Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 грудня 2019, 13:15

Жеваго планує оскаржити стягнення НБУ 1,5 мільярда гривень

Екс-власник банку Фінанси та Кредит Костянтин Жеваго планує оскаржити примусове стягнення Національним банком 1,5 млрд гривень у Верховному суді. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Жеваго, пише stockworld.

Екс-власник банку Фінанси та Кредит Костянтин Жеваго планує оскаржити примусове стягнення Національним банком 1,5 млрд гривень у Верховному суді.
Фото: ukrinform.ru

Заява прес-служби

  • «Так, дійсно, апеляційна скарга була повернута без розгляду по суті, оскільки, на думку апеляційної інстанції, сума судового збору має бути більше. Ми не згодні з цим рішенням, воно оскаржене нами у Верховному Суді, і ми вважаємо, що маємо законне право на справедливий розгляд справи по суті», — сказано в повідомленні.

  • Згідно йому, сума кредитів рефінансування 1 млрд 450 млн гривень без відсотків, 1 млрд 500 млн гривень з відсотками була видана під тверді застави та додаткову особисту гарантію Жеваго.

Читайте також: Нацбанк виграв суд на 1,5 мільярда по банку Жеваго

  • «Надання персональних гарантій зайвий раз підтверджує, що пан Жеваго до останнього намагався врятувати банк від введення тимчасової адміністрації та подальшої ліквідації. На жаль, непрофесіоналізм тодішнього керівництва НБУ привів до виведення з ринку не тільки банку Фінанси та Кредит, але і ряду інших найбільших банків України, які могли бути підтримані регулятором у відповідності з законодавством України і могли уникнути ліквідації», — йдеться в повідомленні.

Загальний обсяг заборгованості банку «Фінанси та Кредит» перед НБУ за всіма кредитами рефінансування становить 6,75 млрд гривень.

  • У повідомленні сказано, що небажання реалізувати ці застави за справедливою ринковою ціною, як це прийнято в цивілізованих країнах, говорить про упередженість уповноважених органів і осіб, чиї популістські звинувачення не підтверджені фактами і не відповідають дійсності.

Раніше повідомлялося

26 грудня Національний банк України почав стягнення заборгованості за кредитами рефінансування з колишнього власника збанкрутілого банку «Фінанси та кредит» Костянтина Жеваго.

Передісторія

  • Банк Фінанси та кредит визнали неплатоспроможним у вересні 2015 року. 97,67% акцій цього банку належали олігархові Костянтину Жеваго.

  • 1 жовтня 2019 року суд зобов'язав Жеваго погасити борги за кредитами рефінансування, що НБУ видав банку.

  • Як повідомляли у Фонді гарантування вкладів, з банку олігарха Жеваго незаконно вивели 5 мільярдів гривень.

Читайте також: Екс-керівництво Дельта Банку підозрюють у розкраданні 4,4 мільярда

  • 11 грудня Кабмін подав у парламент законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з окремих питань функціонування банківської системи», який змінює законодавство щодо виведення неплатоспроможних банків з ринку.

  • МВФ уважно стежить за розвитком ситуації з Приватбанком. Фонд хоче бути впевнений, що Україна не допустить відкату банківської реформи, і що гроші платників податків, витрачені на очищення Приватбанку, повернуться державі.

Читайте також: Нацбанк порахував, скільки йому повинні олігархи за банкрутство банків

Коментарі - 5

+
+39
mary27
mary27
30 грудня 2019, 13:40
#
''непрофессионализм тогдашнего руководства НБУ привел к выводу с рынка не только банка „Финансы и Кредит“ — т.е. это НБУ вытягивал деньги из ''ФиКа''?)
''нежелание реализовать эти залоги по справедливой рыночной цене, как это принято в цивилизованных странах'' — мусор, который ничего не стоит.
+
0
ccc2013
ccc2013
30 грудня 2019, 15:31
#
А где Живаго сейчас находится? его же вроде как в розыск объявили:)))
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
30 грудня 2019, 15:52
#
Не переживайте,он и сейчас находится там,где нам еще долго сниться будет,и ест то,чего мы так и не попробуем)))
+
0
mary27
mary27
30 грудня 2019, 15:54
#
Во-во, у него все хорошо, дай боже, чтоб у нас было на 1/10, как у него)
+
+15
Все буде Україна
Все буде Україна
30 грудня 2019, 16:01
#
Аминь.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися