Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 лютого 2019, 18:37

Бізнес не хоче платити податки за принципом «багатий платить більше»

Бізнес не підтримує введення прогресивної шкали оподаткування доходів фізосіб з максимальною ставкою податку 48%. Це, на думку членів Європейської бізнес-асоціації (ЄБА), призведе до збільшення податкового навантаження на сумлінних платників. 

Бізнес не підтримує введення прогресивної шкали оподаткування доходів фізосіб з максимальною ставкою податку 48%.
Фото: espreso.tv

Аргументи бізнесу

  • На думку експертів асоціації, цей законопроект не є частиною системних ініціатив, спрямованих на подолання «тіньової» економіки або на якісне реформування сфери персонального оподаткування. Він є спробою посилити податковий тиск саме на сумлінний бізнес і фізичних осіб, які отримують доходи легально й відкрито.
  • «Водночас законопроект анітрохи не шкодить найпоширенішим схемам ухиляння від оподаткування. Сумлінні роботодавці будуть змушені збільшувати витрати для збереження зарплат своїм працівникам на тому ж рівні, стикаючись при цьому зі зростаючою конкуренцією з боку тіньового сектора економіки, який продовжуватиме користуватися схемами ухиляння від оподаткування», — зазначили в ЄБА.

Читайте також: Рада затвердила конвенцію MLI щодо оподаткування

  • В асоціації вважають, що прийняття цього документа значно ускладнить процес адміністрування податку на доходи фізичних осіб для бізнесу та фізичних осіб, які легально отримують високі доходи.
  • Водночас в ЄБА наголосили, що вважають реформу оподаткування персональних доходів одним з пріоритетів фіскальної політики і закликають виважено і системно готувати відповідні ініціативи, ретельно розраховуючи можливий ефект від їх впровадження.

Довідка


19 лютого 2019 року в Раді був зареєстрований законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо запровадження прогресивної шкали оподаткування при сплаті податку на доходи фізичних осіб)».

Документ, зокрема, пропонує ввести прогресивну шкалу оподаткування доходів фізичних осіб та уніфікувати ставки оподаткування для дивідендів, інвестиційних доходів і всіх інших доходів фізичних осіб. У разі його прийняття закон вступить в силу з 1 січня 2020 року.

Наразі бізнес звернувся до Комітету ВР з питань податкової та митної політики з проханням не підтримувати законопроект.

Коментарі - 8

+
+67
AleksandrBank
AleksandrBank
28 лютого 2019, 19:15
#
Главное чтобы не был принцип: богатый меньше платит.
+
+25
Zhmunya
Zhmunya
28 лютого 2019, 20:34
#
Так он сейчас и работает по полной программе.
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
28 лютого 2019, 21:49
#
AleksandrBank

«Главное чтобы...»

Более правильный принцип — платить должны все…

А пока с теневых доходов не платиться ни копейки, а теневое ВВП достигает 30%.
Так может сначала отбелить теневиков, а потом уже проводить эксперименты…
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
28 лютого 2019, 22:06
#
Потихоньку начали с тени ЗП выводить и штрафовать, остальное лежит в плоскости правоохранительных органов и судов, с этим туго пока.
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
1 березня 2019, 11:42
#
Ну, тут такое.
К примеру, 10% от 1 млн. и 10% от 1 тыс. — это же разные в абсолютах цифры будут.
Как по мне тут нужно с умом подходить.
Иначе неизбежно богатые будут прятать свои доход, к тому же у них обычно инструментов больше — юристы и финансисты там всякие с 2 высшими образованиями.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
28 лютого 2019, 21:42
#
Прогрессивная шкала налогообложения у нас уже была — ничего хорошего она не принесла, кроме маразма с ежегодной подачей деклараций и перерасчёта подоходного налога.

Если и сейчас недалёкие депутаты примут прогрессивную шкалу налогообложения, то подавляющее число не только трудоспособного населения но и пенсионеров вынуждено будет подавать ежегодные декларации о доходах.

И это будет полный абзац, не только для ГФС но особенно для миллионов пенсионеров…
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
28 лютого 2019, 22:07
#
Согласен, бред.
+
0
iAlexm
iAlexm
1 березня 2019, 9:25
#
Прогрессивную шкалу можно вводить только, когда каждое лицо само подает свою декларацию, а не работодатель. Не ранее. Хотя принцип «платить не одинаково» сложно назвать справедливым… Верный подход это или фиксированная сумма налога или фиксированный %. Не все что используется «на западе» — благо…
Суммарная нагрузка на жителя Украины сейчас и без того большая, с учетом мизерной отдачи за эти отчисления.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися