Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 січня 2020, 9:12

У 2020 році курс може повернутися до позначки 26 грн./$ — огляд

У першій половині 2020 року збережеться тренд на зміцнення гривні. Але у другому півріччі, на тлі погіршення платіжного балансу, курс поступово повернеться в діапазон 24-25 з можливим ослабленням до 26 грн./$. Про це йдеться в огляді Focus Ukraine, підготовленому аналітиками Райффайзен Банку Аваль.

Що допоможе гривні

Стан платіжного балансу залишається сприятливим для збереження курсової стабільності і подальшого зміцнення гривні в коротко — і середньостроковому періоді.

Як наголошується в звіті, позитивно впливати на платіжний баланс, а відповідно – курсову динаміку, у 2020 році буде низка факторів:

1 ) Відтік валюти з імпорту буде зростати помірно. Причин кілька.

  • Середньорічні світові ціни на нафту і природний газ збережуться досить низькими;
  • На тлі «теплого старту» опалювального сезону накопичилися значні запаси газу;
  • Споживчий попит почав сповільнюватися, а інвестиційна активність реального сектору економіки — знижуватися;

2 ) валютні надходження від транзиту природного газу збережуться;

3 ) фінансовий рахунок, ймовірно, залишиться у «плюсі», незважаючи на пікові виплати за валютними боргами, які складуть близько $10 млрд. Це буде відбуватися завдяки:

  • надходжень від МВФ в рамках нової EFF -програми. Передбачається, що в 2020 році уряд отримає $1,5 — 2 млрд з $5, 5 млрд., передбачених програмою. Також Україна може розраховувати на $1-1,5 млрд від ЄС та інших міжнародних фінансових партнерів;
  • розміщенню урядових єврооблігацій — ймовірно, на суму близько $1,5 — 2 млрд;
  • припливу портфельних інвестицій від нерезидентів. Їх інтерес залишається досить високим з урахуванням сприятливої макроекономічної і макрофінансової ситуації і високої реальної прибутковості в Україні на тлі зниження ключових ставок і пом'якшення монетарних умов в США і Єврозоні;
  • зростанню активності корпоративного сектору по емісії єврооблігацій. 

Головні ризики

У той же час, аналітики нагадують про існування передумов для розширення дефіциту поточного рахунку і посилення девальваційного тиску. До основних ризиків вони відносять:

1) вірогідне зниження обсягів агроекспорту через менші обсяги збору врожаю;

2) уповільнення зростання світової економіки, яке може спричинити зниження попиту на залізну руду і продукцію металургії і негативно позначитися на обсягах експорту;

3) деяке зниження темпу приросту переказів від трудових мігрантів на тлі триваючого розширення торгового дефіциту.

4) зниження попиту на гривневі ОВДП з боку іноземних інвесторів, якщо суверенні ліміти інвесторів вичерпаються чи знизиться процентна і курсова прибутковість таких інвестицій.

«Ситуація може бути сильно ускладнена форсмажорними подіями, наприклад, через зрив підписання програми співпраці з МВФ, загрози незалежності НБУ (зокрема, через ініціативи деяких членів Ради НБУ), зростання соціальної напруги (зокрема, через політичні рішення в контексті конфлікту на сході України), а також у разі істотного зростання волатильності на світових фінансових ринках», — зазначається в Focus Ukraine.

Читайте такожМінфін анонсував розміщення семирічних ОВДП

Як зміцнювалась гривня в 2019 році

  • Як писав «Мінфін», гривня очолила список валют, які найбільш зміцнилися до долара з початку 2019 року. 
  • За даними Bloomberg, з початку року українська національна валюта зміцнилася до долара на 19%.
  • Зміцнення гривні перевершило ревальвації російського рубля, який по відношенню до долара виріс на 12%.

Коментарі - 89

+
+305
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
2 січня 2020, 9:28
#
А давайте дождемся конца праздников и посмотрим какой будет курс. Все эти статьи ( мое личное мнение ) напоминают статьи в начале 2014 года - полная «благодать» и ни какой паники.
+
+88
Андрей Иванов
Андрей Иванов
2 січня 2020, 9:39
#
Согласен. Хотя выкуп 1,5 млрд. долл. за 1 неделю настораживает. Даже в месяц такой выкуп это перебор. Очень много людей с долларом попали и для сохранения увеличивают активы в гривне.
+
+34
Все буде Україна
Все буде Україна
2 січня 2020, 9:39
#
Может наоборот? Как раз эти статти вводят в панику, день рассказывают, что курс будет 22, а через неделлю, что 26.А теперь и вы предложили третий вариант«давайте посмотрим после праздников»)
+
+194
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
2 січня 2020, 9:51
#
Давайте говорить правду -все долгосрочные перспективы  в нашей стране не работают! И поэтому надо жить реальностью! Я не вижу сегмента которому выгодна «крепкая» гривна, кроме спекулянтов - депозитчиков и некоторых импортеров ну и местному производителю для внутреннего рынка ( но их очень мало) все остальное «заточено» под рост курса, не очень сильный но постоянный. Опять - лично мое мнение.
+
+105
Graycat
Graycat
2 січня 2020, 10:58
#
Укрепление гривны, прежде всего, выгодно населению-потребителям. А также всем импортёрам, а не некоторым. Невыгодно только экспортёрам и правительству
+
+47
mimokrokodil
mimokrokodil
2 січня 2020, 12:19
#
Ви не забули що заробітчани теж експортери? А ваше населення отримує зп від виробника - і тому при укріпленні гривні повинно б отримувати теж менше - ну або ціни на внутрішні товари не повинні падати?
+
+85
manhatta
manhatta
2 січня 2020, 13:56
#
Население-потребитель не особо осталось в выгоде ввиду не снижающихся цен а потому население потребитель немного в а..е от мысли о том что при неизбежном далее падении гривны цены вновь пойдут в рост ведь на то будет повод..
тем более пенсионеры живущие на пенсию за границу не ездят им это укрепление как топить зимой батарею выбив окна
+
+7
Grenader
Grenader
2 січня 2020, 15:09
#
Потребители должны где-то брать средства для потребления. Иначе толку от них? Цены не снизились, во многом выросли. Заробитчанам все интереснее не возвращаться. Айтишники вообще держатся только за счет европейских зарплат, хотя в Польше жить уже дешевле.
+
0
nykand
nykand
2 січня 2020, 22:12
#
Graycat,правительству невыгодно,Вы подумали что написали?)
+
0
Graycat
Graycat
3 січня 2020, 10:10
#
Думаю
+
0
nykand
nykand
3 січня 2020, 14:29
#
Тогда с Вами всё ясно))))
+
0
Graycat
Graycat
3 січня 2020, 21:51
#
Спасибо, что вы смогли освоить обращение на «вы» в интернете. Осталось научиться быть вежливым и не переходить на личности при обсуждении.
+
0
nykand
nykand
4 січня 2020, 19:06
#
На Вы или на ты...отношение к Вам то же самое))))если пишете откровенную глупость)))),Вы вообще ничего не освоили и не освоите))
+
+15
zhenyaforeva
zhenyaforeva
3 січня 2020, 7:24
#
Ну вы рисуете бред,типа рост с 8 до 28 это нормально было для страны и людей,а вот наоборот уже плохо и невыгодно, особенно тем,кто зашил свои матрацы и обмотал их скотчем!)
+
+30
Андрей Иванов
Андрей Иванов
3 січня 2020, 10:18
#
По Вашему мнению люди, хранящие гривну на депозитах это спекулянты-депозитчики, а люди, хранящие доллар под матрасом это патриоты молодцы. Курс определяется эффективностью страны. Если война, долги, неопределенность - доллар растет, если сильная власть, мир, борьба с контрабандой и налоговыми уклонениями, рост экономики - гривна укрепляется. И это нормально.
+
+7
nykand
nykand
4 січня 2020, 19:08
#
Люди хранящие гривну на депо не спекулянты, а те которые не умеют приумножить свой капитал), Именно в такое ОПАСНОЕ ДЛЯ ГРИВНЫ время
+
0
nykand
nykand
4 січня 2020, 19:15
#
И сохранить,кстати,тоже)
+
+147
Stefurak
Stefurak
2 січня 2020, 10:39
#
Эта статья в очередной раз показывает то, что никто в этой стране не может спрогнозировать курс, т.к. на его рост(падение)действует очень много факторов и обстоятельств.Будь ты хоть «Экспердом» с 5 звездами во лбу-дальше завтрашнего дня прогнозировать что-то дело неблагадарное
+
+14
LISTT
LISTT
2 січня 2020, 13:04
#
Резюмируя статью - курс может вернуться к 26, а может и нет! Вот что значит эксперт без промахов)
+
0
zhenyaforeva
zhenyaforeva
3 січня 2020, 7:29
#
Ну если эксперды Аваля рисуют 26, то это как с Охрименко, ждём 20.20 в 2020 м году и посмотрим кто будет ближе к истине к началу второго полугодия.После праздников и почти весь январь курс может расти,а с февраля начнёт проседать вплоть до 22 и ниже, с коррекциями само собой и чем выше коррекция, тем сильнее проседание доллара к гривне.
+
+156
AleksandrBank
AleksandrBank
2 січня 2020, 9:43
#
Вилами по воде...
+
+69
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
2 січня 2020, 10:17
#
Цифри так, вилами по воді, а от аргументи логічні. Все залежить від того, наскільки нєлохам вистачить тупості та твердолобості сц...ти проти вітру. Закони економіки жорстокі. Якщо платіжний баланс мінус, тоді курс валюти плюс. Якщо бюджет в мінус то борги в плюс. Якщо запозичення в плюс то добробут в мінус. Якщо курс валюти в мінус коли і бюджет і баланс мінус то скоро щось має бути в плюс, бюджет і баланс не вийде скоро вивести в плюс, залишається курс валют. Останні міжбанки покащали, що всі спекулянти мають нерви на межі, один пчих і плюс 2 грн до продажного курсу.
+
+27
SergS7
SergS7
2 січня 2020, 12:24
#
У нас плюсовий платіжний баланс. Тому гривня і укріпляється, все логічно
https://index.minfin.com.ua/ua/economy/balance/
+
0
nykand
nykand
2 січня 2020, 22:14
#
ЛогичноSergS7,если для тебя это логика,то твой мозг нелогичен)))
+
0
SergS7
SergS7
3 січня 2020, 14:07
#
Ну тут все просто, ви зрозумієте:). Валюта - як і будь-який товар на ринку: чим його більше - тим нижча ціна. Коли платіжний баланс плюсовий - у країну надходить валюти більше, ніж виходить. Тому ціна падає
+
0
nykand
nykand
3 січня 2020, 14:32
#
По Вашей логике если долларов в Украине больше чем гривне,тем они должны быть дешевле чем гривны,больной совсем?))))
+
+31
AleksandrBank
AleksandrBank
2 січня 2020, 12:41
#
Аргументы слабые, с точки зрения влияния курса. Что Аваль, что слова Премьер-Министра о раскачке курса перед новым годом, не учитывают влияние курса ниже 24,00 для бюджета.

« Если не будет ситуативных потрясений, в первой половине 2020 года сохранится тренд на укрепление гривни. Но во втором полугодии, на фоне ухудшения платежного баланса, последует постепенный возврат курса в диапазон 24-25 с возможным ослаблением до 26 грн./$» .\

Плюс непонимание что будет в мире твориться на фоне возм.кризиса.
+
+14
Все буде Україна
Все буде Україна
2 січня 2020, 9:49
#
Уже предложено сколько сценариев, что курс может быть как 20 так и 27, лично мне кажется, что Зе команда все сделает что бы курс шел только вниз и это печально!!!
+
+17
manhatta
manhatta
2 січня 2020, 14:09
#
Как раз зекоманда ничего особо то и не делает просто плывут в форваторе попередников как будто мы ненавидели Пороха просто так.

Зеленский наверное вообще не учитывает что если делать примерно всё тоже что и попередники то тебя автоматически будут ненавидеть уже через год-два.
+
+47
Grenader
Grenader
2 січня 2020, 15:01
#
Не знаю чего вы ненавидели Президента. Наверное на хлеб хотелось намазать, а оказалось что не все так просто) Основная масса уже прозрела.
Думаете просто так не трогали игорку? Нет, это около 200тысяч людей, оказавшихся на бирже труда.
Просто по приколу не укрепляли гривну? Нет, это потери для экспортеров и бюджета.

Дорвавшийся «роялист» выгребет все стратегические резервы инвестиционной привлекательности и просто свалит.
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
2 січня 2020, 17:55
#
Та типа того
+
0
htcleo
htcleo
2 січня 2020, 21:08
#
Да
+
0
verizon4ik
verizon4ik
2 січня 2020, 10:09
#
26 норм будет... !
+
+44
Grenader
Grenader
2 січня 2020, 13:27
#
30 лучше!
+
+21
Все буде Україна
Все буде Україна
2 січня 2020, 17:55
#
32
+
+13
Anchem
Anchem
2 січня 2020, 10:34
#
Как я и говорил ранее, всё покажет выход НБУ с каникул и активность инвесторов ОВГЗ в январе-феврале плюс сюда добавляется фактор МВФ, который прислал письмецо Маркаровой, НБУ и иже с ними, что условия программы не выполняются.
+
+252
Pablito
Pablito
2 січня 2020, 10:34
#
У нас нет экономики и финсистемы. Есть договорняки между мафиозными кланами. Поэтому прогнозы здесь не работают. Может быть и 22...20... и 26...28... через неделю. В зависимости от договорняков и ручного управления.
+
+217
Perez de Cuellar
Perez de Cuellar
2 січня 2020, 10:40
#
Перший квартал потрібно пройти з високим курсом, загнати вище 26, і до літа спокійно знизитись до 25, потім традиційно відскочити і осінь 4 квартал проходити на підвищеному рівні 27-28, тільки так можна поліпшити і виправити стан в економіці і Бюджеті.
У випадку продовження політики керівництвом Регулятора практики «примусу і шантажу», як спосіб відбору дешевого доляра по 23-24 у експортно-орієнтованого бізнеса, аграріїв ітд… то отримаємо спад, що призведе до неминучого обвалу гривні.
+
+61
Altei
Altei
2 січня 2020, 11:09
#
Вы рассуждаете чересчур логично для нашего правительства и рядового населения :-) Большинство спит и видит доллар по 8
+
+4
nykand
nykand
2 січня 2020, 22:17
#
Флаг в руки тем кто видит доллар по 8 и направления им к психиатру)
+
+4
AleksandrBank
AleksandrBank
2 січня 2020, 12:23
#
Поддерживаю Вас, это редкий случай, когда я также вижу выход для экономики в таком курсе.
+
+13
Grenader
Grenader
2 січня 2020, 13:28
#
Интересно, аграрии вообще посевную смогут провести?
+
+27
manhatta
manhatta
2 січня 2020, 15:08
#
А какие проблемы? - аграриям нужна саляра и семена оба эти товара импортные.. 
что при курсе 20 что при курсе 30 потратятся одинаково  
с поправкой на барыг владельцев АЗС, но к весне аграрное лобби надавит на барыг если курс будет держаться крепким
+
+1
Grenader
Grenader
2 січня 2020, 15:34
#
Да вот только запасы они держат в валюте. И продавали на экспорт. А цены на топливо не особо просели. Учитывая тенденцию к росту, посевная может оказаться нерентабельной изначально
+
+15
Kozhanyiexpert
Kozhanyiexpert
2 січня 2020, 17:45
#
А учитывая то, что среднестатистический фермер работающий на экспорт ездит на кайене минимум 2013 года, то такого понятия как «нерентабельно» для них не существует.
+
+15
zhenyaforeva
zhenyaforeva
3 січня 2020, 7:38
#
Лично мне не холодно и не жарко от проблем и заработков аграриев,которые по факту пользуются чужой землёй, кидая людям лишь крохи с барского стола!Только когда земля станет реальным рыночным продуктом, только тогда Украина и её граждане смогут процветать, а не горстка каких-то аграриев, которые делают нам экспорт(а на самом деле только себе любимым)
+
0
nykand
nykand
4 січня 2020, 21:14
#
Могут и не провести)
+
0
Wane
Wane
2 січня 2020, 10:55
#
Прогноз завтрашнего курс на межбанке и какой разбег с наличным???
+
+47
bonv
bonv
2 січня 2020, 11:09
#
У 2020 році треба бути готовим до падіння гривні - експерт.
Курс долара в Україні в 2020 році може переступити позначку в 30 грн. Такий прогноз дав кандидат економічних наук Олександр Хмелевський.
За словами експерта, на те, що курси долара і євро почнуть зростати, вказують кілька моментів.
«Одним з факторів Хмелевський називає дефіцит торгового балансу більш ніж в $11 млрд. Також експерт прогнозує відтік інвестицій з України. Крім того, на курс гривні негативно вплине те, що в 2020 році держава повинна буде повернути кредиторам близько 5 мільярдів доларів», – сказано в публікації.
Також, за словами Хмелевського, в наступному році може початися світова фінансова криза. Не виключає експерт і можливості політичної кризи в Україні.
+
0
Андрей Иванов
Андрей Иванов
2 січня 2020, 16:56
#
Да дефицит есть, но он всегда был, а сейчас успешно перекрывается заробитчанами и аграриями. С позитивной стороны возможно урегулирование по Донбассу и сокращение долга к ВВП. Ситуация, которая сейчас происходит это следствие сжатия пружины с 2014 г., когда доллар рос, долги росли, неопределенность. А сейчас идет процесс отката, разжатия пружины. Доллар падает и падают долги в гривне, привязанные к доллару. Есть политическая стабильность. И люди слепо верящие, что доллар будет вечно расти сейчас находятся в недоумении и ждут какой то определенности в этом плане. Будет найден баланс в этом году и от него начнется новая точка отсчета. На счет долга кредиторам 5 млрд. это просто смешно. Они легко перекредитуются под гораздо меньший процент, но и если придется отдать, то за декабрь НБУ выкупил 3 млрд долл, за год почти 9 млрд.
+
+61
bonv
bonv
2 січня 2020, 17:02
#
Заробітчани можуть забирати свої родини за кордон і притік валюти зменшиться. Аграрії завжди не можуть бити рекорди. Металургія вже  на глибокому дні.. Експорт нагнули штучно зміцненою гривнею.  Вихлоп буде. ОВДП взагалі піраміда МММ.
+
+42
Kozhanyiexpert
Kozhanyiexpert
2 січня 2020, 17:47
#
Выхлоп будет только у самих аграриев и металургов, которым вместо привычных 50% маржи придеться иметь 40%.
+
+99
Andrey M
Andrey M
2 січня 2020, 18:00
#
Не звертайте уваги. У цього персонажа після того як Порошенко з тріском програв вибори - настав кінець світу.
Ще пів року тому він пророкував що за відсутності Порошенко курс буде чи не 50, пенсій не буде і т.д. - а тут ревальвація бідою виявилася.
Такі в повітрі швидше переобуються ніж ви помітите:)
+
+15
bonv
bonv
2 січня 2020, 19:53
#
Немає у металургів і тим більше аграріїв і близько такого заробітку..
+
0
idey
idey
2 січня 2020, 11:30
#
Все варианты имеют право на существование . Ну в этом году нужен дешёвый доллар потому что впереди возврат 10.000.000.000 дол .сколько можно сэкономить на разнице в курсе 27 и 23...... 40.000.000.000 грн они логически ищут способ удешевления кредитов от МВФ .
+
+30
Perez de Cuellar
Perez de Cuellar
2 січня 2020, 11:37
#
Логіка не вірна. Є корпоративний борг, а є Державний, перш за все подивіться структуру боргу Держави в гривні по ОВДП  і у валюті. Так хочу сказати, що  тільки  девальвація допоможе розрахуватись  цього року по боргам і нівелювати  нараховані відсотки.
+
0
Pablito
Pablito
2 січня 2020, 12:03
#
На сколько помню, по ОВГЗ большие выплаты начинаются с конца 20 г. и в 21. То есть пока актуальнее расплатиться по старым долгам (1 и 3 кварталы этого года). Но, опять же, все зависит от договорняков.
+
+20
Perez de Cuellar
Perez de Cuellar
2 січня 2020, 12:13
#
Я і написав про цей рік, в основному борг у гривні по ОВДП 1-3 квартали і доцільніше Державі, яка має валюту, відкуплену дешево під час повернення боргу в гривні, девальвувати її, а під валютні зміцнити.
+
+28
Y. D.
Y. D.
2 січня 2020, 15:28
#
После такого фокуса-кидалова я бы на месте нерезов обходил бы Украину стороной.

А теперь смотрим в среднесрок : с МВФ договора ещё нет, а если урожай ещё будет плохой и цены на металл упадут. Много ситуаций может быть чтобы курс сам собой вернулся на 30 грн, - тут никто не спорит, но просто кидануть нерезов  )))))
+
+72
Maleficarum
Maleficarum
2 січня 2020, 11:42
#
«Если не будет ситуативных потрясений, в первой половине 2020 года сохранится тренд на укрепление гривни. Но во втором полугодии, на фоне ухудшения платежного баланса, последует постепенный возврат курса в диапазон 24-25 с возможным ослаблением до 26 грн./$. Об этом говорится в обзоре Focus Ukraine, подготовленном аналитиками Райффайзен Банка Аваль. » Смешной  банчишко сей  «Аваль»  и  прогнозисты  оного  банка-  клоуны..  Были  бы  знающими  людьми и  хоть  как то  врубались  в  курсообразование  пары  то сами  бы  на  собственном  примере показали  реальные  курсы  по  которым  работают.. А  так  выставляют  курс    в  отделениях  своих  «от  фонаря»  затем  морозятся-  что  нет  ни  гривен  ни долларов. И  этот  недобанк который  сам  не  может  выставлять  на  окнах  день ото  дня  реальные  курсы-  смеет  ещё  тут  прогнозы  по  курсу  давать.. Смешно.
+
+18
idey
idey
2 січня 2020, 11:45
#
Когда вектор определен и все понимают куда будет двигаться курс заработать на разнице практически невозможно поэтому все ,кто связан заработком на курсе создают информационный винегрет.
+
+28
QGS
QGS
2 січня 2020, 13:09
#
Когда пирамида ОВГЗ рухнет, тогда и пойдём вверх.
+
+28
bonv
bonv
2 січня 2020, 13:30
#
А вона рухне однозначно.
+
0
Maksym .
Maksym .
2 січня 2020, 13:30
#
Не в курсе когда первые торги? в след вт?
+
+15
bonv
bonv
2 січня 2020, 13:34
#
Графік на перший квартал 2020 року
https://minfin.com.ua/2019/12/30/40234306/
+
0
nepodarok
nepodarok
2 січня 2020, 16:49
#
14.01.2020
+
+47
TradeTM
TradeTM
2 січня 2020, 13:44
#
Никак не рухнет ваша пирамида облигаций!! Утверждаю как действующий управляющий в финансовой отрасли!
+
+38
nepodarok
nepodarok
2 січня 2020, 16:51
#
Плохой управляющий,пока еще действующий.Барыга, одним словом с таким утверждением.
+
0
nykand
nykand
4 січня 2020, 19:53
#
Рухнет,после Ваших «утверждений»)))
+
+57
TradeTM
TradeTM
2 січня 2020, 13:43
#
Что за чушь!??  Доллар еще больше будет падать, к лету вполне возможно ниже 20,0 грн/долл. Если ЦБ не может сдержать обвал доллара, учитывая большой выкуп валюты, то тенденция если и замедлится, то не станет в момент противоположной, если не какие-либо катаклизмы и т.п.
+
+119
Grenader
Grenader
2 січня 2020, 13:49
#
Если будет падать, то ляжет вообще все. Ни посевной, ни денег в бюджете
+
+44
bonv
bonv
2 січня 2020, 14:02
#
Штучне зміцнення гривні на шкоду а не на користь, особливо коли ціни на все ростуть...
У більшості населення валюта у матрацах та 3 л банках (вже влада навчила падінням гривні) + валютні надходження від заробітчан. І тут влада лізе до населення у кишені.
+
+12
Andrey M
Andrey M
2 січня 2020, 14:08
#
Штучне укріплення чи тримання курсу однозначно на шкоду (пам«ятаємо Януковича »всегдаповосем« і Порошенка тримання курсу до виборів на рівні 12.9, що потім вилилося в »пружину до 30-40 грн за 1 у.е.")

Проте поясніть що таке «штучне зміцнення гривні» в поточному випадку.
І це в той час, коли лише за рахунок просто колосальних відкупів валюти НБУ (1.5 ярда доларів в тиждень!) вдалося тимчасово розвернути тренд ревальвації гривні.
+
+15
Grenader
Grenader
2 січня 2020, 14:21
#
Розміщення ОВДПшек... От і вся штучність.
+
0
Andrey M
Andrey M
2 січня 2020, 14:28
#
ОВДП нерезидентам за рік було продано на 4 чи 4.5 млрд доларів. Резерви ж зросли вдвічі більше.
Також варто зауважити що зовнішній борг вперше за багато років зменшувався і став менше 50% від ВВП, не було нових позик МВФ + виплата по діючим.

Тому це не є аргументом.
+
0
Grenader
Grenader
2 січня 2020, 14:50
#
Питання не в кількості, а в ажіотажі. До того ж ті «нєрєзідєнти» можуть бути «із-за порєбріка»
+
+17
Andrey M
Andrey M
2 січня 2020, 14:52
#
Я думаю що ті «нерези» це наші ж українські гроші, раніше виведені в офшори.
+
+10
Grenader
Grenader
2 січня 2020, 14:57
#
Слушна думка. Оскільки такий попит може бути лише в тих, хто має інсайдерську інфу. А решта чисто за компанію
+
0
vladymyrkiev
vladymyrkiev
3 січня 2020, 11:12
#
Только нужно иметь ввиду, что они уже далеко не ваши.
+
+15
zhenyaforeva
zhenyaforeva
3 січня 2020, 7:47
#
А кто мешает населению держать валюту и гривну 50 на 50 и пользоваться той частью,которая выгодна по ситуации?Так нет же, надо постоянно щекотать себе нервы входя на все то в бакс, то в бумагу и тут уже либо пан, либо пропал(как в казино)
+
0
nykand
nykand
4 січня 2020, 19:54
#
У нас не ЦБ,а НБУ)))чушь гоните)))
+
+28
bonv
bonv
2 січня 2020, 14:02
#
Прямих іноземних інвестицій також більше не стало. (анонсовані зе 50 млрд виявилися пшиком) Відповідно, зростання ВВП є, але дуже незначне. (ні про які 40% обіцяних зе-владою мови не йде) Крім того, промисловість падає вже шостий місяць поспіль, причому доволі високими темпами.( вже 7,5% а буде більше 8%) Тобто, зважаючи на всі ці чинники, з економічної точки зору, зміцнення гривні є аномалією. Саме тому це – не економіка, а валютні спекуляції. Передусім йдеться про так звану піраміду ОВДП. Вона створює підвищений попит на гривню, тому що облігації – гривневі, і по них держава платить космічні, як для державних цінних паперів, відсотки. Чекаємо на вихлоп…
+
+46
bonv
bonv
2 січня 2020, 14:30
#
З економічної точки зору, зміцнення гривні є аномалією. Саме тому це – не економіка, а валютні спекуляції. Передусім йдеться про так звану піраміду ОВДП. Вона створює підвищений попит на гривню, тому що облігації – гривневі, і по них держава платить космічні, як для державних цінних паперів, відсотки.  Валютними спекуляціями займаються ті, хто, перш за все, володіє великими вільними капіталами і має первинну інформацію від першоджерела про те, як кожного торгового дня буде діяти Національний банк України.  Мета валютних спекуляцій – проста: зараз якомога дешевше скупити іноземну валюту для того, щоб потім, після обвалу гривні, якомога дорожче продати, і, таким чином, на різниці заробити собі нові капітали з нічого, з повітря – на курсовій різниці. Хоча насправді це не з повітря, а з кишень українців.  Ситуація є загрозливою, тому що обвал гривні може статися будь-коли.
+
+15
Perez de Cuellar
Perez de Cuellar
2 січня 2020, 16:59
#
Припустимо, у Регулятора, після дій перед НР, зараз є два шляхи, тримати на місці курс, або штовхати вгору, бо вниз вже зрозуміли, що це шкідливо і повний провал по всіх показниках на майбутнє.

Перший шлях, утримувати курс на 24, начебто попит на ОВДП ще поки є, але коли гравці зрозуміють, валюту ллють, а вниз курс не йде, що буде ознакою тримання курсового «дна» Регулятором, зупинять попит на ОВДП, припиняється фінансування МінФіну через облігації позики, касовий розрив казначейства і звісно вже буде присутнє невиконання в Бюджеті доходів від зборів ПДВ з імпортних товарів митницею із-за курсу 24 і в результаті піде відтягнутий на весну процес девальваці.

Другий шлях, це поступово штовхати курс вгору, що поліпшить доходи в Бюджет першого кварталу, а також курсова різниця обміну валюти додасть в прибутки, трохи зменшиться імпорт, прмисловість, та експортери пожвавляться, аграрії отримають більше гривні на посівну, нерезиденти почнуть знову входити в ОВДП під високий курс, заводячи валюту. Інфляційні ризики будуть відсутні, бо купівельна спроможність і так падає.

А от, що обере Регулятор, вже побачимо після Свят.
+
+3
seregaKontinent
seregaKontinent
2 січня 2020, 17:12
#
У нас что зима, что доллар такие неПредсказуемые вещи, сайт синоптик с гисметео неМожет спрогнозировать точную погоду, точно также наш минфин, неМожет спрогнрзировать курс доллара, видно курс доллара уже это тоже природное явление! :))
+
+7
nykand
nykand
2 січня 2020, 22:36
#
Кризис 1929 года в США,ГКО в России 1998 году,ОВГЗ в Украине...
+
0
Y. D.
Y. D.
3 січня 2020, 9:26
#
Давайте сейчас не сравнивать ситуацию у нас с ГКО (государственные краткосрочные облигации) 98 года.
Вот когда долг перед нерезами будет больше резервов тогда и будем))

"На тот момент обязательства перед нерезидентами на фондовом рынке и на рынке ГКО превышали 36 млрд долларов, а резервы ЦБ составляли лишь 24 млрд долларов.
Не хватало 12 млрд долларов. Чтобы устранить дисбаланс, нужно девальвировать рубль на 25-30% или повысить доходность ГКО еще больше, иначе их просто перестанут покупать, писали экономисты.
Правительство в итоге пошло по второму пути. К началу декабря 1997 года средняя доходность ГКО выросла с 17-18% до 35-40%."
+
0
nykand
nykand
3 січня 2020, 14:36
#
Всё новое-хорошо забытое старое
+
0
nykand
nykand
5 січня 2020, 12:37
#
А долг у нас перед МВФ плюс ОВГЗ больше ведь ЗВР
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися