Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 грудня 2019, 8:37

Данилишин просить Раду повернути під контроль правління НБУ

Голова Ради Нацбанку Богдан Данилишин звернувся до Верховної Ради з проханням терміново внести зміни до закону про НБУ в частині скорочення повноважень правління регулятора, посилення контролю над його діяльністю. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Голова Ради Нацбанку Богдан Данилишин звернувся до Верховної Ради з проханням терміново внести зміни до закону про НБУ в частині скорочення повноважень правління регулятора, посилення контролю над його діяльністю.
Фото: ukrinform.ru

Позиція Данилишина

«Ситуація, що склалася після зміни закону »Про НБУ« у 2015 році, показала: закон надав безмежні повноваження правлінню НБУ і фактично вивів правління з під будь-якого дієвого контролю... Звертаюсь до Верховної Ради України терміново внести зміни до закону »Про НБУ« і зробити йоги справді незалежним від будь-яких дій на свій розсуд чи то теперішніх, чи то майбутніх членів правлінь», - заявив Данилишин.

Він зазначив, що на сьогодні механізм юстування рішень правління центробанку відсутній, як і повний контроль над видатками та доходами НБУ з боку Рахункової палати.

На думку голови ради, правління Нацбанку «прикривається» незалежністю регулятора та ухвалює «ніким не контрольовані рішення».

«Наслідком цієї безконтрольності є так зване очищення банківської системи 2015-2016 років, що завдало збитків майже 38% ВВП, різке знецінення, а потім зміцнення гривні, що прямо порушує конституційну норму щодо стабільності національної грошової одиниці. А ще рішення з монетарної політики та облікова ставка, яка базувалась на особистих припущеннях членів монетарного комітету, піраміда ОВДП тощо», - заявив Данилишин.

Читайте також: Рада НБУ затвердила кошторис Нацбанку на 2020 рік

Водночас він зазначив, що Рада НБУ в рішенні від 5 грудня про визнання неефективною діяльності правління в частині формування та реалізації валютно-курсової політики в 2019 році не ставив за мету звільнення членів правління, зміну монетарного режиму або вплив на поточний курс гривні.

Данилишин різко розкритикував заяву прес-служби НБУ про перевищення Радою Нацбанку своїх повноважень при оцінці діяльності правління в частині формування та реалізації валютно-курсової політики. На думку голови ради, прес-служба регулятора, якщо це не прес-служба правління, не може критикувати раду.

Читайте також: Рада НБУ затвердила принципи грошово-кредитної політики на 2020 рік

Данилишин також наголосив, що закон про Нацбанк дає раді повноваження з контролю над проведенням грошово-кредитної політики та оцінці діяльності правління регулятора щодо виконання Основних засад грошово-кредитної політики України.

Крім того, Рада НБУ може надавати рекомендації правлінню Нацбанку щодо методів ведення грошово-кредитної політики, окремих заходів монетарного та регуляторного характеру, а також політики курсоутворення та валютного регулювання, вважає голова ради.

Передісторія

5 грудня Рада Нацбанку визнала валютно-курсову політику НБУ в 2019 році неефективною і зазначила, що вона не відповідає викликам сучасного розвитку України.

Раніше повідомлялося

  • Рахункова палата провела перевірку виконання кошторису адміністративних витрат Національного банку та зобов'язань по перерахуванню коштів до Держбюджету України за 2018.
  • 14 листопада Рада НБУ вдруге обрав своїм головою Богдана Данилишина.

  • 12 листопада Верховна Рада схвалила призначення членом ради НБУ Віталія Шапрана.

  • 13 листопада члена Ради НБУ Миколи Каленського посадили під цілодобовий домашній арешт у справі ВіЕйБі Банку, через що він втратив право брати участь у засіданнях Ради.

Коментарі - 9

+
0
Денис Довбыш
Денис Довбыш
10 грудня 2019, 8:52
#
Данилишин хочет стать главой НБУ.
+
+45
yarg
yarg
10 грудня 2019, 10:06
#
Деду пора на пенсию. Такую фигню грузит…..
+
+1
Yopta
Yopta
10 грудня 2019, 11:29
#
Похоже, он просто начитался здесь комментов мамкиных спекулянтов...
+
0
rredrred
rredrred
10 грудня 2019, 16:13
#
Может у деда накипело от того что знает или ему уже нечего терять открывая рот, ведь в каждой фигне есть доля фигни для непосвященных в тайны
+
+15
Y. D.
Y. D.
10 грудня 2019, 10:11
#
А в это время в другой стране...

Бывшая глава правления Национального банка Украины Валерия Гонтарева вошла в список самых влиятельных женщин мира 2019 года по версии читателей британского издания The Financial Times.

Сначала читатели выбрали сотню самых влиятельных женщин, а уже из них редакция выбрала 16. Самым влиятельным женщинам года традиционно ежегодно в декабре посвящен выпуск FT Weekend Magazine.

В частности, Гонтареву предложили в список за ее вклад в борьбу с коррупцией в Украине.
+
0
dvded .
dvded .
10 грудня 2019, 10:16
#
«пирамида ОВГЗ» - а при чем тут НБУ вообще?
+
0
nepodarok
nepodarok
10 грудня 2019, 10:40
#
При тому, що це все пов'язане. Мабуть Смолію час подумати про інше місце під сонцем. Данилішин молодець, цією заявою він підняв свій рейтинг. Хоч одна адекватна людина дала справжню оцінку реальності. З інших слів, для чого тоді взагалі потрібна рада нацбанку, якщо правління НБУ окрема незалежна республіка в цьому органі. Ще б мінфін поставити на місце, занадто війшов у смак безграничних запозичень з ненормальними відсотками.
+
+41
Qwerty1999
Qwerty1999
10 грудня 2019, 11:08
#
Так может с Минфина и не контролируемого выпуска ОВГЗ и надо начинать.
Совет НБУ — должен наблюдать и советовать, но не подменять правление, начиная руководить НБУ и раздавать указания его сотрудникам…
+
+11
AleksandrBank
AleksandrBank
10 грудня 2019, 10:48
#
Данилишин отрабатывает заказной хлеб.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися