Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 грудня 2019, 7:00

Курс найближчими днями: до яких меж впаде долар

Минулого тижня гривня продовжила зміцнюватися на валютному ринку. За період з 2 до 6 грудня на міжбанку долар просів з 23,94/23,97 до 23,70/23,72 грн/$, а курс його продажу в обмінниках минулої п'ятниці перебував в межах 23,75 грн/$.

До основних причин таких успіхів гривні можна віднести:

1) черговий аукціон з розміщення ОВДП 3 грудня — продано облігацій на 4,655 млрд. гривень, у тому числі на $53,8 млн;

2) низький обсяг попиту на валюту з боку великих імпортерів енергоносіїв — частина з них використовує валютні кредити для оплати своїх контрактів і не виходить на торги з купівлею валюти, а деякі ще й продають свої валютні ресурси на міжбанку для фінансування потреб в гривні;

3) незначні суми виведення дивідендів «дочками» іноземних компаній у традиційний для цього період — першу декаду кожного місяця;

4) «спокій» готівкового ринку і поступове зниження його цінників;

5) активний розпродаж валюти експортерами, які вже не притримують валютну виручку, а відразу її продають на міжбанку, побоюючись подальшого зниження курсу.

Надмірна пропозиція валюти провокувала Нацбанк на активне скуповування долара на торгах через Matching, що буквально врятувало «зелений» від більш серйозного падіння до 23,50-23,60 грн/$ ще на початку минулого тижня. НБУ викупив за цей період на міжбанку $436,60 млн. Причому основну частину — $346,60 млн — регулятор купив у форматі інтервенцій за єдиним курсом. Такий обсяг покупок валюти Нацбанком зробив його по суті «керуючим курсом» на ринку в усі дні тижня.

Стрімке зміцнення гривні призвело до певного конфлікту інтересів як серед представників реального сектору економіки, так і серед чиновників відомств, що відповідають за грошово-кредитну, курсову і фіскальну політику держави. Періодично це переходить і в публічну площину. Наприклад, днями Спостережна Рада НБУ піддала відкритій критиці курсову політику НБУ, а до цього в такі перепалки вступали і чиновники Мінфіну.

Незадоволені падінням курсу експортери, податківці та митники. Перші отримують менше гривні від продажу валюти і погрожують скоротити експорт своєї продукції через курсові втрати, а другі і треті — недоотримують надходження податків і зборів за тими тих статтями, які прив'язані до офіційного курсу. Цікаво те, що «влетів» на курсі і сам Нацбанк, отримавши збитки від курсової переоцінки. Зростає і негативне сальдо торгівлі. При цьому рівень цін у країні на більшість товарів не падає, а зростає, що викликає справедливе роздратування громадян. У той же час, падіння вартості валюти призвело до формального поліпшення показників ВВП України в доларах і зниження держборгу.

Біда в тому, що поліпшити показники реального сектору економіки і рівень життя людей за рахунок одного лише жонглювання курсовими котируваннями не вийде. І це в черговий раз ставить перед урядом і Нацбанком питання про стимулювання вітчизняної промисловості, переведення основних потоків фінансових ресурсів з ринку ОВДП (який сейчас просто латає дірки в бюджеті) в реальну економіку, створення додаткових робочих місць і підвищення конкурентоспроможності української продукції на світових ринках. Інакше чергова фінансова криза, про яку аналітики говорять як про найближчу перспективу, змусить Україну знову розплачуватися за свій статус сировинної економіки.

Що буде впливати на курс цими днями

Цього тижня на валютний ринок будуть впливати наступні фактори:

1) Господарська діяльність компаній і брак часу напередодні різдвяних свят в ЄС і США і новорічних свят в Україні. До кінця року залишається менше трьох повноцінних тижнів, а з урахуванням різдвяних канікул в Європі та Америці – і того менше. Клієнти змушені прискорювати розрахунки за зовнішньоекономічними контрактами перед завершенням 2019 року, що збільшить показники валютного міжбанку.

Дефіцит гривні у більшості компаній для фінансування своєї поточної діяльності призводить до зростання продажу валюти експортерами. Притому, що можливості імпортерів з її купівлі обмежені. Це спрацьовує на користь гривні;

2) Аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП та інтервенції НБУ. Найвагоміші з факторів, що впливають на курсоутворення цього тижня. Справа в тому, що 10 грудня Мінфін проведе аукціон з дорозміщення гривневих облігацій на терміни: 147, 294 та 966 днів на загальну суму 1,8 млрд грн і первинне розміщення на 1442 дні гривневих ОВДП без обмеження за обсягами розміщення.

Облігації на 966 та 1442 дні дуже цікаві іноземним інвесторам, які готові продавати валюту, щоб вкластися в українські держпапери. Це створює серйозні передумови для значного надлишку валюти і подальшого зміцнення гривні на міжбанку.

Оскільки пропоновані обсяги валюти купити на міжбанку, крім Нацбанку, нікому, то саме його котирування будуть визначати курс на міжбанку цими днями.

«Мінфін» прогнозує з понеділка до середи значні розпродажі валюти нерезидентами під операції на первинному ринку ОВДП. НБУ буде викуповувати основну частину пропонованої нерезидентами валюти експортерами через Matching. За нашими розрахунками Нацбанк без шкоди для курсу гривні зможе поповнити свої резерви за цей тиждень на $310-420 млн;

3) Поведінка готівкового ринку, дії спекулянтів і ліквідність у банківській системі.

Готівковий ринок. «Мінфін» зараз не бачить жодних загроз для гривні з боку готівкового ринку. Обмінники, поступово знижуючи котирування прийому та продажу валюти — не тільки перетворюються у постачальника долара і євро на міжбанк, але і психологічно грають на користь нацвалюти. Фінансисти продовжать працювати з готівковою валютою у форматі «з обороту», але з постійною оглядкою на поведінку міжбанку. Їх основний ризик цього тижня — не купити занадто багато «дорогої» валюти у населення в разі, якщо на міжбанку котирування різко підуть вниз. Тому обмінники будуть намагатися занижувати курс прийому валюти, зберігаючи при цьому ціну її продажу на рівні міжбанку або трохи вище.

Дії спекулянтів. Спекулянти не втратять можливості «погойдати» курс в дні активного розпродажу валюти нерезидентами під аукціон Мінфіну в понеділок-середу. Тим не менш, низький попит з боку покупців і відсутність вільної гривні у великих обсягах не дозволить їм зіграти істотну роль у курсоутворенні цими днями. В основному, спекулянти намагаються заробляти у форматі «в дві сторони» і лише в кінці сесій на малих обсягах розгойдувати курс із загальної грою «на пониження».

Ліквідність у банківській системі. За прогнозами «Мінфіну», залишки на коррахунках банків цього тижня складуть 41-57 млрд грн, чого буде достатньо для дотримання всіх економічних нормативів Нацбанку. В даному випадку надлишок гривні буде працювати не на її користь на валютному ринку.

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на 9-13 грудня

На готівковому валютному ринку власники обмінників будуть поступово знижувати котирування, працюючи у форматі «з обороту». Фінкомпанії будуть утримувати спред за доларом в межах 15-20 копійок, а більшість банків — в межах 20-25 копійок.

«Мінфін» прогнозує коридор за доларом на 9-13 грудня в обмінниках фінкомпаній в межах 23,35 -23,90 грн/$, а в банках 23,25-23,95 грн/$.

На міжбанку. Курс долара цього тижня буде залежати від розпродажу валюти нерезидентами та від ціни викупу надлишків долара Нацбанком.

За прогнозом «Мінфіну», курс безготівкового долара цього тижня буде в межах 23,30-23,90 грн/$.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

Понеділок-середа. За рахунок розміщення ОВДП відбудеться зростання обсягу операцій на валютному міжбанку. Статистика торгів становитиме, за нашими прогнозами, до $240-320 млн при укладенні до 490-580 угод;

Четвер-п'ятниця. Поступове зниження обсягів операцій на торгах, за рахунок наближення кінця тижня і присутності на ринку переважно місцевих гравців — експортерів та імпортерів. Нерезиденти в цей період вже будуть працювати тільки на вторинному ринку ОВДП. Статистика торгів буде перебувати в межах $180-210 млн при укладенні до 410-460 угод.

Коментарі - 52

+
+89
DCLXVI
DCLXVI
9 грудня 2019, 7:55
#
Ждём стонов и причитаний сложывших все яйца в одну корзину.
+
+73
KraftV
KraftV
9 грудня 2019, 8:42
#
Сейчас проснется секта «за28» и давай заливать соплями минфин )
Все кто купил зелень выше 25-ти и матрасники в любом случае в пролёте!
+
+38
Audrys
Audrys
9 грудня 2019, 11:13
#
А потом резко за неделю откатит до до 25..... уже видели такое. просто спекулянты, а не власть
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
9 грудня 2019, 11:34
#
Когда то я написал, перефразируя Название статьи МинФин, что сейчас самое время продавать доллар по 24.00.
+
0
Vlad3008
Vlad3008
9 грудня 2019, 12:03
#
Сами успели продать?
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
9 грудня 2019, 14:13
#
Нет, я частично потратил в валюте. Валютная заначка нужна все равно, критика на НБУ усиливается.

Сегодня день показывает, что возможно что-то поменяется в подходе НБУ на межбанке, посмотрим.
+
0
DDF
DDF
10 грудня 2019, 19:28
#
Дурак ты. Руби сучек на котором сидишь.. А интересно а в какой ты сфере ты работаешь. ???
+
+25
kriviyrih
kriviyrih
9 грудня 2019, 8:12
#
Всегда верил в национальную валюту.
+
0
fae
fae
9 грудня 2019, 9:58
#
Гривна может все! Омм...
+
+163
Eugenio Kisselev
Eugenio Kisselev
9 грудня 2019, 16:22
#
Я тоже никогда не переставал верить. И тогда, когда бакс стоил 2 грн, и тогда когда 5, когда стал 8 моя вера еще больше укрепилась. Ну, а после 25 за бакс — во сто крат усилилась. До сих пор не могу понять, почему гривна до сих пор не вошла в группу СКВ.
+
+149
KraftV
KraftV
9 грудня 2019, 8:45
#
Порог в 23 может быть пробит даже до Нового Года...
+
+223
Viktor Andriyenko
Viktor Andriyenko
9 грудня 2019, 11:47
#
Тут скоріше важливо, коли буде пробито поріг в 50 (або 100?). Чим швидше і глибше ми проб'ємо вниз, тим швидше і вище «відскочимо» вгору.
+
+39
Mess
Mess
9 грудня 2019, 23:02
#
Тогда берите кредиты. И в доллар. Все проценты отобьются.
+
+5
LISTT
LISTT
10 грудня 2019, 8:25
#
Последний вопрос на какой срок брать кредиты?)))
+
+29
Цой Жив
Цой Жив
10 грудня 2019, 14:03
#
«Ринки можуть поводитися ірраціонально. Ви навіть можете спробувати заробити на цьому. Але ринки можуть залишатися ірраціональними довше, ніж ви залишитеся платоспроможними.»
+
+5
hacking
hacking
9 грудня 2019, 10:09
#
22 и гуляем по Европе!
+
+168
nepodarok
nepodarok
9 грудня 2019, 10:21
#
Середня тривалість життя у країні зростає. Ніхто не хоче вмирати. Всі чекають, чим це все закінчиться!
+
+81
Bux Rus
Bux Rus
9 грудня 2019, 11:11
#
Все хорошо! и закончится как всегда кризисом.
+
+136
Viktor Andriyenko
Viktor Andriyenko
9 грудня 2019, 11:06
#
Зарплати в Україні зростають, ціни теж. А НБУ ледве стримує долар від обвалу... Такими темпами скоро ми доженемо і переженемо Польщу за рівнем зарплат в євро, а далі недалеко й до параметрів Норвегії, у тому числі й за цінами. Слава українській гривні!!!

p.s. Скоро у нас бензин буде дорожчим, ніж будь-де у Європі, чого не було ніколи.
+
0
Олег Пупкин
Олег Пупкин
10 грудня 2019, 12:39
#
За цінами на продукти Польщу вжe пeрeгнали, навіть по пиву догнали, лишається горілка і сигарeти.
+
0
shtekkerotto
shtekkerotto
9 грудня 2019, 11:08
#
Дна нет, снизу снова стучат (
+
+13
Audrys
Audrys
9 грудня 2019, 11:11
#
Они просто доиграется с этим валютным бардаком! где стабильность?
+
+172
Все буде Україна
Все буде Україна
9 грудня 2019, 11:16
#
Не было,и не будет тут стабильности.Эта новая влада окончательно решила добить людей.То,что происходит по курсу,ни в какие рамки....люди зарабатывали,меняли,что бы на будующее что то детям купить,но нет и тут обь...ли!!!
+
0
Mess
Mess
9 грудня 2019, 23:03
#
А что машины в долларах подорожали или айфоны? Детям сойдет.
+
+141
artic2007
artic2007
9 грудня 2019, 11:18
#
Вы в своем уме! В этой статье только одно короткое предложение, и то в скользь, о том что курс гривны крепнет и при этом цены не только не меняются а еще и растут. Да это надо выделить красным цветом и шрифт увеличить в 10 раз.  В чем смысл тогда укрепеления гривны? Где гос регулятор, который заставит импортеров ставить адекватные цены, а не еще больше обогащаться. Сейчас все выглядит примерно так. Вытянем деньги из заробитчан и той части бизнеса который заводит реальные деньги из-за бугра, и за счет населения и полумертвого среднего и малого бизнеса вытащим все что можем. По факту получается высасываем остатки денег из население а держателям капитала даем возможность заработать еще больше или как минимум не беднеть на ряду со всем населением. Какое-то жесткое издевательство завуалированное под вроде как интересными тезисами и красивыми пунктами причин, а на деле просто грабеж и без того обнищавших бедняков.
+
+13
nepodarok
nepodarok
9 грудня 2019, 11:38
#
Пенсії і соцвиплати зменшити, податки підняти, державні об'єкти пустити з молотка - так Греція виходила з переддефолтного стану. Це чекає нас.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
9 грудня 2019, 11:50
#
09.12.2019
Прошло всего неделю и курс пробивают нижнюю позицию моего прогноза на месяц. То что такой курс, у многих встают волосы, критика Совета НБУ самой политики руководства НБУ, дыры в финансах самого Министерства Финансов и т.д., не говорят об экспортерах.
Гривна опять удивляет, и на этот раз очень жестко, по сути неделя опять благоприятна для гривны с точки зрения аукциона ОВГЗ, который не ограничен, также сигнале от МВФ и т.д. Но думаю если хорошо разместят, НБУ выйдет сразу с запросом покупки 50-100 млн.
Сегодня ключевое событие, о котором говорит вся страна — встреча в Нормандском формате по Донбассу. Плюс продолжение переговоров по транзиту Газу.
Такой курс просто взрывает мозг очень многих людей, особенно тех кто не видит снижение цен на полках магазинов. Цены на бензин опустили существенно не все, я к примеру на КЛО на выходных с учетом скидки почти 5 грн заправлялся Бензином, который дешевле на много цен на ОККО или заправки Коломойского. Потому тут каждый себе режиссер, и АМК пока слабо штрафует и контролирует уровень цен.
Опять все в руках НБУ, предложение опять выше спроса, и менять это только может сам НБУ, но он не сильно старается, хотя на прошлой неделе взял не слабо более 450 млн в резервы.

Доллар 23,61-23,72
Евро 26,12-26,24
Рубль 0,3695-0,3715

https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/125128/
+
+72
Viktor Andriyenko
Viktor Andriyenko
9 грудня 2019, 11:59
#
«Такой курс просто взрывает мозг очень многих людей, особенно тех кто не видит снижение цен на полках магазинов.»
Перепрошую, а що, є ті, хто бачить зниження цін на полицях магазинів?
+
+13
eugenelester
eugenelester
9 грудня 2019, 12:03
#
У меня возник один вопрос. Я заметил что большую часть ОВГЗ выкупили украинские банки. Более чем на 300 млрд гривен. Вопрос: возможно ли такое, что эти ОВГЗ, которые считаются внутренними и не отображаются в статистике, как купленные нерезидентами, всё-таки продаются банками нерезидентам? Или всегда покупка нерезидентами регистрируется как таковая в официальной статистике?
+
+120
artic2007
artic2007
9 грудня 2019, 12:11
#
Разделяю вопрос Виктора. И добавлю от себя. Мы же не идиоты. Когда курс растет и цены растут мгновенно (позже вернусь к этому моменту). Нам говорят простую 1-ну основную причину: все просто - мы страна импортер, почти все товары к нам заходят из-за бугра, поэтому цены растут. Но как только нац валюта укрепляется все становится не так просто, а нас начинают заводить в лес целого ряда причин и строить сложную длинную цепочку из причинно-следственных связей. А на деле все тупо и просто, мы вас щас загрузим деталями, чтоб вы просто нифига не поняли. А теперь к ремарке мгновенного роста цен с ростом курса. Почему то никто не говорит о том, что есть цикл ввоза импортных товаров и нас ожидает подъем цен только через два-три месяца. Нет их поднимают мгновенно. Но как только гривна укрепляется нам рассказывают, что вот есть цикл распродажи и ввоза импорта примерно 3 месяца, вот через это вермя цены пойдут вниз. И проходит пол года а ценыне то что вниз не идут, они только растут. Да нас просто насилуют то с одним музыкальным инструментом то с другим, а любые объяснения это чистая ложь и надувательство. И хоть в ваших словах тоже есть часть здравого смысла. Но на деле в текущем положении дел здравого смысла 5% а остальные 95% обман и надувательство нашей новой - к сожалению старой власти.
+
+12
AleksandrBank
AleksandrBank
9 грудня 2019, 12:45
#
Соглашусь с Вами обоими, тут нужна остановка всем, потому что то что сейчас происходит, мало кто в восторге, не экспортеры и не обычные люди не ощутили улучшение, потому важно держать плюс-минус один курс. Много вопросов и не ясности в данном курсе.
+
0
artic2007
artic2007
9 грудня 2019, 15:45
#
Согласен.
+
+123
DDF
DDF
9 грудня 2019, 12:19
#
Начинаю закрываться увольнять людей. Нет смыслы работать с курсом ниже 24. Биржа труда Украины жди 25 человек. Готовь выплаты по безработице.
+
+36
artic2007
artic2007
9 грудня 2019, 12:28
#
Как я вас понимаю. У моего товарища небольшая компания в полтора десятка людей. У них из-за курса не то, что остановились системные повышения ЗП. Они еле в ноле их держат а скоро вынуждены будут опустить. И люди или сами побегут или их придется уволить. Сами люди в шоке потому, что они все понимают, и он о себе сам говорит что, как тупой овен не понимает, за что с ним так поступают. Системно платил налоги, не пользуясь никакой инфраструктурой государства, а только честно надеялся что надо немного и для страны постараться, теперь чувствует себя походу как использованный презерватив. Я думаю что скоро к вашим 25 присоеденятся еще человек 10.
+
0
Kalluri
Kalluri
11 грудня 2019, 12:29
#
Зе-влада
+
0
ssh28
ssh28
9 грудня 2019, 12:25
#
Минфин передумал с безлимитными ОВГЗ и поставил лимит в 3 млрд. грн. на 10 декабря.
+
+60
ippolit kavarzin
ippolit kavarzin
9 грудня 2019, 12:32
#
А не надо, бахвалясь, типа, спасать $$, выкупая его! Не надо вот это вот гордиться этим! Пусть падает, раз уж облигациями завалили курс!
Но тогда уж, извольте, гаспада, все цены привязывать к курсу: проезд, цены на квартиры, газ, элэнергию, на хлеб, в конце концов! А то, как нагадить, так вы оперативны, а как регулировать цены — так у вас бруки репнули по шву, типа, не можем! Несите ответственность, гаспада! Реагируйте, контролируйте! А если этого делать не бедете, то валите на три буквы с кресел, гаспада!
Вывод: ото на банковой жгут — и правильно делают!
+
0
Ghostua
Ghostua
9 грудня 2019, 16:30
#
Главно не забыть привязать зарплаты и пенсии тоже.
+
+4
QGS
QGS
9 грудня 2019, 13:45
#
Прогноз Минфина недалеко от моего вчерашнего прогноз +- 10коп.
+
+39
enlightener
enlightener
9 грудня 2019, 15:48
#
Судя по количеству новостей на минфине про обвал доллара, гривна начнет падать совсем скоро.
+
0
Eugenio Kisselev
Eugenio Kisselev
9 грудня 2019, 16:28
#
Да и в комментах градус истерии накаляется. Значит скоро побегут сдавать валютные заначки. Паника — страшная сила. Умом будешь понимать, что укрепление гривны — искусственный трюк, а на каком-то этапе можешь дрогнуть и загнать баксы. Удивлен, что сегодня укрепление гривны притормозилось. Полагал, что будет продолжение (каждый день минус 10 копеек) на протяжении 7-10 дней, чтобы у людей нервы сдали окончательно и дружно побежали в обменки спасать непосильно нажитое.
+
0
QGS
QGS
9 грудня 2019, 16:53
#
Сегодняшний день показывает НБУ когда захочет, может в ручном режиме останавливать падение курса $.
+
0
ramhain
ramhain
10 грудня 2019, 14:22
#
Именно в этом весь смысл.. убедить всех, что этот тренд надолго, что нужно сбрасывать доллар сегодня, а то завтра по 8.. и вот когда все выгребут, тогда обратно и рванет..
+
+12
Petr Maslov
Petr Maslov
9 грудня 2019, 16:30
#
Да когда уже все верят в обвал как раз и начинается разворот ..
+
+36
Mironico
Mironico
9 грудня 2019, 16:38
#
Боже, сколько истерики!
Курс падает - стонут, курс растет - стонут.
Да, мы живем не так как в развитых странах,
но ДАЛЕКО не хуже множества стран.
Давайте хотя-бы поютубим насчет Сев. Кореи, Туркменистана, множества стран Африки и Азии и сравним свою жизнь с их жизнью.
Вспомните хотя-бы 90-е, однозначно сейчас лучше жить. 
+
+118
artic2007
artic2007
9 грудня 2019, 17:48
#
Ох и потянуло в вашей позиции чем очень смешным и одновременно опасным. Вот мне ни Африка ни Азия не интересны. Меня волнует мой дом и что вокруг него происходит. Может вы еще скажите что давайте гадить начнем в подъездах, ведь все равно так грязно как в Индии не будет. Уничижительный подход который подводит к предложению вы терпилы молчите пока живы, ну а если уже не живы то можете и поговорить все равно ничего сказать уже не получится. Скажу вам так фокусник из вас плохой вышел, и внимание людей такими глупостями уже не обмануть, а вот то что в этих постах пока всего только один человек с таким странным взглядом на вещи, меня все таки радует.
+
+20
ramhain
ramhain
10 грудня 2019, 14:25
#
Проблема не в абсолютных значениях курса, а в его стабильности.
был бы диапазон гуляния доллара +- 25 коп в течение нескольких лет, вот тогда и можно что-то долгосрочное планировать…
+
+76
juular
juular
10 грудня 2019, 12:28
#
Странно разделение мнений и срач пользователей, типа «секта за 28» и «верующих в гривну». Население расслоено, тот кто получает деньги в гривне  - страдает когда гривня падает, то что сейчас происходит (вы называете этих людей «матрасниками») - это выбивание денег у людей, кто смог заработать и накопить. Государство играет люьми, как в городки, сегодня выбивает кто «скопил» (на образование детям, жилье, машину и т.п.) «завтра» будет опускать курс: сводить бюджеты, отдавать долги и т.д. Реальной экономики не было, нет и сомневаюсь что будет - еще и землю продадут (вместе с «нерабами»).  Государство волнообразно выгребает деньги у людей, именно тех, кто как-то может работать и зарабатывать (потому что больше не у кого отбирать). Имхо, не стоит играть в «умных за гривну» и глупых «за высокий доллар»  (или наоборот) большинство проиграет в средне и долгосрочной. Реформ нет. С помощью сомнительных финансовых инструментов государство нагребает бабло за счет населения.
+
+5
Kalluri
Kalluri
10 грудня 2019, 18:14
#
Надеюсь беня отожмет себе приват
+
0
Антон Марюхнич
Антон Марюхнич
10 грудня 2019, 20:26
#
Последствие (одно из) политики НБУ...https://korrespondent.net/business/economics/4170235-v-ukrayne-rekordno-snyzylos-proyzvodstvo-metallurhyy
+
0
Антон Марюхнич
Антон Марюхнич
10 грудня 2019, 21:23
#
А это комментарии клоунов ..https://korrespondent.net/business/financial/4170254-v-nbu-obiasnyly-pochemu-rastet-hryvna
+
0
urus
urus
10 грудня 2019, 21:26
#
Mironico , Вы  то сами кроме ютуба  где то бывали самолично , чтобы так осквернять ту же Африку , Индию или Туркменистан  , с их политикой и жизнью народа  ?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися