Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 грудня 2019, 7:10

Правила життя підприємців. Дмитро Борисов

10 правил життя від власника сім'ї ресторанів Дмитра Борисова, який заснував у Києві всіма улюблені «Останню Барикаду», «Канапу», «Білий налив» та інші.

Дмитро Борисов, ресторани Борисова, українська кухня, європейська кухня, ресторан, бізнес, поради успішних людей
фото: letsbar.com.ua

«Мінфін» продовжує серію публікацій про успішних українських бізнесменів — «Правила життя підприємців». У цих матеріалах ми збираємо у відкритих джерелах висловлювання бізнесменів про їх принципи ведення бізнесу, погляди на життя і секрети успіху.

Партнер материалу

Власник мережі ресторанів Дмитро Борисов свій бізнес розпочав у 2010 році, коли відкрив перший ресторан домашньої європейської та української кухні «Борсук». Зараз він володіє 20 гастрономічними закладами у Києві і навіть у Варшаві.

Раніше Борисов займався рекламним бізнесом і нерухомістю. Одного разу він захопився сучасною українською кухнею і раптово захотів піти на пенсію в 29 років. Після кризи 2009 року він вийшов в мінус $1,5−2 млн, залишилося всього близько $50 тис. «під подушкою». Але Борисов твердо вирішив втілити мрію — відкрити невеликий ресторанчик і готувати смачну їжу для друзів.

Серед його зараз закладів: «Остання Барикада», «Oxota na Ovets», «БПШ», «DOGZ&BURGERZ», «Любчик», «РИБАLOVE», «Crab's Burger», «Канапа», «RONIN», «CHICKEN KYIV», «Бессарабія», «CHECK-IN KYIV BAR», «Канапка Бар», «MUSHLYA CAFE», «Білий налив», «PHILADELPHIA», «Ватра» «BABYROCK».

Читайте також: Андрій Худо: «Придумав ідею, знайшов команду — тисни на газ і лети»

Дмитро Борисов стверджує, що робить все завдяки і заради любові.

«Мені важливо зробити гастрономічну історію, а не тусовочну. Основа мого позиціонування — їжа, провести час — це вже вторинне. У мене плани — рухатися за межі України, в тому числі експортувати українську гастрономічну культуру», — каже Борисов.

Тепер бізнесмен має вже інший графік і ритм життя, велику відповідальність, тому періодично нагороджує себе. «Кажу: все, хлопці, у мене годину часу, ланч з 13-ти до 14-ти. Я постою, поспілкуюся з гостями, покричу „вільна каса“, „заходьте“. Покричати, пореготати — це вже як нагорода, бо це дійсно найулюбленіша справа», — ділиться ресторатор.

Читайте також: Правила життя підприємців. Геннадій Буткевич

«Мінфін» зібрав для читачів 10 корисних порад Дмитра Борисова про правила життя і ведення бізнесу:

  1. Мене часто просять розповісти про мій ресторанний бізнес, як я його будував. Я кажу, що треба починати з 11 років. У 1995 році я був кращим мийником машин на всьому бульварі Лесі Українки. Так я заробляв пару сотень доларів на місяць.
  2. Прийшло розуміння, що в один день всі активи, які знаходяться десь віртуально в паперах, у нерухомості, перетворюються в пасиви. Актив — це те, що лежало під подушкою. Під подушкою лежало 40−50 тис. дол
  3. Не ведися на ілюзію, що твоїми грошима і активами хтось може керувати ефективніше тебе. Вкладай тільки в себе, в свої бізнеси, які ти відчуваєш руками, а не в цінні папери або біткоїни.
  4. У всіх нас є мрії десь в голові: відкрити на пенсії маленьке кафе. Я так подумав: пенсія у 29 років, відкрию на ці $50 тис., які були. Їх не вистачило, ще кредитувався, брав у друзів, невеликі частки продавав.
  5. Перший рядок — концепція. Під неї купуєте виробничу частину, далі замовляєте архітектурно-інженерний план. Дизайн — останнє. Багато ресторанів роблять італійський інтер'єр, замовляють дорогі люстри, і в останній момент згадують, що немає обладнання і треба знайти шефа.
  6. На старті бізнесу я мріяв, що буду тільки керувати процесами. Але 98% меню спільно з шефом створюю я. Історія «Розроби мені унікальне меню» не працює. Ви отримаєте чергове меню з «Цезарем», хінкалями і хачапурі.
  7. Ціна створення ресторану — $1−3 тис. на один кв. м. Коли ми нарешті побудуємо таку країну, яка буде цікава західним інвесторам, тоді може статися капіталізація і можна буде продати частку на IPO.
  8. По-перше, це повинен бути ефективний операційний бізнес, що приносить щоденний cash flow і дає необхідну рентабельність. По-друге, щоб бізнес давав щось місту і людям.
  9. Коли ти плануєш свою аудиторію, то це буде просто твоє відображення. До тебе будуть ходити ті гості, які за зачіскою, за зовнішнім виглядом, за стилем, за віком — просто відображення ресторатора.
  10. «Біблія» і «Стів Джобс» — це одне і те ж. І це маркетинг, і це маркетинг: зі своїми символами, своїми стратегіями, своєю паствою.

* У статті використовувалися матеріали інтерв'ю «Економічної правди», MC Today, Ukrainian Retail Association.

Світлана Тартасюк

Автор:
Світлана Тартасюк
Журналіст Світлана Тартасюк
Пише на теми: Банки та банківські продукти, нерухомість, ринок праці, бізнес, фінанси, інвестиції

Коментарі - 15

+
+70
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
28 грудня 2019, 7:43
#
Все это здорово и красиво, но…
Конечная цель любого бизнеса это бизнес в правовом поле и деньги! И больше ни чего не существует. Хотите денег, славы почета и уважения — есть два пути или власть или езжайте в Ватикан и занимайтесь переизданием и продажей религиозных книг 12 -17 века, вот вам и деньги и ваше имя будет записано в книге истории Ватикана! Это крайний случай и не каждому это дано.
Без всей этой модной ресторанной «фурнитуры». создающей уют, в котором человек платит деньги любой ресторан не стоит ни чего.
Из своего опыта -четыре «генделека» ( конец 90 ) около проходных крупных киевских заводов, в день зарплаты дают реальный доход на много больше чем самый модный ресторан, при простом меню -горячий бутерброд, водка томатный сок, кофе и пиво. вот и все!
Вечная проблема -компромисс между деньгами и честолюбием.
+
+192
vala52
vala52
28 грудня 2019, 8:50
#
Бизнес бизнесом, но ни один официант не устроен официально.Не платятся налоги, в пенсионный фон.Полный обман и ни какой ответственности.1 нарушение-предупредительное письмо.Это как понимать? В нормальных странах-тюрьма.
Ресторанный бизнес -самый черный бизнес по не уплате налогов.Дима Борисов не исключение.Пройдитесь по его ресторанам и поговорите с официантами.
+
+30
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
28 грудня 2019, 8:56
#
Вот поэтому я за «генделык» всегда в правовом поле и заморочек меньше!
+
+15
Олег Пупкин
Олег Пупкин
28 грудня 2019, 23:55
#
Это если в генделике есть РРО и лицензия, в моем городе когда они были, не было ни того, ни другого, может в 1 было. Так что на счет правового поля это очень спорно. А вообщем согласен.
+
0
mary27
mary27
28 грудня 2019, 22:35
#
+100.
+
0
duke34
duke34
5 січня 2020, 23:34
#
Честным людям деньги в руки не плывут.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
28 грудня 2019, 11:50
#
Хорошие рестораны у него, а вот по Франшизе у него не каждый тянет, не каждый такой бизнесмен. И часто работают в минус.
+
+34
Игорь Ковалёв
Игорь Ковалёв
28 грудня 2019, 18:11
#
Саше папа купил фирму. И теперь Саша рассказывает, как начать бизнес с нуля и на что обратить внимание. А привязан или к криминалу или к службистам.Реальность?
+
0
Lefert
Lefert
28 грудня 2019, 23:22
#
Особенно вопросы по Ватре и Ростиславу Юрьевичу =) Ну то такое, главное советовать.
+
+85
Pens
Pens
28 грудня 2019, 18:34
#
Понравилась фраза «основал в Киеве всеми любимые». Кем всеми? Я не эксперт, да и доходы по ресторанам/кафе уже ходить не позволяют, но ни одно название мне не знакомо, да и не только мне, как выяснилось по расспросам знакомых. А сама статья не понравилась. Может он не самый плохой человек :), но написано как-то сладко, типичная реклама-заказуха.
+
0
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
28 грудня 2019, 18:40
#
Во всей этой истории, мне как кивлянину жившему в центре города интересно, где на бульваре была мойка машин? Может я что то пропустил?
+
0
mary27
mary27
28 грудня 2019, 22:36
#
''можно будет долю продать на IPO'' — ага-ага, сеть ресторанов сделает первичное размещение акций на бирже, хоть на ПФТС?)
+
0
Lefert
Lefert
28 грудня 2019, 23:23
#
Папа может откроет, там и разместит, откуда вам знать то?)
+
0
mary27
mary27
29 грудня 2019, 14:58
#
Ну, если папа захочет, можно и ИПО запилить, другое дело — зачем?
Для привлечения капитала?
Это в любом случае будут неликвидные акции.
У нас обычно делают ПрАТ, там акции на бирже не обращаются.
+
0
Lefert
Lefert
29 грудня 2019, 17:27
#
Когда папа серьезный, и может кого-то поднагнуть- то акции сразу ликвидные становятся. Судя по Ватре, там папа дружит с силовиками.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися