Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 грудня 2019, 11:31

Суд відмовив у відкритті даних про землю — Опендатабот

Окружний адміністративний суд Києва дозволив Госгеокадастру не відкривати дані про землі. Однак інформація про земельні ділянки, їх призначення та власників, за законодавством, повинна бути відкритою. Про це «Мінфіну» повідомили в Опендатабот.

Окружний адміністративний суд Києва дозволив Госгеокадастру не відкривати дані про землі.
Фото: rbc.ua

Причина відмови

Відмову відкривати дані про землі суд пояснив технічними питаннями.

«У Державному земельному кадастрі зареєстровано близько 19,5 мільйонів земельних ділянок, що технічно робить неможливим надання такої інформації у запитуваній позивачем вигляді», – йдеться у рішенні суду.

Читайте також: В Україні запустять систему моніторингу обороту земель

Але поки кадастр не відкрито, контролювати стан земельного банку може тільки держава. І така непрозорість залишає великий простір для зловживань.

Що говорять в Опендатабот

«Існують схеми, які ми б могли легко виявити за допомогою відкритих даних про землю. Наприклад, у тексті проекту закону про ринок землі є заборона одній особі володіти більш ніж 0,5% земель сільськогосподарського призначення України (200-250 тисяч га). Це потрібно, щоб запобігти надмірній концентрації земель у обмеженої кількості людей.

Читайте також: Ринок землі: Влада готує нові зміни щодо оренди

Крім цього, деякі ділянки належать одним і тим же людям через фіктивні фірми та підставних осіб. У частини дільниць незаконним шляхом змінено призначення. На деяких ділянках, де згідно з реєстром немає нічого, крім степу або лісу, ведуться нелегальні розробки корисних копалин.

Всі ці явища могли б аналізувати громадяни, якщо б дані про землі були відкритими», – коментує засновник Опендатабот Олексій Іванкін.

Читайте також: Ринок землі і газу: що станеться з курсом валют (відео)

Кожен українець повинен бачити код ділянки, площу, призначення і власника ділянки. Ми додали завдання відкриття кадастру список завдань для державних органів і будемо працювати над його відкриттям.

Раніше повідомлялося

  • 23 вересня МЕРТ оприлюднило проект закону про ринок землі для громадського обговорення.

  • Президент Зеленський доручив Кабміну до 1 жовтня розробити законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення, а Верховній Раді — скасувати земельний мораторій до 1 грудня 2019 року.

Коментарі - 3

+
+60
Oligarh
Oligarh
2 грудня 2019, 11:38
#
Схемщики сопротивляются, нужно все нутро наружу выставить
+
+30
Lamo
Lamo
2 грудня 2019, 12:02
#
Говорить об успехах судовой реформы можно будет только после посадки судей этого самого окружного суда - черти делают что хотят
+
0
bublik
bublik
2 грудня 2019, 15:18
#
А как же. Ведь так, не дай Бог, всплывет что те кто больше всего орет о том что рынок земли это плохо как раз и скупил прибегая к серым схемам больше всего земли
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися