Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 грудня 2019, 14:28

У Китаї відмовляться від американського комп'ютерного обладнання

Уряд КНР зобов'язав держустанови відмовитися від закордонного комп'ютерного і програмного забезпечення в найближчі три роки. Як зазначає lblv.com, це негативно вплине на такі всесвітньо відомі компанії із США як Intel, Dell, Microsoft та ін.

Так, у наступному році держава відмовиться від 30% імпортної комп'ютерної техніки, в 2021 – від 50%, а у 2022 році – від 20%, які залишаться. Всього в КНР буде замінено близько 30 мільйонів комп'ютерів.

Уряд країни поки не оголосив про це рішення публічно, але якщо це станеться – варто очікувати зниження доходів відомих американських виробників комп'ютерної техніки і програмного забезпечення. Акції HP, Intel, Dell можуть суттєво знизитись.

Чому в Китаї хочуть заборонити комп'ютери з США?

Аналітики впевнені, так у Пекіні відреагували на заборону Вашингтону працювати з китайською компанією Huawei. Китайські хай-тек компанії потрапили під американський тиск з початком торгового конфлікту між країнами. Спочатку в «чорний список» потрапила компанія Хуавей, а після постраждали також Hikvision і ZTE.

Таким чином, Китай хоче стати незалежним від американських технологій, а також стати лідером в таких сегментах ринків, як виробництво напівпровідників і розробка штучного інтелекту.

Не все так просто

Державні установи Китаю разом з ПК американського виробництва користуються також китайськими Леново. При цьому навіть комп'ютери місцевого виробництва працюють на ПЗ від Майкрософт. Компанія Huawei випустила кілька місяців тому свою операційну систему HarmonyOS, але немає гарантії того, що вона підійде для урядового використання.

Також в комп'ютерах Lenovo вбудовані чіпи американської компанії Intel. За відсутністю заміни в країні не зможуть відмовитись від американського обладнання в державних установах.

Як відреагують акції американських компаній?

Наскільки сильними будуть збитки, залежить від того, торкнеться заборона тільки держустанов чи споживачів теж. Експерти стверджують, що якщо дійде до споживачів, то проблеми будуть навіть у Apple.

З початку року цінні папери Майкрософт подорожчали на 49%, і більшість аналітиків радить їх купувати. При цьому, очікується, що їх річне зростання складе 7%. Акції HP за останній рік залишилися практично незмінними. З початку року папери Intel зросли в ціні на 21%, і в подальшому істотного підвищення котирувань не очікується, відзначає lblv.com.

Александер Чорний, фінансовий аналітик LBLV.com

Джерело: Мінфін