Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 грудня 2019, 16:23

Данилишин розповів про конфлікт Ради НБУ та правління

Глава ради Нацбанку Богдан Данилишин розповів про обставини конфлікту, що склалися між Правлінням НБУ та більшістю членів Ради НБУ. Про це він написав на своїй сторінці у фейсбук.

За словами Данилишина, публічна активність правління Нацбанку, яка призводить до дискредитації Ради НБУ є спробою відволікти громадськість від фактів корупції в НБУ, якими займаються правоохоронні органи.

Пояснення Данилишина

"… Аномальна публічна активність правління щодо дискредитації Ради НБУ, яку ви наразі спостерігаєте, – це не просто погані відносини «між Смолієм і Данилишиним», чи боротьба за те, щоб Рада НБУ врешті-решт стала впливати на стратегічні аспекти роботи НБУ, як це і передбачено законом.

Це спроба дискредитувати голову Ради НБУ та наших окремих членів до того, як інформація про причетність окремих членів правління НБУ до можливих фактів корупції, зокрема — політичної, стане публічною", — написав він.

Читайте також: У Раді НБУ не задоволені грошово-кредитною політикою правління (доповнено)

Данилишин зазначив, що меншість членів у Раді, які підтримують позицію правління НБУ та оприлюднили написані «під копірку» окремі думки, які з'явилися на сайті НБУ раніше, ніж рішення Ради НБУ, разом із головою правління НБУ є фігурантами низки кримінальних справ, які порушили правоохоронні органи, і спецрозслідування Верховної Ради.

Так, зокрема, член Ради Віктор Козюк є фігурантом спеціального розслідування Верховної Ради з питань законності його обрання на цю посаду у зв'язку з порушенням процедур обрання та можливих фактів фальсифікації.

Також Данилишин прокоментував звинувачення, щодо його можливих зв’язків з Ігорем Коломойським.

Читайте також: Рада НБУ затвердила кошторис Нацбанку на 2020 рік

«Я відкидаю будь-які звинувачення на свою адресу як голови Ради НБУ у зв’язках з екс-власниками Приватбанку, як і звинувачення в тому, що більшість Ради НБУ діє не в інтересах держави.

Такі звинувачення з боку правління є абсурдними, але їх мотиви мені зрозумілі – приховати свою відповідальність за дії Правління НБУ до націоналізації державою Приватбанку та сприяння (наглядові функції) доведення до того стану, в якому опинився Приватбанк наприкінці 2016 року», — підкреслив він.

Передісторія

17 грудня глава НБУ Яків Смолій написав, що непослідовність Ради НБУ в стратегічних документах і рішеннях, які вона ухвалює на тлі відсутності єдності у колегіальному органі, викликає чимало запитань.

«Чому висновки, які фігурують у рішеннях Ради НБУ, не відповідають стратегічним пріоритетам, які та сама Рада встановлює для НБУ?

Чому частина Ради НБУ наполегливо „проштовхує“ в рішення колегіального органу оціночні судження замість обговорення їх під час професійних економічних дискусій?

Читайте також: Смолій про рішення Ради НБУ: Оцінки суперечать економічній логіці

Чому Рада НБУ ігнорує довгостроковий ефект, який політика НБУ має на економіку, і фокусується на короткострокових наслідки всупереч економічній логіці?

Я бачу лише одну відповідь на всі три запитання — політична вмотивованість окремих членів Ради НБУ», — запитав Смолій, коментуючи рішення Ради НБУ від 17 грудня.

Раніше повідомлялося

Голова Ради Нацбанку Богдан Данилишин звернувся до Верховної Ради з проханням терміново внести зміни в закон про НБУ в частині скорочення повноважень правління регулятора, посилення контролю над його діяльністю.

5 грудня Рада Нацбанку визнав валютно-курсову політику НБУ в 2019 році неефективною і зазначив, що вона не відповідає викликам сучасного розвитку України.

Коментарі - 10

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
19 грудня 2019, 16:32
#
Батл вышел на поверхность.
+
0
Dаrk Lite
Dаrk Lite
19 грудня 2019, 16:51
#
Беня всех розведет...вместе с НБУ
+
0
yarg
yarg
19 грудня 2019, 17:14
#
Данилишин слился....
+
+45
sacha2222
sacha2222
19 грудня 2019, 17:14
#
Нынешнее руководство НБУ превратило Национальный банк Украины в разсадник корупции, непрофисионализма, и непорядочности на всех уровнях
+
+30
yarg
yarg
19 грудня 2019, 17:54
#
Ага.
но примеров всех этих пригрешений традиционно нет.
общие слова , вода и еще раз вода.

а я бы сказал - «Нынешнее руководство государства  превратило правительство  в разсадник корупции, непрофисионализма, и непорядочности на всех уровнях»
+
+26
allexpl
allexpl
19 грудня 2019, 20:37
#
За все уровни не скажу; но как нумизмат - подтверждаю, что департамент отвечающий за нумизматическую продукцию «непорядочный» и это еще мягко сказано (нумизматы поймут - речь о Пектораль и наборах обиходки - 2019)
+
0
Evgen0505
Evgen0505
19 грудня 2019, 17:21
#
Смолия - сольют. :( Он очень неудобный для текущей власти.
+
0
locustsucol
locustsucol
19 грудня 2019, 19:12
#
Данилишин раньше всех, задолго до заседния, начал поливать резко правление НБУ помоями, как раз когда начали в открытую без заангажированности говорить о его связях с Коломойским. Плюс он в открытую сделал то, что не имел права делать как причастное к НБУ лицо — обсуждать в период «тишины» политику образования базовой ставки НБУ.
Данилишин сам себя дискредитировал, как и текущий прокурор, т.к. говорит не собственное мнение, а как раз под копирку повторяет Коломойского. Пусть повторяет дальше, ФБР займется и Данилшиным, а скорее всего уже проверяет его.
+
0
sacha2222
sacha2222
21 грудня 2019, 12:24
#
Вместо диалога по вопросам конструктивной критики, правление НБУ развешивает ярлыки которые не имею ничего общего с реальностью. Сама связь с Коломойским если таковая и есть, еще ничего не доказывает. У нас свободное общество и каждый сав в праве выбирать с кем ему общаться. Нет доказательной базы на основании проведеного раследования, которое доказывает наличие связи с Коломойским, связи которая толкает совет НБУ на нарушение закона. И причина здесь может быть только одна, правление НБУ не способно вести конструктивный диалог в связи с низким професинализмом членов правления.
+
0
yarg
yarg
21 грудня 2019, 12:49
#
А где конструктивная критика . по которой нужно вести диалог ?
смешніе и нелепые нападки Данилишина , постики в фейсбучке с бредовыми обвинениями - это и есть конструктивная критика ?
И что же именно он критикует ? Не постесняюсь переписать его обвинения :
«валютно-курсова політика НБУ в 2019 році є неефективною і  не відповідає викликам сучасного розвитку України.»

и что же это означает ? где конкретика ? А непонятно.

Данилишин постоянно требует какого-то «смягчения политики».  Видимо под этим он подразумевает снижение учетной ставки. Но что это даст экономике и народу ? А ничего.  Если посмотреть в перспективе - за последний  год эта ставка снизилась с 18 до 13 процентов. И что ?  Могу напомнить что в 2001 году эта ставка составляла 21 %  а в 2005 - 9 %
кто-то заметил особенное влияние этой ставки на экономику ? Видимо только Данилишин , который в силу отсутствия практических навыков  - просто не понимает что это за ставка и зачем она нужна.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися