Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 січня 2020, 10:58

В Україні введуть електронні акцизи. Додаткове обладнання закуповувати не будуть

Кабінет міністрів планує найближчим часом запустити перші пілотні проєкти використання електронних акцизних марок. Про це повідомив міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет у телеграм-каналі.

Кабінет міністрів планує найближчим часом запустити перші пілотні проєкти використання електронних акцизних марок.
Фото: espreso.tv

Переваги електронних акцизних марок

За словами Дубілета, запуск електронних акцизних марок має сприяти зменшенню тіньового обігу цигарок та алкоголю, що позитивно вплине на здоров'я українців, адже вони не споживатимуть фальсифікат, та на доходи бюджету від акцизів.

Скільки це коштуватиме бізнесу

«Ця система дозволяє відстежувати продукцію в електронній формі з моменту виробництва до моменту продажу. Останні кілька років в Україні також було кілька спроб запустити таку систему. Як і личить великим ІТ-проєктам в нашій країні, під цим соусом було розпиляно величезні бюджети», — повідомив Дубілет.

Зараз же, за словами міністра, ані бізнесу, ані державі не потрібно буде робити великих капіталовкладень у розвиток спеціальної інфраструктури.

Читайте також: Топ-7 проектів Дубілета: Кабмін «виводить із тіні» алкоголь та тютюн

Як це працюватиме

«Ми будемо наносити на звичайні акцизні марки штрих-код, який зчитується стандартними для магазинів пристроями. Інформацію про ці штрих-коди не потрібно буде передавати в окрему систему, а лише «пікати» у касовий чек, як звичайний товар.

Читайте також: Рада зробила крок до підвищення цін на сигарети

Виходить, що ця система не вимагатиме від бізнесу нового обладнання. А державі не потрібно буде створювати окрему ІТ-систему, а буде достатньо правильно працювати з інформацією, яка передається в касові чеки», — додав Дубілет.

Водночас міністр зазначив, що у разі запровадження такої системи купівля алкоголю та тютюнових виробів буде дещо довшою, адже касиру доведеться сканувати не лише штрих-код товару, а й штрих-код акцизної марки.

«Але це все одно набагато швидше і дешевше, ніж якби це було окреме обладнання», — зазначив Дубілет.

Нагадаємо

  • Верховна Рада проголосувала в другому читанні за законопроект № 1210 про підвищення акцизу на сигарети, а також ренти на видобуток залізної руди. Бізнес-спільнота раніше розкритикувала законпроект. Підприємців турбують високі штрафи, розширення бази оподаткування рентою і зміни по акцизах.
  • У чинному Податковому кодексі прописаний подальший план підвищення акцизних ставок до 31 грудня 2024 року.

Читайте також: Сигарети подорожчають до 80-100 гривень у 2020 році — виробники

Коментарі - 6

+
0
citizen99
citizen99
22 січня 2020, 11:20
#
Следующий шаг пикать в чек НДС ?
+
0
Італій .
Італій .
22 січня 2020, 11:53
#
Зачем его пикать в чек если он уже там есть?
+
0
citizen99
citizen99
22 січня 2020, 17:22
#
Он то там сидит, но итоговую налоговую накладную по ежедневным итогам надо регистрировать отдельно. не регистрация в срок это штраф 10 % от суммы НДС. То есть НДС в чеке не увязан с декларацией НДС. Акциз тоже сидит в чеке. И по акцизу тоже есть электронные накладные на регистрацию, по топливу. Зачем тогда отдельно пикать акциз ещё раз ?

может я не понимаю чего-то, но было бы очень хорошо чтобы все пикалось само, и не нужно было регистрировать налоговые и топливные накладные.
+
0
Італій .
Італій .
22 січня 2020, 18:11
#
Акцизная марка «пикается» для погашения кода данной конкретной марки. Причем врядли ето будет делаться в онлайне, скорей всего информация будет накапливаться и закрываться в конце дня.

НДС в чеке расчитывается при формировании итоговой суммы. Куда и что надо пикать если он уже присутствует в чеке и соответственно везде где есть информация чека?
+
0
citizen99
citizen99
23 січня 2020, 16:52
#
Погашение кода вручную имеет место быть ? По итогам дня надо делать налоговую накладную вручную. Я к тому что если автоматизировать гашение кода, то логично одновременно автоматизировать и НДС.
+
0
koxakos
koxakos
6 вересня 2021, 15:05
#
1) Не все сканера умеют сканировать QR- кода, придется всем обновить на кассах сканера, что больно даже для таких сетей как «Сильпо, Атб, Таврия и т. д», уже не сходится, цитирую: «Получается, что эта система не потребует от бизнеса нового оборудования.»
2) Так как это не мелкая торговля (телефоны, бытовая техника), а продукты питания за сутки в продуктовых сетях могут продавать до 100 тис. акцизных позиций из которых на 2−3% может быть испорчен QR из-за перевозки, температуры и т. д, как продать их?
3) Как работать дистрибуции (оптовикам), как продать 100 тис. акцизного товара одним чеком если акциз нужен по «штучно»?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися