Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 листопада 2019, 17:17

В НБУ порадили, як знизити ризики від коливань курсу валют

Нацбанк рекомендує власникам бізнесу і фінансовим директорам в умовах плаваючого валютного курсу звернути увагу на інструменти хеджування, які вже доступні в Україні. Про це розповів заступник голови НБУ Олег Чурій.

Нацбанк рекомендує власникам бізнесу і фінансовим директорам в умовах плаваючого валютного курсу звернути увагу на інструменти хеджування, які вже доступні в Україні.
Фото: 112.ua

Які є інструменти хеджування ризиків

Як зазначив Чурий, серед інструментів хеджування ризиків, поставні й безпоставні форварди, які можна укладати з банками під експортно-імпортні операції або кредити від нерезидентів.

«Не хеджувати — це найризиковіша стратегія, оскільки дохід компанії залежить від зміни курсу. Україна вже чотири роки живе в умовах гнучкого курсоутворення, яке дозволяє уникати накопичення дисбалансів в економіці. Та водночас потребує від бізнесу завбачливого планування», — зазначив заступник голови НБУ.

Читайте також: Ворожіння на валютній гущі. Хто найточніше прогнозує курс

Приклади хеджування на українському ринку

За даними Нацбанку, цього тижня один з українських банків і вітчизняна аграрна компанія уклали безпоставний валютний форвард (NDF). Це перша угода з хеджування валютних ризиків такого типу на українському ринку.

Раніше на ринку укладалися угоди з поставочними валютними форвардами, проте їх частка все ще несуттєва і має великий потенціал до зростання.

Читайте також: Експерт розповів про головний ризик, який несе зміцнення гривні

«У цілому в світі операції типу спот, тобто ті, які фактично проводять день у день, становлять не більше третини від загального обсягу валютного ринку. Решта — це операції з використанням інструментів хеджування: форвардів, ф'ючерсів, свопів. На жаль, в Україні все навпаки: домінують спотові угоди, а випадки хеджування бізнесом валютних ризиків все ще носять одиничний характер», — пояснив Чурій.

Довірче управління цифровими активами: інвестиційна прибутковість до 36%

Раніше повідомлялося

  • У березні 2019 року вперше в історії фінансового ринку України банк провів зі своїм клієнтом операцію валютний своп гривня-долар, тобто обмінявся валютами із зобов'язанням зворотного обміну через певний час.
  • З 7 лютого Нацбанк отримав можливість проводити валютні інтервенції на умовах своп, тобто із зобов'язанням зворотного продажу валют.

Коментарі - 5

+
+12
QGS
QGS
29 листопада 2019, 17:47
#
Никак всё равно где-то попадёшь.
+
+28
Игорь Коляда
Игорь Коляда
29 листопада 2019, 18:26
#
Нацбанк рекомендует владельцам бизнеса и финансовым директорам в условиях плавающего валютного курса обратить внимание на инструменты хеджирования

Это совет от того,в чьи служебные обязанности входит недопущение таких рисков.
А как этот плавающий курс обеспечивает СТАБИЛЬНОСТЬ нацвалюты?
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
30 листопада 2019, 12:29
#
«как этот плавающий курс обеспечивает СТАБИЛЬНОСТЬ нацвалюты?»

Также как в  ЕС с евро или в США с долларами а в Британии с фунтом.
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
30 листопада 2019, 17:05
#
Ага,счас.:)
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
30 листопада 2019, 19:18
#
Игорь Коляда
Толку с ваших умных междометий никакого.

Рядовые европейцы не парятся ежедневно вопросом какой курс сегодня
евро к доллару США, а просто живут и радуются жизни.

Не все конечно, но подавляющее большинство…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися