Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 грудня 2019, 15:11

Є ідея… Заробляємо за кордоном

Все більше українців їде за кордон в пошуках тимчасової або постійної роботи. Приваблює їх не тільки більш висока зарплата, але і можливість жити в країні, де можна планувати і реалізовувати довгострокові плани. «Мінфін» пропонує скористатися ідеями про те, як отримати працевлаштування в Польщі і не потрапити в скрутне становище.

Минулого року українці стали найчисленнішою національною групою за отриманими видами на проживання (ВНП) в країнах ЄС — 527 тис. Причому 78% ВНП видано в Польщі, яка залишається головним реципієнтом робочих рук з України. Тим не менш, у фокусі українських заробітчан все частіше опиняються Чехія і Німеччина.

Не довіряйте шахраям

У сусідні з Україною країни трудові мігранти часто їдуть нелегально і без належної підготовки. Іноді вони стають заручниками своїх роботодавців.

Так, неофіційна робота дозволяє наймачеві диктувати свої умови і зловживати довірою працівників. Наприклад, не виплачувати їм останню зарплату. Схема проста: у людини закінчується термін перебування за безвізом або за туристичною візою, і вона змушена їхати додому. Їй обіцяють вислати зарплату за останній місяць пізніше, але не роблять цього.

Крім того, роботодавець може прописати в трудовому договорі умову припинення співпраці за обопільною згодою без претензій до роботодавця — з відкритою датою. Це дозволяє тримати під контролем тих, хто незадоволений умовами проживання або праці.

Тут слід пам'ятати, що компанії-шахраї не мають відповідної ліцензії Мінсоцполітики. Перевірити наявність такої ліцензії можна на сайті Держслужби зайнятості. Крім того, у посередника повинні бути дозвільні документи на працевлаштування громадян України, видані в країні, в якій відбувається пошук роботи. Важливо, щоб ці ліцензії і дозволи були легалізовані в консульстві України.

Перевірити репутацію посередника можна на сайті Zarobitchany.org.

Легально — краще

Використання послуг посередників, як правило, зручніше і безпечніше, якщо співпрацювати з легальними компаніями, які можуть надати всі необхідні реєстраційні документи та ліцензії. До того ж, легальні посередники не беруть грошей з претендентів — за пошук потрібного співробітника їм платять іноземні наймачі.

Робочі візи в Польшу

Тип польської робочої візи залежить від типу дозволу на роботу і їх може бути 3 види:

  1. Короткострокова віза на 180 днів видається на підставі заяви про доручення роботи іноземцеві;

  2. Віза терміном на 270 днів видається на підставі дозволу на сезонну роботу. Вона призначена для тих, хто буде виконувати роботи в певний період в агросекторі або туристичному бізнесі;

  3. Воєводська віза терміном на один рік. Для такої візи необхідно отримати робоче запрошення, затверджене польським воєводою.

Залежно від виду, термін оформлення національної польської візи займає від 5 до 30 днів, але може затягнутися і на кілька місяців.

Важливим завданням для заробітчан є вибір способу швидкого і безпечного переказу грошей додому.

Вивчіть способи безпечного переказу грошей додому

За перші 6 місяців 2019 року українські заробітчани переслали додому $ 4,1 млрд. Найбільшим «постачальником» грошей трудових мігрантів залишається Польща — на неї припадає понад 40% ринку ($ 1,72 млрд).

Мігранти досить часто відправляють гроші через міжнародні системи грошових переказів — Western Union або MoneyGram. Плюс цього способу в тому, що відправник і одержувач не зобов'язані відкривати рахунок в банку. Відправник приходить до відділення банку, заповнює формуляр і оплачує комісію — гроші одержувачу зазвичай надходять за 15-30 хвилин. Розмір комісії залежить від суми переказу, в середньому близько 2% — 2,5% для Western Union і 3% — 5% для MoneyGram. Також можливі втрати на курсі.

Надіслати гроші можна через онлайн-сервіси миттєвих переказів. Наприклад, через TransferWise. Цей сервіс працює більш ніж з 30 валютами в 50+ країнах світу. Комісія за переказ складає 2-2,5% залежно від країни і суми переказу. Щоб відправити гроші, потрібно зареєструватися на сайті або в додатку. Потім обрати суму переказу — система розрахує розмір комісії і термін зарахування платежу. Після ввести банківські реквізити отримувача та оплатити комісію. У разі великої суми система може попросити надати посвідчення особи.

Якщо у відправника і одержувача є банківські рахунки в одній валюті і потрібно перевести велику суму грошей, можна зробити це в міжнародній банківській системі SWIFT. Комісія відносно невелика — від 0,4% до 2,5%, але банки беруть плату за свої послуги. Для переказу потрібно вказати назву банку та його SWIFT-код, а також номер рахунку (IBAN) одержувача, його ПІБ, громадянство і призначення платежу. Гроші йдуть до 5 робочих днів. Простій людині часто досить складно з цим розібратися: треба дивитися через які банки-кореспонденти йде платіж, вивчити їх тарифи.

Читайте також: Топ-5 способів переказати гроші з Польщі в Україну

Багато трудових мігрантів, особливо тих, які працюють в Польщі, все ще використовують в якості кур'єрів водіїв автобусів. Але цей спосіб навряд чи можна назвати надійним. До того ж все більше українців працюють за кордоном легально і отримують зарплату на свій рахунок у польському банку. В цьому випадку перераховувати гроші в Україну стає зручніше і безпечніше шляхом банківського безготівкового переказу.

Зручно і швидко переказати гроші з Польщі можна завдяки спільному проекту Ідея Банку і Getin Bank. Відправнику потрібно відкрити в Getin Bank зарплатний або поточний рахунок «Konto Proste Zasady» (Прості Засади), а одержувачу — оформити картку «Card Blanche Transfer» в Ідея Банк. Щоб відкрити рахунок у Польщі, досить пред'явити діючий закордонний паспорт або karta pobytu (карту побуту), а також код ІПН. Клієнт до рахунку отримує безкоштовну дебетову карту, з якої можна знімати готівку в Польщі без комісії.

Переваги переказів з Ідея Банк:

  • комісія за переказ не стягується;

  • Ідея Банк конвертує злотий в гривню за більш вигідним курсом, ніж в касі, і не бере комісію за обслуговування;

  • отримати гроші можна вже на наступний робочий день.

Одержувачу оформлення картки «Card Blanche Transfer» обійдеться всього лише в 50 гривень. Відкрити рахунок можна в гривні і в злотих, з можливістю безкоштовного поповнення. І якщо за картковим рахунком проходить хоча б одна транзакція на місяць, то за обслуговування картки платити не потрібно. В іншому випадку буде нарахована комісія 10 грн., Але не більше 2 разів, якщо рахунок не використовується.

Коментарі - 2

+
0
Sozdatel
Sozdatel
5 грудня 2019, 17:33
#
Дожились
+
+4
bonv
bonv
5 грудня 2019, 19:14
#
На правах реклами:)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися