Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 листопада 2019, 12:23

Милованов назвав держоб'єкти, які не можна приватизувати

Перелік майна до приватизації буде складено за чіткими критеріями, і певна частина підприємств залишиться в держвласності. Про це в інтерв'ю «Прямому» розповів міністр економіки Тимофій Милованов.

Перелік майна до приватизації буде складено за чіткими критеріями, і певна частина підприємств залишиться в держвласності.
Фото: tech.liga.net

Які підприємства не планують приватизувати

«Давайте приватизацію розділимо на три частини. Перше — не всі ми приватизуємо. Є критерії, за якими ми визначаємося, що має бути приватизовано, а що ні. Ці критерії — стратегічність підприємства, сервісність підприємства та прибутковість», — сказав Милованов.

Він зазначив, що певні підприємства завжди будуть залишатися у власності держави. Те ж стосується не тільки підприємств юридичних осіб, а й активів.

Читайте також: Іноземців допустять до приватизації українських держпідприємств

»Наприклад, аеропорти. Можливо, важливі аеропорти можна зробити приватними. Але порти, вокзали, критичну інфраструктуру ми не можемо продавати. Акваторії портів… тобто сам порт, можливо, і може бути приватним, а от купити акваторію і потім нікого туди не пускати — ми цього не допустимо. Тому деякі аспекти інфраструктурні повинні залишитися. У нас є університети, школи, лікарні тощо. Ми про це якось забуваємо, коли говоримо про приватизацію. У нас величезні обсяги ресурсів і активів, які важливі і стратегичні. І вони завжди будуть залишатися в державній власності", — сказав Милованов.

Читайте також: Для Укрпошти шукають інвестора — Гончарук

Також, за його словами, не можуть бути приватними підприємства, що виконують важливі сервісні функції, наприклад ДП ProZorro.

Він також зазначив, що приватизація таких компаній, як Укрзалізниця потребує часу і може бути частковою.

Читайте також: В Україні створять Фонд національного багатства. Чим він займеться

«Тож усі ці компанії будуть залишатися. Ми зараз створюємо Фонд національного багатства, і цей фонд буде ними керувати», — сказав Милованов.

Раніше повідомлялося

  • 15 листопада МЕРТ заявило, що спільно з міністерствами та центральними органами управління проаналізувало 1399 держпідприємств, 737 з них погоджено на приватизацію. Загальна вартість активів цих 737 підприємств складає більше 12 млрд грн.
  • Як заявляв прем'єр, уряд не повинен керувати державними підприємствами. Це неправильно як з точки зору конфлікту інтересів, так і з точки зору організації процесів.
  • Раніше президент Володимир Зеленський передав п'ять державних підприємств, якими займалося Державне управління справами (ДУС), у Фонд державного майна для подальшої приватизації.
  • Повідомлялося, що уряд готується приватизувати 800 державних компаній.
  • 2 жовтня Рада прийняла закон про скасування переліку заборонених для приватизації підприємств.

Коментарі - 3

+
0
Andrey M
Andrey M
18 листопада 2019, 14:33
#
«Мы сейчас создаем Фонд национального богатства, и этот фонд будет ими управлять» - а ДУСя уже все? Навіщо плодити однакові структури по функціоналу?
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
18 листопада 2019, 21:11
#
Как заявлял премьер, правительство не должно управлять госпредприятиями. Это неправильно как с точки зрения конфликта интересов, так и с точки зрения организации процессов.

Ну такие интересные,а кто ж тогда должен управлять госпредприятими - частные собственники?
Или может быть кто-то из других ветвей власти - судьи или депутаты?
Это АКТИВЫ государства и УПРАВЛЕНИЕ этими активами - есть ОСНОВНАЯ ФУНКЦИЯ правительства.
Если есть конфликт интересов - то его нужно исключать,если НЕправильная организация процессов - то её нужно менять на правильную,но отказываться от своей основной функции - нельзя.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
23 листопада 2019, 14:27
#
Фонд державного майна України заснований у 1991 році відповідно до постанови Кабінету Міністрів Української РСР № 158 для здійснення державної політики в сфері приватизації державного майна.
Регіональні відділення Фонду були створені в 1992 році.

Фонд є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом.
Діяльність Фонду регламентується Законом України від 09.12.2011 № 4107-VI «Про Фонд державного майна України».

Основні завдання Фонду:
1) реалізація державної політики в сфері приватизації, оренди, використання й відчуження державного майна...;
2) організація виконання Конституції й законів України, актів Президента України і Кабінету Міністрів України, інших актів законодавства...;
3) управління об'єктами державної власності, зокрема корпоративними правами держави в статутних капіталах господарських товариств...;
4) захист майнових прав державних підприємств, установ і організацій, а також корпоративних прав держави на території України та за її межами;

та інше…

Докладніше: Фонд Державного Майна України
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися