, терміново продав своє авто за 5 тис. доларів і теж «інвестував» в МММ. І сів за комп'ютер спостерігати в реальному часі, як зростає його вклад. Ще через тиждень з'явились перші повідомлення про те, що піраміда валиться... Ні авто, ні грошей... Посміхався, але тяжко було на нього дивитись...
+
+29
oleksandr2020
oleksandr2020
29 січня 2020, 15:52
#
Статья скорее про то как в этой стране все хреново, а не про инвестиции. Это и так все знают. Знакомство с инвестициями начинается с тонких этапов взаимоотношений с брокером, вывод средств, оплата налогов и т.д. Это все для школьников.
+
+43
Tisha ™
Tisha ™
30 січня 2020, 9:37
#
«В мире существует только два способа получить доход: работать на себя или на кого-то либо владеть активами, работающими на вас.»
А вот и неправда. Есть еще один способ - пилить бюджет. :)
+
0
xo4y xo4y
xo4y xo4y
30 січня 2020, 12:26
#
У нас это делать умеют... Годами наработаный опыт...Можем кого угодно научить.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися