Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 грудня 2019, 18:53

У МЕРТ розповіли, як працюватиме Фонд національного багатства

У Міністерстві економіки вивчають модель централізованого управління державними активами через Фонд національного багатства. Запустити його планують вже у 2020 році. Про це повідомив заступник міністра економіки Павло Кухта в інтерв'ю ЕП.

У Міністерстві економіки вивчають модель централізованого управління державними активами через Фонд національного багатства.
Фото: epravda.com.ua

Коли запустять роботу Фонду

«До початку січня ми повинні представити список компаній, де держава за законом не зможе продавати більше ніж 50% + 1 акцію. Ці активи будуть залишатися в основному в державній власності, в них можна буде залучати міноритарних інвесторів.

Ці державні підприємства повинні скласти базу для створення централізованої структури з управління державними активами. Я кажу про створення Фонду національного багатства», — сказав Кухта.

Читайте також: Милованов назвав держоб'єкти, які не можна приватизувати

У чому переваги централізованого управління

«Світовий досвід показує, що централізоване управління державним корпоративним сектором ефективніше, ніж децентралізоване, розкидане по міністерствах», — зазначив Кухта.

Компанії приносять більше власнику, тобто народу, і менше використовуються для політичних забаганок. Корупція скорочується. Централізоване управління — це спосіб зробити держсектор сучасним", — наголосив він.

Читайте також: Іноземців допустять до приватизації українських держпідприємств

За словами Кухти, Фонд повинен мати незалежну спостережну раду і корпоративне управління, щоб ним можна було керувати вручну.

Для реалізації цього рішення необхідні законодавчі зміни. У фіналі це рішення буде приймати парламент.

Раніше повідомлялося

  • 15 листопада МЕРТ заявило, що спільно з міністерствами та центральними органами управління проаналізувало 1399 держпідприємств, 737 з них погоджено на приватизацію. Загальна вартість активів цих 737 підприємств складає більше 12 млрд грн.

  • Як заявляв прем'єр, уряд не повинен керувати державними підприємствами. Це неправильно з точки зору конфлікту інтересів, так і з точки зору організації процесів.

Читайте також: Для Укрпошти шукають інвестора — Гончарук

  • Раніше президент Володимир Зеленський передав п'ять державних підприємств, якими займалося Державне управління справами (ДУС), у Фонд державного майна для подальшої приватизації.

  • Повідомлялося, що уряд готується приватизувати 800 державних компаній.

  • 2 жовтня Рада прийняла закон про скасування переліку заборонених для приватизації підприємств.

Коментарі - 3

+
+37
Qwerty1999
Qwerty1999
3 грудня 2019, 19:29
#
Может намного проще переименовать «Фонд держмайна» в «Фонд нацбогатства» и успокоиться с  такого плана реформами...
+
0
Васян Васькин
Васян Васькин
4 грудня 2019, 8:23
#
На одной смене вывески много не заработаешь , предложение не прошло . Нужно же ещё и заработать на этом .Зе прекрасно понимает ,  что терпение у народа не безгранично  и может лопнуть в любой момент . И по этому любые возможности урвать ,  хороши .
+
0
Любомудръ Назарьевъ
Любомудръ Назарьевъ
5 грудня 2019, 0:49
#
преимущества централизованного управления
«Мировой опыт показывает, что централизованное управление государственным корпоративным сектором эффективнее, чем децентрализованное, разбросанные по министерствам», — отметил Кухта.
Компании приносят больше владельцу, то есть народу, и меньше используются для политических прихотей. Коррупция сокращается.


1. преимущества централизованного управления => Коррупция сокращается.
В этой цепочке рассуждения где-то потерялись логические звенья. Как именно централизация поможет сократить коррупцию? Так потоки пилили много разных рыл, теперь тот же поток будут делить на меньшее число персон. По итогу просто будет больший % на рыло. Вон в России и ещё куче стран 3-го мира централизации хоть отбавляй. И шо? Меньше коррупции?
2. Мировой опыт показывает, что должны быть надзор, контроль, расследование, строгий суд и неизбежность наказания в первую очередь. Независимо от уровня занимаемой должности.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися