Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 січня 2020, 11:46

Чому Україна позичає в євро і скільки нам ще потрібно грошей

Україна знову подалася за грошима на зовнішні ринки. Вперше цього року уряд розмістив 10-річні єврооблігації на 1,25 млрд євро. Борг в європейській валюті обійдеться країні не занадто дорого — 4,375% річних.

Чому Україні вигідно позичати в євро? І чи вирішить країна усі свої проблеми за рахунок цього випуску єврооблігацій, на своїй сторінці у Фейсбук розповів фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса.

Дешевий борг

Україна повернулася на ринок єврооблігацій і здійснила перший випуск у 2020 році. Можна сказати, що повернулася Україна тріумфально, з салютом, фанфарами та феєрверками. Україна залучила 1,25 млрд євро на 10 років з рекордно низькою дохідністю в 4,375%. При цьому, попит на випуск більш ніж у 3 рази перевищував пропозицію.

Що визначило таке успішне розміщення за такою низькою ставкою? Ключовими факторами, які визначають довіру інвесторів на даний момент залишаються співпраця з МВФ і поліпшення макроекономічних показників України. Зокрема, зниження боргового навантаження, яке за останні три роки зменшилося з 80% до 52% від ВВП. У результаті ринок очікує, що навесні пройде хвиля підвищення кредитного рейтингу України, якщо звичайно ніхто не напартачить з МВФ, і охоче купує український борг.

Чому в євро? По-перше, ставки в євро нижчі. Не тільки для України. Просто ставки в євро в світі нижчі. Дохідність найближчого за термінами до нового випуску паперу Україна-32 на сьогодні становить 5,9%. Такий же приблизно рівень ставок і у єврооблігацій України з погашенням у 2028 році. У підсумку, позичаючи в євро, ми можемо платити майже на 2% нижче.

Читайте також: Як низькі ставки за ОВДП позначаться на курсі гривні та економіці України

Головне, щоправда, не заграватися в цю гру і не починати в гонитві за формально низькими ставками залучати в екзотичних валютах, за якими ставки ще нижчі. Можна нагадати, що напевно найдорожча позика в історії України – це було запозичення в японських ієнах, яке здійснив велике світило економічної думки пан Азаров. Міцний господарник.

Чому в євро

Це вже другий останнім часом випуск українських єврооблігацій в євро. Очевидно, Мінфін хоче побудувати окрему криву дохідності і за паперами в євро та за доларовими позиками. Для України це прийнятно, адже нашим основним торговельним партнером зараз є Євросоюз і коли ми беремо в євро, то розуміємо, що у нас і є частина доходів, які побічно прив'язані до європейської валюти. При цьому, коли ви робите випуски євро, то ви розширюєте свою інвестиційну базу. Також це важливо з огляду, що є апетит серед українських корпоративних позичальників до залучення коштів у євро і наявність державних паперів в цій валюті суттєво допомагає компаніям.

Вигідні валютні депозити зі ставкою до 3,65% річних

Чому не позичати тільки в євро, якщо там завжди дешевше? Основне – це розмір. Він має значення. Так ось, розмір всесвіту доларів на ринку єврооблігацій на порядок більший, ніж розмір всесвіту в євро. Там просто більше грошей. І тому так чи інакше Україна приречена більшу частину грошей залучати саме в доларах.

В очікуванні нових позик

Що ще визначило успіх випуску, так це вкрай вдалий таймінг. Мінфін і радники обрали вдалий час, коли на ринку дуже багато грошей і дуже велика тяга до ризику. Україна, навіть після різкого зниження дохідності останнього року, все одно залишається однією з найризикованіших країн. І зараз, коли світові фондові індекси перебувають на історичних максимумах, коли апетит до ризику величезний, найкращий час для розміщення України. І пропустити цей момент було б украй нерозумно. Адже ніхто не знає, як довго буде відкрите це вікно можливостей.

Чи вирішили ми цим випуском всі свої проблеми? Ні, 2020 рік залишається роком пікових погашень зовнішнього боргу, і тому дане розміщення лише перший крок. Оцінюваний загальний обсяг потреби в залученні зовнішнього боргового фінансування складає близько 6,8 млрд доларів. Тож ще не раз Україна повинна буде вийти на ринок. У цю суму входить і очікуване надходження на внутрішній ринок від західних гравців. У найближчий вівторок Україна вперше запропонує ринку 7-річні внутрішні облігації, номіновані у гривні, які повинні стати фаворитами в інвесторів і давно ними очікувані.

Читайте також: Скільки Україна повинна виплатити МВФ цього року (графік виплат)

Тож поки що все йде за планом. І головне, щоб в Україні ніхто не напартачив, зірвавши співпрацю з МВФ. І щоб світові ринки залишалися в такому ж милостивому настрої, не втрачаючи апетит до ризику.

Коментарі - 21

+
+177
vala52
vala52
23 січня 2020, 11:58
#
«которые осуществил великий светоч экономической мысли господин Азаров. Крепкий хозяйственник.»
Вам бы поучиться как работал Азаров.
6 станций метро Киев, Дарницкий мост, расширение Жулянского моста в Киеве, рынок «Столичный», мост
в Запорожье(не дали достроить) куча развязок, стабильность гривни, стадионы, аэропорты, школы, садики, новые дороги.Зависть-вот что вами движет.Азаров после себя оставил много хорошено, что вы оставите после себя-Герус?
+
+198
semenvekselberg
semenvekselberg
23 січня 2020, 12:39
#
Не ждите от этого американского прихвостня умных мыслей. Ему нужно одно - втюхивать через Драгон Кэпитал бумаги всех мастей и отбирать у украинцев кровно заработанные...
+
0
jurius
jurius
27 січня 2020, 15:45
#
Всем-всем: от сего дня умные мысли нужно искать только у Симона и на его блоге :)
+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
23 січня 2020, 12:50
#
Рынок Столичный - собственник Юра Енакиевский
+
+45
vala52
vala52
23 січня 2020, 14:49
#
Мне все равно кто собственник,он есть и работает на всех богатых и бедных украинцев
+
+60
Peter Sauber
Peter Sauber
23 січня 2020, 13:19
#
Ахах, какой ещё Герус?
+
+30
vala52
vala52
23 січня 2020, 14:48
#
Ошибка-Фурса, не могу исправить на Минфине ошибку.
+
+30
vala52
vala52
23 січня 2020, 14:55
#
...но Герус с той же «помойки»
+
+85
Bely
Bely
23 січня 2020, 14:48
#
Стабильность гривны и минус 20 млрд золовалютных резервов по итогу. Кому такая стабильность нужна?
+
+63
vala52
vala52
23 січня 2020, 15:04
#
Если даже минус 20 млрд.резервов вытянуто.Я выше написал куда они пошли.Могу еще добавить;
Новая эстакада на Столичн.шоссе,
Развязка типа «турбина» мост Патона
Развязка мост «Метро»
Развязка «Почтовая площадь»,но эти деятели ее полностью не достроили,должен быть левый поворот эстакада на Владимр.горка
Эстакада левый поворот между мостом Патона и Метро
кап.ремонт Житомирской трассы,Варшавки,
Кап.ремонт и пуск скоростного трамвая Киев на Борщаговку
Еще что-то привести куда ушли 20 ярдов.20 ярдов в такое строительство слишком мало.Новый стадион Львов,аэропорты с новыми взлетками(самое дорогое строительство)
Как Вам?
+
+45
Memphis84
Memphis84
24 січня 2020, 15:04
#
Это все стройки под Евро-2012. Большая часть из которых производилась за кредитные деньги, а золотовалютные резервы ушли на дешевый доллар и выкуплены приближенными Януковича.
+
+92
Maximum R
Maximum R
23 січня 2020, 18:53
#
Большая часть всего этого было заложено еще при Ющенко, и делалось в основном под предстоящее Евро-2012. Роль У Кили там была простая, ленточку перерезать. А в целом, да любой дурак бы мог с шиком просрать 20 млрд ЗВР, построив несколько станций метро и дорог в 4х городах, и купив троллейбусы.
+
+51
Ярослав Карпенко
Ярослав Карпенко
23 січня 2020, 18:59
#
В еще спустил все ЗВР. С 32 до 8 млрд и это за 4 года.
+
0
Олег Пупкин
Олег Пупкин
24 січня 2020, 11:12
#
Азаров до 15,до 8 уже при Порохе
+
+90
Андрей Иванов
Андрей Иванов
24 січня 2020, 9:30
#
Самое большое «достижение» Азарова это попытка завести Украину в таможенный союз и в купе с командой Януковича разорвали Украину на части с торгами - идем в ассоциацию, не идем в ассоциацию с Евросоюзом, что привело к майдану и войне. Еще напомню были братья Клюевы с солнечными электростанциями в Крыму на заемные деньги Ощадбанка и космическими тарифами на зеленый тариф, вышки «Бойка» там же. Гордона нужно фильтровать, но приходишь к той же мысли, что вся эта команда была на крючке у КГБ (ФСБ).
+
+15
jurius
jurius
27 січня 2020, 15:41
#
О какой зависти может идти речь? Столько сколько тогда крали через институт смотрящих и фирмы-прокладки Семьи можно поучиться даже России - нашей учительнице по коррупции. Если бы при таких масштабах воровства ещё бы ничего не строилось то было бы очень интересно. К тому же нужно учитывать, что во времена Азарова Украина не имела проблем в Крыму и на Донбассе, имела неплохую конюнктуру на сырье на металл, а в мире царил подъем после кризиса 2008 г. К слову, времена Азарова запомнились рекордными объемами сжигания золотовалютных резервов и внешних заимствований о которых фанатам бело-голубых нужно помнить всегда. Качество строительства, целевого использования средств на масштабные стройки и закупки во времена «лучшего премьера» тоже вызывают сомнения. Как тут не вспомнить убыточную и ненужную инфраструктуру, построенную к Евро-2012, проблему Хюндаев, масштабнейшее воровство при строительстве дорог. Зато пиара было немеренно, в этом конечно Азиров и его хозяин Шлеппер-Балкантавр преуспели как никто другой. Так что никакой зависти к Азирову и его правлению нет. Скорее сожаление, что такой человек у нас вообще был при власти. Имея на порядок больше возможностей чем сейчас так бездарно его профукать по сравнению со всеми соседними странами ещё нужно было уметь. Результат Азарова - это обнуление ЗВР, стагнация в экономике и увеличение зависимости целых секторов России до угрожающих размеров. Впрочем чего ожидать от русофила с менталитетом «крепкого хозяйственника».
+
0
vala52
vala52
23 січня 2020, 15:07
#
Гаванский мост в Киеве-премьер министр Янукович( *** во всем),но первый вице-премьер Азаров во времена Кучмы.
+
+63
vala52
vala52
23 січня 2020, 15:14
#
И еще, так, для мысли.Украина разделена большой рекой Днепр.Так вот за всю историю Независимости сдано только два моста.Это Южный в Киеве на остаточных ресурсах после распада Союза, второй-это Дарницкий(он же Кирпы).Еще недострой в Запорожье(встал после майдана) и Гаванский не большой мост в Киеве(сдан при Кучме, на нем ни одной ямы за это время).И это все строилось непосредственно при правлении Азарова.Куда там Фурсе и Ко до него
+
+29
Владимир Моисеенко
Владимир Моисеенко
23 січня 2020, 17:40
#
Южный мост в г. Днепр сдан в 2000 г.
+
0
vala52
vala52
23 січня 2020, 17:44
#
Начало строительства Южного моста в Днепре 1982 год.Я писал за мосты периода Независимости.В Киеве Южный мост так же начало строительства 1983 г.
Еще забыл дописать, при Азарове был капитально отремонтирован Парковый мост в Киеве(через него шведы в свой лагерь на Трухановом острове с полными пакетами пива ходили).Евро 2012, какое было время.
+
0
Леонид Серов
Леонид Серов
24 січня 2020, 13:00
#
Вопрос какой то сомнительный...Сколько нам еще нужно долларов и евро ? Именно нам простым людям от иностранцев ни копейки не нужно, особенно в долг...а вот кому нужно, вопрос риторический...кто берёт тот и отдавать должен...а у нас всегда народ расчитывается за чужие долги...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися