Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 листопада 2019, 12:31

Бізнес погіршив оцінку податкової системи України (дослідження)

За квітень–жовтень 2019 року показник податкового індексу склав 2,9 балів з 5 можливих, у порівнянні з 2,98 у попередньому періоді. Про це йдеться в дослідженні «Податковий індекс» Європейської Бізнес Асоціації .

За квітень–жовтень 2019 року показник податкового індексу склав 2,9 балів з 5 можливих, у порівнянні з 2,98 у попередньому періоді.
Фото: delo.ua

Таким чином, показник Індексу залишається в негативній площині протягом всієї історії дослідження з 2011 року.

Найбільш оптимістичними щодо стану податкової системи підприємці були наприкінці 2018 – на початку 2019 року.

Зросла частка невдоволених податковим законодавством – 26%, тоді як у попередньому періоді таких було 23%. Ще 59% експертів вважають якість податкового законодавства України задовільним.

Дещо зменшилась кількість респондентів, які ствердно відповіли на питання, чи сприяв чинний податковий режим веденню їхнього бізнесу – 64%, тоді як у минулому періоді таких було 68%.

Тільки 18% експертів оцінили процес підготовки податкової звітності та адміністрування податків позитивно, натомість 33% вважають процедуру обтяжливою.

Серед основних факторів: кількість часу, витраченого на підготовку податкової звітності та сплату податків, незрозумілість правил та роз’яснень щодо підготовки податкової звітності та проведення платежів та сама кількість платежів.

За даний період відчутні прояви фіскального тиску відчули на собі 28% опитаних. У попередньому періоді кількість останніх складала 18% і кількість таких компаній на сьогодні скоротилася вдвічі.

Результати опитування показали, що кількість незадоволених якістю податкових сервісів дещо зросла – 29% (у попередньому періоді – 24%). Водночас 33% опитаних підтвердили, що задоволені якістю податкового обслуговування, а ще 38% вказали на задовільний рівень послуг.

Під час розрахунків до уваги традиційно бралися 4 критерії:

  • Якість податкового законодавства;
  • Обтяжливість/легкість адміністрування податків;
  • Фіскальний тиск;
  • Якість податкового обслуговування (роботи податківців).

Загальне значення Податкового Індексу являє собою інтегральний розрахунок середнього значення кожного з вищенаведених факторів. В опитуванні взяли участь 105 експертів Податкового комітету Асоціації.

Коментарі - 7

+
+59
QGS
QGS
27 листопада 2019, 12:39
#
Прогресс видит только один человек, который сам реформу и придумал.
+
+30
bonv
bonv
27 листопада 2019, 13:38
#
Пока едем на багаже реформ Порошенка-Гройсмана. О результатах зеленых можно будет судить по реформе судовой системы, успехах в экономике и устранении от влияния на политику-экономику  Бени.
+
0
Bischof
Bischof
27 листопада 2019, 12:45
#
Вы погодите, пока «инициативы» Гетманцева и Ко заработают на полную. Если они не остановятся, сотню в этом рейтинге пробьем со свистом.
+
0
bonv
bonv
27 листопада 2019, 12:49
#
«Уряд і парламент стратегічно неправильно вчинили, ухваливши держбюджет на 2020 рік з величезним дефіцитом, замість того, щоб закласти профіцит. Адже ж приходить час виплати державних боргів. Держборг нависає над українською економікою, як величезна лавина", - вважає Соскін.
Інший фактор стабільності – випуск гривневих боргових зобов'язань всередині країни. «Тобто йде постійна позика, яку здійснює Мінфін Маркарової – по суті, вона разом з прем'єром будує фінансову піраміду. Це – головна загроза», - вважає експерт.
За його словами, поки що вдається, хоча вже досить важко, балансувати ситуацію. Однак вона погіршується. "Зараз ми бачимо масові невиплати зарплат лікарям, вчителям, шахтарям і т. д. Це – перша ознака того, що ситуація стає нестабільною, тобто уряд не отримує доходів до держбюджету. Вже цього року недобір доходів на рівні 10%. Це – дуже серйозна об'єктивна ознака того, що гривня може завалитися.
А якщо ще будуть якісь посадки людей з Нацбанку, які спровокують кризу керівництва і т. д., це стане дуже небезпечною тенденцією", - вважає він.
+
0
Bux Rus
Bux Rus
27 листопада 2019, 14:42
#
Ну так Минфин с Нац Банком будуют пирамидку, если их начнут сажать то пирамидка быстро посыпется, А так годик могут протянуть. А если грамотно и согласовано то можно будет правильно девальвировать гривну и заимствования ОВГЗ под ноль процентов будут.
+
0
Bischof
Bischof
27 листопада 2019, 15:14
#
Когда более короткие и дорогие долги погашаются за счёт более длинных и дешевых – это типа пирамида, по-вашему?
+
+15
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
27 листопада 2019, 17:24
#
Так, це піраміда, адже позичаємо більше, ніж віддаємо, відсотки переходять в тіло кредиту. Цього року перерахувпли по новому курсу, вийшло в доларах менше трохи, але ж віддават треба і в гривні до біса. Тому так, це типова піраміда, коли дохідність ринкова коливається коло 5-7% в баксах, а наші платять 29... так, це МММ типовий, бо виплати вже переганяють залучення. І лиш наявність хворої економіки дозволяє корумпованій державній машині компенсувати різницю. Але то не надовго, бо низький курс вбиває експорт, стимуює імпорт і завжди запобіжником такої тенденції був девал, наш мінфін поставив спекулятивного жучка, замість запобіжника, все горить, але ще не блекаут, але нєрєзи це ж наші олігархи, вони знають, коли прийде дупа, вони встигнуть впарити свої облігації підконтрольним банкам, та й НБУ з радістю викупить ті знецінені облігації, щоб не допустити колапсу і наступного року буде не 65 лярдів грн до бюджету, а передадуть мінфінівські облігації, нехай туалети обклеять ними. Лошари, схаменіться.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися