Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 грудня 2019, 13:14

У Фонді гарантування розповіли про банки c ризиковою депозитною політикою

Зараз в Україні не дуже багато банків, які ведуть ризикову депозитну політику, але вони є. Як Фонд гарантування вкладів контролює ці банки, в інтерв'ю «Мінфіну» розповів директор-розпорядник ФГВФО Андрій Оленчик.

Зараз в Україні не дуже багато банків, які ведуть ризикову депозитну політику, але вони є.
Фото: lb.ua

Скільки таких банків

За словами Оленчика, ситуація була складною у 2013 році. Банки втрачали активи в Криму і на Донбасі, погіршувалася якість кредитного портфеля. Все це призводило до того, що банкіри всіма правдами і неправдами залучали кошти. Іноді будували для цього фінансові піраміди.

Зараз теж є такі фінансові установи, але їх небагато. Це кілька дрібних банків, каже Оленчик.

Читайте також: Рейтинг стійкості банків за підсумками 3 кварталу

Як Фонд контролює ці банки

«Ми застосовуємо систему диференційованих зборів до Фонду залежно від ризиків депозитної політики. Для банків, які встановлюють невиправдано високі ставки за депозитами, ми вводимо підвищувальні коефіцієнти, тобто вони платять у Фонд більше. При розрахунку внеску для кожного банку враховується також його капітал і ліквідність», — говорить Оленчик.

Порівняти умови депозитів в банках України

Що є ризиковою депозитною діяльністю

На ринку склалася цікава ситуація, коли НБУ знизив облікову ставку до 15,5%, а банки залучають депозити під 18,5%. Хоча є всі передумови залучати дешевше. Директор-розпорядник Фонду розповів, чи є це ризикованою депозитною діяльністю.

«Звичайно, є стандартний діапазон коливання ставок на ринку, залежно від потреби в ліквідності банків. Але коли банк виходить за межі цього діапазону, то треба розбиратися, чому йому знадобилося включати «пилосос». Не завжди це означає, що в банку проблеми, але завжди це свідчить про те, що ситуацію слід контролювати. Ми дивимося на середньозважену ставку і від неї вже рахуємо коливання», — пояснив Оленчик.

Читайте також: Депозити подешевшали. Скільки платять вкладникам великі банки

Що робити українцям

За його словами, українцям, вклади яких не перевищують 200 тис. грн, не варто хвилюватися. У разі визнання банку неплатоспроможним, Фонд гарантовано відшкодовує такі суми коштів у повному обсязі.

Але якщо вклади перевищують суму 200 тис. грн, ситуація дещо інша. Є певні ризики і варто проявляти обережність. Директор-розпорядник Фонду закликав вкладників у такому разі бути обачними і приймати зважені рішення.

Повний текст інтерв'ю читайте за посиланням.

Коментарі - 3

+
0
aktibuhs
aktibuhs
11 грудня 2019, 13:42
#
Мой папа имел долларовый депозит во время банкопада. Так вот банк обанкротился при курсе 14-16, а вернули деньги через пол года, когда курс уже был 25 гривнами.
+
+30
Toxa David
Toxa David
11 грудня 2019, 14:56
#
Это не относится к рисковой финансовой депозитной политике банка. Но ситуация типична. Многие влетели при росте курса долл. с 8 до 27грн/долл. В том числе и я. Лежал вклад 12тыс долл. в банке Финансы и кредит. Вносил при курсе 8 то есть приблиз. 96тыс.грн. Когда банк обанкротился то посчитали по 23,5грн.долл. то есть прибл 282тыс грн. Вернули через фонд 200тыс грн. при курсе 27грн/долл то есть 7400долл. Вот и убыток 4600долл. или 82тыс.грн. хоть так смотри хоть с боку. Надежды получить по четвертой очереди нет.
+
0
виктория шевченко
виктория шевченко
11 грудня 2019, 20:58
#
Лучше вкладывать деньги в гривнах
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися