Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 листопада 2019, 15:21

Парадокс сильної гривні

МВФ поїхав без обіцянок, але гривня продовжує зміцнюватися. Чому фактор сильної гривні може зіграти злий жарт, розповів НВ фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса.

МВФ поїхав без обіцянок, але гривня продовжує зміцнюватися.
фото:bank.gov.ua

На світових ринках утворився короткий тиждень, завдяки Дню Подяки в США, що подарувало вихідний четвер і дуже розслаблену середу, а також п'ятницю для спекулянтів Уолл-стріт.

До президентськоъ гонки цього тижня офіційно приєднався великий друг кожного інвестора і спекулянта Майкл Блумберг. Щоправда, в даному випадку, він може стати людиною, яка забере голоси Байдена, що дозволить лівакам від демократів пройти у фінал. А немає більш кошмарного сну для інвесторів і спекулянтів, ніж фінал президентських виборів, де неадекватному Трампу стане суперником не менш неадекватний старий комуніст Берні Сандерс.

На даний момент здається, що інвесторів нічого не може налякати. Індекс S&P500 перед Днем Подяки досяг чергового історичного максимуму в 3153 пункту. Що дозволяє Трампу в черговий раз хвалитися в твіттері своїми успіхами. Правда, забуваючи сказати, що дефіцит бюджету США досяг вже 5% від ВВП і будь Штати якою-небудь країною, що розвивається, то їм би з такими показниками навіть МВФ не дав би грошей. Але доки ці гроші друкують самі США, і доки ніяк не вдається отримати інфляцію, все прокатує.

МВФ поїхав, але ніхто не засмутився

З України МВФ теж поїхав, не пообіцявши програми. Тому рейтингове агентство Moody's не підвищило суверенний рейтинг України і вони обмежилися лише переглядом прогнозу рейтингу на «позитивний».

Читайте також: Знову без програми МВФ. Президент має прийняти рішення

Поки що другий поспіль від'їзд місії МВФ не сильно налякав інвесторів, що пропускають негативні сигнали. Це добре зараз, але викличе ефект вибуху у тому випадку, якщо у настроях відбудеться розворот і весь накопичений потенціал реалізується відразу.

У результаті, українські єврооблігації лише злегка втратили в ціні, на тлі від'їзду місії МВФ. Інвесторів зараз дуже складно налякати чим завгодно. І виходить парадокс. Інвестори купують борги України, адже країна у програмі МВФ і чекають прогресу в переговорах, який сповільнюється тим фактом, що інвестори і так купують борги України, і у влади немає стимулів поспішати з програмою МВФ.

Програму стримує поки що фактор однієї людини, Чиє Ім'я не Можна Називати. І як український президент вийде з цієї ситуації поки що не зрозуміло.

Слабка гривня — погано, сильна гривня — теж погано

А в Україні всі перейнялися сильною гривнею, варто їй було за місяць зміцнитися на 5%, а спочатку року на 15%. Здавалося б, ще нещодавно всі журилися, що немає більше гривні за 8, а тепер кричать про зраду, лишень гривня зміцнилася, перевищивши позначку в 24,0. Такі от українські парадокси.

Читайте також: Злет чи падіння: чого очікувати по курсу у п'ятницю

Звичайно, експортерам боляче, але щось не було від них чутно криків радості, коли гривня летіла вниз до 30. Знову ж таки, парадокс. Тоді під Нацбанк виходили майбутні євробляхери, які взяли кредит під 8, а то і за 5, і вимагали терміново повернути все назад. Тепер же багато знайомих облич стирчать під Нацбанком на антимайдані і звинувачують у геноциді маленьких українців, але вже за зростання гривні.

Як кажуть, був би привід. Тему зміцнення гривні навіть винесли на засідання РНБО, але благо вистачило розуму обмежитися анонсом і не обговорювати це публічно, інакше можна було б дуже сильно налякати інвесторів, які цінують насамперед незалежність Центробанку. Адже у них могли б з'явитися неприємні відчуття, а-ля дежавю з Ердоганом, дії якого проти центрального Банку Туреччини в свій час дорого коштували турецькій економіці.

Султан і цього тижня відзначився, видавши указ, що інфляція повинна бути маленькою. Мабуть, якщо вона посміє вирости, то її будуть судити за законами шаріату. Нагадує одну давню ініціативу, що висувалася прогресивними українськими економістами ще у часи Арбузова, які пропонували законодавчо закріпити курс гривні на позначці 8.

Поки ж гривня зміцнюється і робить це абсолютно природним чином, завдяки припливу капіталу в країну, що формує плюсовий платіжний баланс.

Допомагають і нерезиденти, які продовжують купівлю українських ОВДП. Цього тижня відбувся черговий аукціон, на якому дохідність чотирирічних ОВДП пішла на фантастичний донедавна рівень у 12,4%. Ще трохи, і попит іноземців може закінчитися вже через низькі ставки.

Читайте також: ОВДП чи депозити: що вигідніше

Але доки інвестори рухають дохідність вниз прискореними темпами, що дозволяє тепер чекати і рішучих кроків від Нацбанку щодо зниження ставки. Тим паче, це теж буде сприяти і деякому тиску на гривню, що повинно зупинити її зміцнення.

Тут головне не переборщити, адже якщо одночасно закінчаться покупці на локальні ОВДП, і з'явиться попит на долари, то теми для тривожних репортажів журналістів вже можуть стати іншими, і тепер Нацбанк вже будуть звинувачувати імпортери в геноциді маленьких українців.

Коментарі - 21

+
+281
Olexandrenko
Olexandrenko
29 листопада 2019, 15:58
#
Слабая гривна однозначно лучше чем сильная, для нас с вами, для страны. 
курс 24 это продукт некомпетентности. 5 млрд в овгз за 4 месяца. и никого из них не интересует, что отдавать нужно с процентами и уже в 2020. и падение промпроизводства на 5% это тоже не сигнал. и выведение арселор митал кривой рог 400 млн доляров тоже пустой звук. и увеличение задолжености по зарплатам до 3,5 млрд гривень тоже так себе. рост импорта поборем продажей земли нерезам . правда продажа земли тоже в мечтах, 58% украинцев против и к гадалке не ходи чем закончится референдум.
ждем январь и решение мвф. в декабре ничего не будет, не будет решения, не будет денег.
+
+126
Elena1997
Elena1997
29 листопада 2019, 16:24
#
Смолия пора профилактически объявлять не выездным, чтобы на долгий английский чай не уехал в Лондон к Гонтаревой.
+
+37
yarg
yarg
2 грудня 2019, 19:35
#
Думали бы как богдана с зелей на ростов не упустить....
+
+79
SergiySt
SergiySt
29 листопада 2019, 16:46
#
Ага, ага...
Ваша люба Гонтарєва на випередки з Яценюком і Порошенком пищали, що 18 грн за долар - це смерть економіки, а через кілька місяців долар на ч/р перевалив за 30. І це спричинено не інфляцією - навпаки, девальвація гривні призвела до небувалої з 90-х інфляції. Потім вертався до 20, поки не скочив до 24 і далі 26-28 з локальними успіхами гривні. Тоді навіть західні експерти вважали гривню серед самих недооцінених валют світу. 
Не треба було штучно скидати гривню в 2, 5 рази. Так, при Янику вона мала бути не 8 і не 9, а десь 12. А зараз - 18 максимум - 20.

Так що не треба ля-ля. Коли при Кучмі була девальвація з 2-х до 5 - це справді стало рушієм економіки. Зараз же гривня була занижена штучно і тепер повертає позиції. Хоч і не найкращим способом (ОВГЗ). 

Найкращий варіант - не сильна, і не слабка , а СТАБІЛЬНА гривня
+
+80
Maleficarum
Maleficarum
29 листопада 2019, 20:27
#
«Найкращий варіант - не сильна, і не слабка , а СТАБІЛЬНА гривня»  Стабильна  к  чему ?   В чём  мерило  стабильности ?  Если о  стабильности  судить  по  уровню  инфляции  то  её  (  стабильности)  как  бы  и нет.. При  укрепляющейся  гривне  товары  и  услуги   один  фиг  растут  в цене.
+
+38
Perez de Cuellar
Perez de Cuellar
29 листопада 2019, 23:19
#
Не забувайте і політичні фактори впливу на курс. Ось  8 грудня намети на Майдані встановлять і хтозна  чим все закінчиться, а загроза політичної нестабільності вплине і на настрій  інвесторів, також і на нерезидентів. Що може спровокувати паузу входження в ОВДП і навіть навпаки  початком зворотнього процесу з наслідками для курсу.
+
+30
Perez de Cuellar
Perez de Cuellar
30 листопада 2019, 21:04
#
В стані війни не можна відкривати ринок землі, припустимо, що такі як Медведчуки на російські кошти скуплять тисяі гектарів української землі, завезуть охорону 1000 «зелених чоловічків» на гектар і що потім робити? Здійсниться окупація України в законному вигляді і без вирішення в правовому полі. Ринок землі зараз є загрозою суверенітету.
+
0
Elena1997
Elena1997
30 листопада 2019, 22:52
#
Точно, в «стане войны» можно только из бюджета Укроборонпрома воровать и на валютных качелях наживаться. В Лондоне ещё хорошо жить потом ;)
+
+27
QGS
QGS
29 листопада 2019, 17:08
#
Чем меньше проценты по ОВГЗ, тем больше риск их прекращать покупать, а значит упадёт их доходность и начнут сбрасывать.
+
0
Maleficarum
Maleficarum
29 листопада 2019, 20:31
#
«Чем меньше проценты по ОВГЗ, тем больше риск их прекращать покупать, а значит упадёт их доходность и начнут сбрасывать.»  Не  факт.  Ибо  уже  для  спекулей  по  ОВГЗ  включились  иные  факторы А  именно. % ная  доходность  по  ОВГЗ  если  и  будет  подседать- то  особого влияния на спрос  не  окажет. Главным фактором  будет  укрепляющаяся  гривна теперь.. Больше  будут  входить  в ОВГЗ- больше  укрепят  гривну-  значит   больше  прибыли   получат  выкупая     всё  более  дешёвый  доллар.
+
0
QGS
QGS
29 листопада 2019, 21:45
#
Все труднее укрепляется грн всего 10коп за неделю, все меньше желающих продавать ниже 24$ поэтому и болтались около.
+
+165
Игорь Коляда
Игорь Коляда
29 листопада 2019, 18:13
#
А в Украине все озаботились сильной гривной, стоило ей за месяц укрепиться на 5%, а сначала года на 15%.

С чего все берут,что гривна - укрепляется?
Укрепление национальной валюты значит увеличение покупательной способности,но кто-то это ощущает?Разве  стало можно купить больше товаров за то же количество денег?
Нет,у нас цены при этом растут.
Это НЕ укрепление гривны,а - ДОЛЛАРИЗАЦИЯ экономики,когда обращение национальной валюты - уменьшается,а доллара - увеличивается.
Это действие обыкновенного закона о спросе и предложении,у нас на внутреннем рынке  повысилось предложение долларов - вот они и упали в цене.
Ау,главные банкиры Украины,вы не ту ликвидность зажимаете!!!
+
+16
Maleficarum
Maleficarum
29 листопада 2019, 20:47
#
«Это НЕ укрепление гривны,а - ДОЛЛАРИЗАЦИЯ экономики,когда обращение национальной валюты - уменьшается,а доллара - увеличивается.»  Не  так.  Нет  никакой  долларизации  экономики Ибо   эти  доллары  в  экономику  не  попадают.. Они   после  выкупа  НБУ  складируются  в  закорма и готовятся  на «выезд» (  Отдача  долгов)  В чём  Вы  правы  так  только в том   что  из  реального сектора  экономики   выводятся  средства Всё  свободное вбивается   бизнесом в ОВГЗ  И да  экономика испытывает  гривневый  голод.  Сей голод  ощущается  в  любом  из  секторов  экономики..    Видим  что  торговый  баланс- отрицательный   Уже  бизнесу   даже  нет  интереса  какую  либо  продукцию  производить  и  гнать  на  экспорт. Получаешь  от  экспорта  валютную  выручку  Заводишь  оную в Украину  продаёшь  на межбанке и «плачешь»  считая  после  обмена  от  гривневых  расходов при оплате  ЗП  и прочих  гривневыевых  издержек..  Выгодно  просто не  заморачиваясь с производством и  экспортом  вбиваться в ОВГЗ  По  факту  издержек  гривнеевых- меньше.
+
+27
Игорь Коляда
Игорь Коляда
29 листопада 2019, 20:56
#
Нет никакой долларизации экономики Ибо эти доллары в экономику не попадают..

Ну да, импортёры и экспортёры тратят и зарабатывают исключительно гривну.:)
А уж банки то, со всякими небанковскими финучреждениями где-то не в Украине торгуют долларами и прочими иностранными валютами!
Или они к экономике не относятся и в национальный контур денежного обращения не входят?
+
0
Bux Rus
Bux Rus
2 грудня 2019, 10:46
#
«долларизации экономики» это было последние пять лет, а теперь дедоларизация все скидывают
+
+15
Roman Kachur
Roman Kachur
3 грудня 2019, 15:15
#
Про банки, торгующие долларами, забавно было читать. Не так давно заходил в Ощад, нужно было купить доллары, он просто ближайшим оказался. Спрашиваю на кассе можно ли купить? Кассирша (очень удивленно) - «Нет!». Я: «А зачем тогда курс покупки-продажи на входе висит?» - «А это чтобы вы СДАВАЛИ». Реально так и сказала, я не шучу.
+
0
yarg
yarg
3 грудня 2019, 15:54
#
Неделю назад все жаловались что сдать доллары невозможно - гривны нет. И на вопросы «а зачем курс» отвечали - чтобы вы доллары покупали.
+
+95
Perez de Cuellar
Perez de Cuellar
29 листопада 2019, 23:05
#
На мою думку, писав ще навесні, знижуючи  облікову, а також дохідність по ОВДП  потрібно послабляти і гривню. Тобто  відсоток  запозичень  і боргове  навантаження  зменшується,  але при цьому привабливість  для входження в ОВДП залишається, бо підвищений курс.  
А зараз  з такою політикою НБУ, не говорячи, що вбивають  цим економіку, тримають низький курс і далі знижують  дохідність ОВДП, то в одну мить, коли відбудеться зупинка, та буде просто нецікавим заняттям,  викличе  «геп»  відчутний  для  курсу.
+
+15
knaz197
knaz197
1 грудня 2019, 17:06
#
Интересно получается. Гривна с начала года укрепилась на 15%, а минфин сейчас размещает 4 летние облигации под 12.4%. Если курс вернётся назад то деньги бесплптно. Правда отдавать всё равно надо, а за счёт чего непонятно.
+
0
Do Коверя
Do Коверя
2 грудня 2019, 19:15
#
Https://index.minfin.com.ua/markets/fuel/tm/wog/            меня стабильность цены на дизель смущает...
+
0
barkanov
barkanov
2 грудня 2019, 22:42
#
Крутят народ как хотят.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися