Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 грудня 2019, 7:21

Чому курс може злетіти: підводні камені валютного ринку початку грудня

Минулого тижня безготівковий долар подешевшав на міжбанку майже на 15 копійок: з 24,10/24,14 гривень до 23,965/23,99. На готівковому ринку до вечора 29 листопада його продавали за 24 гривні.

Курс на торгах міг би впасти і нижче психологічного порогу у 24 гривні — до 23,90 гривні, як мінімум. Але Нацбанк активно скуповував надлишок пропозиції долара, чим утримував його від обвалу. Ринку надходив чіткий сигнал. Як тільки котирування пробивали поріг у 24 гривні, НБУ викуповував надлишок за курсом у цих межах. Всього за тиждень Нацбанк викупив $ 184 млн.

Читайте також: До кінця року долар може подорожчати до 25,5 грн — Райффайзен Банк Аваль

Значне зміцнення гривні зіграло злий жарт як з експортерами, які вже відверто погрожують зниженням надходжень в країну валютної виручки, так і з самим Нацбанком. Як заявив регулятор, його збиток за 9 місяців 2019 року склав 12,3 млрд гривень через зростання курсу гривні відносно іноземних валют. За такої ситуації з курсом зростає і негативне сальдо торгівлі України. Обсяги імпорту, що подешевшав в гривневому еквіваленті, зростають. Експорт зберігається на тому ж рівні, а за деякими позиціям і падає.

«Несподівана» для українських чиновників Нацбанку і Мінфіну проблема зі зміцненням гривні вже неодноразово обговорювалася ними як на закритих зустрічах, так і в публічній площині. Але рішення поки що не знайшли. Не може їм дати чіткого рецепту з цього питання і МВФ. Обвалювати далі курс — значить завалити весь експорт і збільшувати негативне сальдо торгівлі. Підійняти його вгору за рахунок масованих інтервенцій Нацбанку і створення дефіциту валюти на міжбанку — отримати значні проблеми з подальшим різким стрибком цін і показниками інфляції, багато в чому більшими, ніж всі прогнози НБУ разом узяті.

Що вплине на курс цими днями

Цього тижня поведінка учасників ринку і курс будуть залежати від наступних факторів:

1. Початок нового звітного періоду. У понеділок бізнес буде підводити підсумки листопада і визначатися зі своїми завданнями на грудень. Спрацює ефект першого робочого дня місяця, що традиційно зробить міжбанк малооб'ємним. Але, починаючи з вівторка, ринок увійде у свій звичний ритм і обсяги торгів почнуть швидко зростати;

2. Проведення аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП 3 грудня. Цього вівторка Мінфін збільшив обсяги розміщення гривневих облігацій за номіналом до 3,8 млрд: на 77 днів — 300 млн гривень, на 301 день — 500 млн, на 1267 днів — 3 млрд гривень. Крім цього, цього разу Мінфін буде робити і рідкісні зараз валютні запозичення на суму в $350 млн: $100 млн — на 435 днів і $250 млн — на 743 дня.

Інвестиції в ОВДП: до 14% річних + 0,2% бонус до ставки

Останні розміщення «довгих» гривневих облігацій при триразовому перевищенні попиту на них, порівняно з пропозицією — дозволили Мінфіну збити дохідність за такими паперами відразу до 12,40% річних. А останні розміщення доларових облігацій проходили в межах 4% річних.

Чиновники намагатимуться закріпити успіх і цього разу за рахунок зростання конкуренції між іноземними покупцями облігацій. Продаж валюти нерезидентами для купівлі гривневих ОВДП працюватиме на зміцнення позицій гривні.

А ось при розміщенні доларових паперів можливі два сценарії:

1) Облігації будуть купувати іноземці та місцеві інвестори, за рахунок наявної у них валюти. Це означає, що Мінфін отримає новий «живий» долар, що не вплине на котирування міжбанку, так як інвестори не будуть купувати його на нашому ринку;

2) Валютні ОВДП інвестори будуть купувати за рахунок тієї гривні, яка у них вже є від попередніх погашень облігацій. Тоді на міжбанку виникає додатковий попит на валюту, що стимулює зростання котирувань і спрацює проти гривні;

3. Господарські операції клієнтів, репатріація дивідендів «дочками» іноземних компаній, виплата компаніями зарплати персоналу за листопад.

За рахунок надходжень гривні від держави у вигляді відшкодувань ПДВ в кінці листопада — у перших числах грудня відбудеться короткочасне зменшення у експортерів потреби в продажі валюти. Вони скоротять обсяги її пропозиції на міжбанку і будуть намагатися підняти цінники. Тим більше, що попит на валюту зросте за рахунок покупок «дочками» іноземних компаній під вивід дивідендів.

Але гривня у експортерів швидко закінчиться — треба виплатити зарплату персоналу, а також забезпечити оплату сировини і матеріалів на новий період і профінансувати орендні платежі. Тому після короткочасного злету котирувань — ці фактори швидко почнуть працювати на користь гривні, так як експортери знову почнуть продавати валютну виручку в повному обсязі;

4. Поведінка Нацбанку, курс в обмінниках, спекулятивні ігри і ліквідність у банківській системі.

Поведінка НБУ. Це найвагоміший фактор з курсоутворення на тижні. Нацбанк продовжить максимально поповнювати резерви за рахунок викупу долара на міжбанку і цим буде підтримувати курс на торгах. В першу чергу — регулятор викупить ту валюту, яка буде продаватися нерезидентами при проведенні аукціону з розміщення ОВДП у вівторок і в день розрахунків за них в середу.

Але й в усі інші дні НБУ буде активним гравцем на міжбанку. Саме цінники Нацбанку, за якими він буде викуповувати долар, і будуть головним курсовим орієнтиром для всіх учасників торгів.

Якщо ж виникне ситуативний брак пропозиції валюти на міжбанку — НБУ не буде витрачати резерви, надаючи ринку самому знаходити компроміс за курсом.

Читайте також: Сильна гривня — погано. Слабка — теж погано

Готівковий ринок . Власники обмінників будуть стежити за ситуацією на міжбанку при виставленні своїх цінників, але основним для них буде співвідношення реального попиту і пропозиції на валюту з боку населення.

Спекулянти намагатимуться пограти на ситуативних перекосах попиту і пропозиції на торгах. Особливо в дні купівлі валюти «дочками» іноземних компаній під вивід дивідендів. Але в основному, при утвореному зараз ринку — будуть працювати у форматі «дві сторони».

Ліквідність у банківській системі. Факторами зміни ліквідності в банках цими днями будуть:

1) операції нерезидентів з купівлі облігацій на аукціоні у вівторок та оплата за ними у середу;

2) необхідність у компаній виплат зарплати персоналу. Зрештою, що при виплаті зарплати за відомостями або через зарплатні картки — значна частина цих коштів видається готівкою в касі підприємств або знімається співробітниками через банкомати, а сплачені підприємствами податки із зарплати — йдуть на казначейські рахунки, тобто поза банківською системою. Це суттєво впливає на обсяги грошових агрегатів і на загальний стан ліквідності банків.

За розрахунками «Мінфіну», залишки на коррахунках банків в період з 2 до 6 грудня будуть знаходитися в межах від 46 до 59 млрд гривень.

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на тиждень

На готівковому валютному ринку фінансисти при виставленні котирувань будуть орієнтуватися на:

— реальний попит і пропозицію валюти з боку громадян і конкуренцію між обмінниками в їх регіоні;

— поведінку міжбанку, але без особливої прив'язки до котирувань на торгах.

Спред за доларом більшість обмінників фінкомпаній будуть тримати в межах 15 — 20 копійок, а в банках — до 25-30 копійок.

«Мінфін» прогнозує коридор за доларом на 2-6 грудня в обмінниках фінкомпаній в межах 23,80-24,20 гривень, а в банках 23,75 -24,25 гривень.

На міжбанку. Більшість факторів, які були описані «Мінфіном» в цьому прогнозі — працюють на зміцнення гривні. Основним маркетмейкером за курсом на міжбанку буде Нацбанк з його цінниками викупу надлишків долара через Matching. А додатковим фактором, що формує тренд за курсом протягом сесії — оперативність втручання/невтручання регулятора в ситуацію на торгах через інтервенції.

За розрахунками «Мінфіну», без особливого впливу на курс і зміну тренда під час торгів Нацбанк зможе викупити на міжбанку за цей тиждень близько $110 — 170 млн. Але це — за умови успішного проведення аукціону з розміщення облігацій на 3,8 млрд гривень і покупки доларових ОВДП клієнтами не за рахунок гривні від раніше погашених облігацій (що тільки збільшить попит на валюту на українському міжбанку), а за рахунок заведення валюти для їх придбання, безпосередньо із зовнішніх ринків.

Якщо ж на аукціоні з різних причин таких обсягів продажів гривневих облігацій не буде, а доларові папери будуть купуватися інвесторами за рахунок вже наявної у них гривні — то без особливого впливу на курс Нацбанк через Matching зможе придбати не більше $20-35 млн. При цьому, можливі різкі ситуативні стрибки курсу в той момент, коли інвестори при такому сценарії одночасно вийдуть на ринок з купівлею валюти для придбання доларових облігацій.

За прогнозом «Мінфіну», в період з 2 до 6 грудня коридор за безготівковим доларом на міжбанку буде перебувати в межах 23,90-24,25 гривень. А при оперативному та постійному втручанні НБУ з викупом надлишків валюти на ринку в межах навіть більш вузького коридору 24,00-24,20 гривень за долар.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

В понеділок — середу — в межах $210-240 млн при укладенні до 540-620 угод за рахунок підготовки, проведення і потім розрахунків за аукціоном Мінфіну України від 3 грудня. При цьому, найнижчими обсяги будуть 2 грудня за рахунок ефекту першого робочого дня місяця, а піковими — в середу через розрахунки за ОВДП;

В четвер — п'ятницю — в межах $180-220 млн при вчиненні до 470-500 угод з поступовим зниженням у п'ятницю, за рахунок фактора зниження ділової активності до кінця тижня.

Коментарі - 10

+
+152
Strelok777
Strelok777
2 грудня 2019, 9:32
#
А заголовок то какой... Впрочем как и вся статья - ни о чём.
+
+8
jorgene
jorgene
2 грудня 2019, 13:06
#
Впрочем как всегда подобные статьи
+
+84
Андрей Кул
Андрей Кул
2 грудня 2019, 9:59
#
Вон оно че, кто бы мог подумать... Ближайшие коллеги таких экспертов - синоптики. Правда вторые вещают свои «прогнозы» более уверенно. Но результат одинаковый - либо так, либо иначе.
+
0
Буква Ґ
Буква Ґ
2 грудня 2019, 19:53
#
Полно умельцев вот и дергают погоду, плюс очень много таких же факторов. При всем желанию не предскажешь погоду
+
+5
AleksandrBank
AleksandrBank
2 грудня 2019, 12:10
#
Все правильно описано, но суть такой, как и ранее, валюты больше, потому все в руках НБУ, и то какой курс будет.


Я думаю что зажмут курс на это неделе в узком коридоре 23,90-24,05. Конечно может выйти немного, но последние несколько недель игры в узком коридоре идут. думаю тут также будет,
+
+17
manhatta
manhatta
2 грудня 2019, 13:36
#
Что за скачек инфляции.. вернуть к 25-26 как компромис для экспортеров и заробитчан как никак это бОльшая половина населения учитывая что к валюте подвязаны металлурги, аграрии, заробитчане, итшники и др .. а те кто к валюте не подвязаны лучше их подтягивайте по зп и пенсиям к ценникам опирающимся на курс 25.

короче очередное свидетельство что правительство в полном неадеквате к экономике а только себе в карман
+
+6
V63
V63
2 грудня 2019, 13:41
#
Ошибочку исправьте в начале статьи, не 24,99 а 23,99 во второй строчке текста:"На прошлой неделе безналичный доллар подешевел на межбанке почти на 15 копеек: с 24,10/24,14 гривен до 23,965/24,99."
+
0
nykand
nykand
2 грудня 2019, 14:13
#
В63,все и так поняли)
+
+5
QGS
QGS
2 грудня 2019, 17:15
#
Утром завтра пощупаем 23.90$
+
0
QGS
QGS
2 грудня 2019, 23:42
#
Опечатка кошерная очень даже ничего 24.99$;)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися