Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 грудня 2019, 11:09

Штраф у $4 мільйони: Угорщина оштрафувала Facebook за неправдивий слоган

Угорське агентство з питань конкуренції оштрафувало Facebook на $4 млн за те, що компанія нібито ввела в оману своїх користувачів в Угорщині, заявивши, що її послуги є безкоштовними. Про це пише Ліга з посиланням на Associated Press.

Угорське агентство з питань конкуренції оштрафувало Facebook на $4 млн за те, що компанія нібито ввела в оману своїх користувачів в Угорщині, заявивши, що її послуги є безкоштовними.
Фото: 8channel.ua

Штраф у розмірі 1,2 мільярда форинтів ($4 млн) — це найбільший в історії Угорщини штраф, пов'язаний з питанням захисту прав споживачів.

Причина штрафу

  • Facebook розмістив на своїй домашній сторінці і в довідковому центрі такі слогани, як «Безкоштовно і кожен може приєднатися». При цьому у соцмережі стверджують, що її послуги є безкоштовними.

  • На думку угорського агентства, користувачі Facebook дійсно не платять гроші соцмережі безпосередньо. Але вони платили за користування соцмережами тим, що Facebook збирав й використовував їх дані. А саме — споживчі уподобання, інтереси та звички.

Читайте також: Facebook оштрафують на 5 мільярдів через витік даних — ЗМІ

  • Ця інформація дозволяла Facebook продавати рекламу своїм клієнтам. При цьому реклама потрапляла до споживачів шляхом розміщення їх у публікаціях користувачів соцмережі.

Позиція Угорщини

  • Угорське агентство заявило, що повідомлення про безкоштовне використання Facebook «відволікає увагу споживачів» від компенсації, яку вони забезпечують компанії, надаючи свої дані.

  • Агентство заявило, що розрахувало штраф на підставі не тільки доходів Facebook від реклами в Угорщині, але й того, що компанія внесла значні зміни в гасла про безкоштовні послуги.

  • Угорська влада зазначила, що аналогічні висновки щодо поведінки Facebook були зроблені як в США, так і в Європі. Також стверджується, що під тиском Євросоюзу компанія в квітні 2019 року скоригувала свої повідомлення про умови використання мережі.

  • Інформація про безкоштовні сервіси була розміщена в Facebook в період з січня 2010 року і до початку 2019 року.

Коментарі - 9

+
+30
beb
beb
9 грудня 2019, 11:16
#
Наш уряд теж може подати до суду і виграти трохи грошей для бюджету
+
0
ballistic
ballistic
9 грудня 2019, 11:23
#
«При цьому у соцмережі стверджують, що її послуги є безкоштовними»
- якщо підходити формально, то мадяри неправі.
«Безкоштовний» - це коли без залучення «коштів». Це не те саме, що «безоплатний». Плата може бути не обов'язково коштовною.

І якщо вже на те пішло, то чи можна вважати безкоштовними мадярські освіту та медицину? :)
+
0
AlexZag
AlexZag
9 грудня 2019, 11:36
#
С одной стороны, совершенно верное замечание. Если смотреть формально по букве закона, фейсбук ничего не берёт с пользователей и не обманывает их об этом. С другой стороны, все понимают, что соцсети сейчас более влиятельные, чем сами государства. Вспомните, как собирался у нас майдан, как собираются акции протестов в разных странах - идёт вброс в соцсети и репосты. Государства под поводом защиты прав потребителей пытаются очернить соцсети (хотя будет откровенны не совсем беспочвенно и что самое страшное, что полную силу соцсетей даже их основатели наверное еще не осознали, то есть как их правильно или неправильно использовать) и немного срубить деньжат.
+
+15
ekassw
ekassw
9 грудня 2019, 14:13
#
Это всё красивые слова, которые ровно никак не обосновывают законность венгерского штрафа. Сумма копеечная для фейсбука, конечно, но я бы на их месте подал в арбитраж и выиграл бы дело.
+
0
AlexZag
AlexZag
9 грудня 2019, 15:08
#
«Венгерские власти отметили, что аналогичные заключения в отношении поведения Facebook были сделаны как в США, так и в Европе.»
Вряд ли они чего-то добьются. Власти Венгрии пошли по протоптанной дорожке и прецендентное право запросто одобрит данный штраф.
+
0
QGS
QGS
9 грудня 2019, 11:28
#
Если у нас начать мониторить, так на половину компании можно суд подать.
+
+15
Rebel
Rebel
9 грудня 2019, 12:13
#
Рекет на державному рівні.
+
+15
Григорий П
Григорий П
9 грудня 2019, 12:31
#
З іншого боку: яким чином тут держава? Постраждали користувачі - їм і компенсуйте
+
0
AlexZag
AlexZag
9 грудня 2019, 13:34
#
Государство является гарантом прав граждан, то есть и адвокат, и прокурор, и судья в одном лице от имени пострадавших, но конкретных людей довольно сложно определить, кто и на сколько пострадал, то все деньги идут в бюджет на благие дела для всех.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися