Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 січня 2020, 8:02

Різдвяні свята: які валюти можуть піднести сюрпризи

В майбутні тривалі свята обмінникам доведеться коригувати свої цінники по євро і рублю в залежності від ситуації на міжнародних фінансових і сировинних ринках.

Кінець минулого року був дуже складним для валютного ринку.
Минулого року на Різдво долар коштував більше 28 гривень

Кінець минулого року був дуже складним для валютного ринку. Після активного викупу Нацбанком долара на міжбанку — його безготівкові котирування в останні дні грудня різко злетіли. Чиста купівля НБУ тільки за період з 23 по 28 грудня 2019 року склала $ 1,508 млрд (купив $ 1,558 млрд і продав $ 50 млн). А нетто-викуп регулятором на міжбанку за 2019 рік, який досяг $ 7,9 млрд, став абсолютним рекордом за останні 14 років роботи українського валютного ринку.

Основним продавцями валюти в кінці року були НАК «Нафтогаз» (близько $ 1 млрд) і декілька десятків інших великих клієнтів, в тому числі й інші держструктури.

Звиклий до постійного зниження долара валютний ринок — не витримав такого швидкого повороту подій і занервував. На міжбанку рік завершився рівнем котирувань долара 23,74 / 23,79 гривень, а готівковий провів відверто спекулятивну гру «на підвищення» з розширенням рівня спреда до 1 гривні та більше. Якщо ще 24-26 грудня готівковий долар продавався у межах 23 гривень, то вже 28-30 грудня обмінники виставляли котирування 24,50 / 25,50 і вище.

Невизначеність ситуації змушувала власників обмінників перестраховуватися. Лише з 31 числа штучно створений раніше ажіотаж швидко пішов на спад. Активна здача валюти населенням для купівлі новорічних подарунків змусила обмінки зменшити рівень спреда та почати плавне зниження своїх цінників.

Фінансисти знову почали працювати «з обороту», а новорічне затишшя призвело до падіння нервозності як у покупців валюти, так і у продавців. Відкат готівкового ринку був гарною підмогою для гривні на міжбанку, але перші торги цього року 3 січня завершилися практично збереженням рівнів закриття минулого — котируваннями 23,74 / 23,77. Хоча стартувала сесія п'ятниці зі зниження безготівкового курсу до 23,67 / 23,71 гривень за долар з перспективами зміцнення позицій нацвалюти.

Читайте також: У 2020 році курс може повернутися до позначки 26 грн./$ — огляд

Майбутні 4-х денні вихідні все ж таки вселяють оптимізм щодо перспектив гривні. Триває активна здача валюти населенням для фінансування своїх різдвяних витрат, а відсутність ажіотажного попиту на неї з боку покупців — призводить до появи надлишку пропозиції на готівковому ринку, зниження цінників обмінників та деякого скорочення спреду між купівлею та продажем валюти.

Що може порушити ідилію на валютному ринку

Здавалося б все райдужно і безхмарно на українському готівковому ринку. Але як не дивно, на поведінку українських обмінників може дуже істотно вплинути міжнародний ринок та глобальна політика.

Справа в тому, що останні події в Багдаді (в результаті недавнього американського ракетного удару було вбито два високопоставлених військових Іраку та Ірану) негайно призвели до ескалації напруженості на Близькому Сході, стрибка цін на нафту і золото. На момент написання статті унція золота подорожчала за день майже на 19 $ і досягла рівня 1548,10 доларів.

З огляду на те, що 6-7 січня неробочі в Україні й робочі в більшості країн ЄС і в США — міжнародні ринки будуть оперативно реагувати на нову близькосхідну кризу, що призведе до періодичних валютним ралі по парі євро / долар та продовження стрибків цін на нафту і золото.

Хочуть місцеві власники обмінників чи не хочуть, але в майбутні тривалі свята їм доведеться весь час коригувати свої цінники по євро і рублю в залежності від ситуації на міжнародних фінансових і сировинних ринках.

Фінансисти в ці 4 вихідних продовжать працювати «з обороту» і будуть намагатися поступово знижувати свої цінники по долару зі збереженням середнього рівня спреда. А ось по євро і рублю, щоб мінімізувати свої потенційні валютні ризики (навіть з урахуванням того, що банки РФ не працюють до 8 січня), власники обмінників в період з 4 по 7 січня включно будуть працювати з великим рівнем спреду.

Курси валют на різдвяні вихідні

Котирування готівкового долара будуть у межах досить широкого коридору: прийом 23,30- 23,65 гривень, продаж 23,69 — 23,90. Через тривалі різдвяні вихідні та недавній струс всього готівкового ринку кінця минулого року — спред по долару буде перебувати в середніх межах від 20 до 50 копійок.

Котирування євро. Різдвяні вихідні в Україні (з 4-го по 7 січня) захоплюють частину робочих днів в ЄС та США. З причин загострення ситуації у близькосхідному регіоні, що вже призвело до зростання цін на нафту і золото — ситуація на міжнародних майданчиках в цей період буде швидко змінюватися.

Крос курс пари євро / долар, а також співвідношення рубля до цих валют будуть схильні до постійної корекції. Це призведе до того, що фінансисти будуть змушені часто змінювати свої цінники по євро і рублю в цей період щодо гривні.

При виставленні цінників в обмінниках по євро і рублю щодо гривні — в ці дні вони будуть орієнтуватися на співвідношення пари євро / долар близько рівня 1,1165 долара за євро і близько 61,90 рубля за долар, а в подальшому — коригувати ці курси в залежності від міжнародного ринку.

За розрахунками «Мінфіну» на 4-7 січня курс готівкового євро в обмінниках буде у межах: прийом 26,01 — 26,405 гривень та продаж 26,450 — 26,685 при широкому рівні спреду від 25 до 70 копійок.

Виходячи з індивідуальних завдань конкретних обмінників, а також можливих стрибків крос -курсу пари євро / долар на міжнародних ринках — фінансисти можуть ще вносити в ці цінники додаткові корективи у межах плюс-мінус до 5 — 12 копійок на євро.

Котирування російського рубля. Курс рубля на ці різдвяні вихідні за нашими розрахунками буде у межах: прийом за 1 рубль на рівні 0,370- 0,378 гривень та продаж 0,380 — 0,390.

Виходячи із завдань конкретних обмінників, а також ситуації на міжнародних ринках щодо цін на нафту та крос-курсу пари долар / рубль через близькосхідну кризу — фінансисти можуть ще вносити в ці курси свої корективи у межах плюс-мінус до 0,003 — 0,005 копійок на рублі.

Коментарі - 4

+
+26
Андрей Кул
Андрей Кул
4 січня 2020, 22:58
#
Никто не написал комментарий - всем уже надоели эти качели и неразбериха
+
+6
KraftV
KraftV
5 січня 2020, 8:49
#
Да потому что это однозначно спекулятивный скачек ! И он не стоит внимания ! Все кто хотел и сколько мог уже набрали дешевой зелени. А значит после выходных курс снова будет проседать.
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
5 січня 2020, 0:04
#
Ну да, за все время не одного точного попадания, эксперды уже в отчаянии)
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
5 січня 2020, 4:55
#
Прогнозувати ручний курс не можливо. У нас малий оборот і НБУ може купувати чи продавати половину... тому так. Все на чуйках.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися