Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 листопада 2019, 7:00

Курс в кінці листопада: чи варто чекати серйозного обвалу долара

Останні дні листопада обіцяють стати дуже цікавими і активними на валютному ринку. Після «тупцювання на місці» і певної корекції долара минулого тижня — цими днями дуже багато факторів почнуть впливати на ринок, що призведе до валютних ралі на міжбанку.

Нагадаємо, що в цілому за період з 18 до 22 листопада курс продажу безготівкового долара знизився всього на 2,5 копійки — з 24,11/24,145 до 24,095/24,12 грн/$. Курс міг би опуститися до рівня в 24 грн/$, але НБУ за цей період викупив на міжбанку $120 млн і цим втримав долар від подальшого ослаблення. Використовував регулятор Matching.

Готівковий ринок «жив своїм життям» і майже не реагував на зміни на торгах. Курс продажу готівкового долара залишився в межах 24,30-24,40 грн/$ практично до вечора минулої п'ятниці. На вихідні обмінники знизили котирування продажу, але все одно тримали їх в межах 24,20-24,30 грн/$.

Ключовими гравцями міжбанку залишилися: великі місцеві експортери та імпортери, Нацбанк та нерезиденти.

Останні продовжують активно працювати з ОВДП, що не заважає їм вести розмови про поганий інвестиційний клімат в Україні, інтриги щодо подальшої співпраці з МВФ, війну на Донбасі, потенційне і швидке відкриття ринку землі та інші складні моменти новітньої історії України. Але це не заважає іноземцям активно скуповувати українські держоблігації, спокусившись їх високою дохідністю.

Незважаючи на зусилля Мінфіну України щодо зниження ставок за ОВДП — їх дохідність залишається високою –13-14% річних у гривні і 4% в доларі. У порівнянні зі ставками залучення ресурсів іншими країнами Європи та США це виглядає нереально дорого.

У такій ситуації «Мінфін» радить читачам звертати увагу не стільки на розмови і заяви гравців ринку, скільки на їхні реальні дії. А вони як раз свідчать про великий інтерес до держоблігацій з боку як реальних міжнародних інвесторів, так і спекулянтів всіх мастей.

За нашим прогнозом, при збереженні існуючої ситуації, дохідність українських держоблігацій може знизитися до 8-11% річних до 2021 року в гривні і до 3,1 -3,3% річних у доларах. Нижче цього рівня ставки навряд чи опустяться навіть якщо виходити з найоптимістичнішого сценарію розвитку нашої економіки. Надто вже суттєві структурні перекоси і диспропорції накопичила економіка країни за останні 5 років.

Що вплине на курс цими днями

Ось основні фактори, які будуть істотно впливати на валютний ринок цього тижня:

1) Період основних виплат відшкодування ПДВ експортерам. З 25 до 29 листопада пройдуть основні виплати держави за цією статтею. За рахунок таких надходжень у великих експортерів скоротиться потреба у продажу валютної виручки на міжбанку, тоді як стабільний попит на валюту з боку імпортерів збережеться. Ця ситуація працює проти гривні і періодично буде провокувати спекулятивний «розігрів» котирувань;

2) Календарний фактор - завершення звітного періоду в українських компаній і банків, вихідний четвер у США. 28 листопада в США відзначають День Подяки і американські банки не будуть проводити платежів. Наш міжбанк у четвер буде працювати на умовах ТОМ (розрахунки в гривні — цим днем, поставка валюти — наступним днем).

З одного боку, це суттєво знизить обсяги доларових торгів 28 листопада, так як клієнти перенесуть свої операції на інші дні, і в той же час дасть шанс спекулянтам активно «погойдати» курс на дрібних угодах.

З іншого боку, під кінець місяця у компаній виникне поспіх з проведення валютних операцій перед звітною датою, що призведе до дисбалансу попиту і пропозиції на торгах, чим будуть активно користуватися все ті ж спекулянти.

Завершення місяця змусить і банки активніше проводити свої операції з валютної позиції для фіксації фінансового результату за торгівлею валютою за листопад. Це збільшить показники міжбанку в останній робочий день місяця;

3) Проведення нового аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП 26 листопада. Цього вівторка Мінфін розміщує гривневі облігації на найрізноманітніші терміни — від 161 до 1365 днів. Загальний обсяг пропонованих держоблігацій – 3,3 млрд грн. В тому числі, на 2,5 млрд грн найпопулярніших у нерезидентів облігацій терміном обігу майже 4 роки. Дохідність за всіма видами паперів залишається привабливою для інвесторів, і чиновники Мінфіну розраховують на активні продажі. Для купівлі ОВДП іноземцям знадобиться гривня, що призведе до зростання обсягів продажу валюти на міжбанку в період з понеділка до середи.

Як показує практика — майже всю продану іноземцями валюту буде викуповувати Нацбанк, використовуючи Matching. Це зробить НБУ головним «регулятором» курсу долара на міжбанку в такі дні.

4) Готівковий ринок, «чорна п'ятниця», дії спекулянтів і стан ліквідності в банківській системі.

Готівковий ринок, «чорна п'ятниця» та дії спекулянтів. Масові розпродажі товарів цього тижня — традиційний «постачальник» готівкової валюти для обмінників. Фінансисти намагаються скупити «дешеву» валюту у громадян, яку потім банки будуть продавати на міжбанку. Це створить додаткове джерело пропозиції валюти на торгах і буде сприяти зміцненню гривні. Працювати обмінники будуть у форматі «з обороту», занижуючи курс прийому валюти у всіх великих торгових точках в періоди акцій з розпродажу товарів.

Спекулянти цього тижня будуть мати відмінні шанси неодноразово «погойдати» ринок. Як у дні підготовки, проведення та розрахунків з аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП, так і в четвер, в умовах роботи міжбанку за доларом в режимі ТОМ. А в п'ятницю настане останній робочий день місяця.

Крім цього, спекулянти будуть заробляти протягом усього тижня за рахунок гри на різниці між котируваннями готівкового та міжбанківського ринків, переміщуючи валюту з одного сегмента в інший;

Стан ліквідності в банківській системі. Виплати відшкодувань ПДВ експортерам, продаж валюти іноземцями під аукціон Мінфіну та вихідний в США призведуть до істотних коливань ліквідності в банківській системі у всі робочі дні листопада.

Це позначиться на відсоткових ставках ресурсного міжбанку, а також призведе до додаткових спекулятивних спроб «розігріти» курс.

5) Перспективи подальшого співробітництва з МВФ. У цей момент навколо питання подальшої співпраці з МВФ циркулює безліч спекуляцій і чуток. «Гроші люблять тишу» і уряду, спільно з чиновниками Нацбанку, належить якомога швидше внести остаточну ясність у цьому питанні. Причому не тільки на рівні власних заяв, але і за рахунок підтвердження домовленостей з боку Міжнародного валютного фонду. Доки немає остаточної ясності в цьому питанні — невизначеність працює проти гривні.

Всі перелічені фактори будуть впливати на курс різноспрямовано і здатні суттєво змінити поведінку учасників ринку в ці дні.

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на тиждень

На готівковому валютному ринку власники обмінників при виставленні своїх цінників будуть орієнтуватися на:

  1. реальний попит та пропозицію з боку клієнтів, а також рівень конкуренції в регіоні;
  2. фактор «чорної п'ятниці» і дефіцит гривні у громадян при покупках товарів на розпродажах;
  3. обсяг наявної гривні у своїх пунктах обміну.

Спред за доларом більшість обмінників фінкомпаній будуть тримати в межах 12-20 копійок, а банківські точки обміну — в межах 20-25 копійок.

«Мінфін» прогнозує коридор за доларом на 25 — 29 листопада в обмінниках фінкомпаній в межах 24,00-24,30 грн/$, а в банках — 24,00-24,40 грн/$.

В нацбільш «жвавих» точках обміну валют у великих ТРЦ і магазинах в період розпродажів власники обмінників можуть ще більше занижувати курс прийому валюти, користуючись попитом на гривню у покупців.

На міжбанку. Протягом усього тижня міжбанк буде відчувати серйозний тиск різноманітних факторів, що призведе до великих коливань котирувань.

Валютні ралі будуть провокувати:

1) вливання в банківську систему великих сум відшкодувань ПДВ при зростанні попиту на валюту з боку імпортерів перед закінченням місяця (в основному з понеділка до четверга);

2) дії нерезидентів на первинному і вторинному ринках ОВДП (особливо в період з понеділка до середи);

3) об'єктивний дисбаланс ринку, у зв'язку з вихідним четвергом в США й останнім робочим днем місяця в п'ятницю.

Весь виникаючий надлишок долара на торгах Нацбанк продовжить викуповувати через Matching. За розрахунками «Мінфіну», без особливого впливу на котирування регулятор зможе за тиждень поповнити резерви на $120-160 млн. Інтервенції Нацбанку зі скупки валюти підтримають котирування долара.

За нашими розрахунками, у період з 25 до 29 листопада курсовий коридор безготівкового долара на міжбанку буде перебувати в межах 24,00-24,40 грн/$ з активними стрибками котирувань долара в четвер.

Обсяги щоденних операцій складуть:

В понеділок — середу — в межах $220-290 млн при укладенні до 510-640 угод за рахунок аукціону з розміщення ОВДП і фактора закінчення місяця;

У четвер — різке зниження обсягів операцій в доларі до $130-160 млн при вчиненні до 380-430 угод через День Подяки у США;

В п'ятницю — в межах $180-200 млн при вчиненні до 540-680 угод.

Коментарі - 26

+
+47
KraftV
KraftV
25 листопада 2019, 9:20
#
Все больше аналитиков упоминают цыфру 21 так что думайте сами...
+
+41
Captain  Cisco
Captain Cisco
25 листопада 2019, 14:50
#
Значит будет 30.
+
0
Alex Stein
Alex Stein
25 листопада 2019, 15:11
#
Это из старой рекламы Т2? «Ты ба як просто. цЫфра!»
+
0
ярослав Самбор
ярослав Самбор
25 листопада 2019, 9:34
#
Думаю наоборот в чорну пятницю весь долл на Китай
+
+27
KraftV
KraftV
25 листопада 2019, 9:53
#
11.11 даже сервис онлайн платежей Привата лег от такого количества платежей - и это никак не повлияло на падение доллара !
+
+27
bonv
bonv
25 листопада 2019, 10:20
#
Де ви побачили великий інтерес до держоблігацій? Останній аукціон знову провалили..
+
+27
bonv
bonv
25 листопада 2019, 10:21
#
4-ох річні на цьому тижні будуть цікавими..
+
+5
Dafxf4300
Dafxf4300
25 листопада 2019, 11:13
#
В декабре масово вернутся люди работающие в Европе, плюс ОВГЗ сегодня ясно дают понять что будет плюс минус такой же курс или даже вниз...
+
+10
83747873
83747873
25 листопада 2019, 12:29
#
21 не за горами
+
0
QGS
QGS
25 листопада 2019, 12:41
#
Как видем ниже пока 24$ не прогнозируют.
+
+94
Леонид Серов
Леонид Серов
25 листопада 2019, 12:46
#
Скоро за товарами в европу, с такими ценами, какой смысл тут менять валюту на гривну всё дороже чем в Польше в 1,5-2 раза особенно продукты...скоро будут «харч-трип» организовывать люди (с таким курсом и ценами) по выходным. Всё что сейчас происходит с курсом это банальный развод экспортеров, заробитчан, и всех кто получает доход не в гривне,  на валюту.
+
+47
pavelkos
pavelkos
25 листопада 2019, 13:04
#
Согласен. Тут многие ждут курс 21, кто-то даже пускает слюну на 12-16. Но какой прок от такого курса, если тех же продуктов ты сможешь позволить себе меньше, чем при курсе 28.
+
+96
KraftV
KraftV
25 листопада 2019, 13:31
#
А вот этот вопрос следует задать тому кто представлялся «слугой народа» — почему у нас цены коректируют только при росте доллара а не при падении.
И не сомневайтесь — если валюта начнёт расти — то цены снова пойдут вверх! Неужели не понятно какая цель у этого « слуги»
+
0
vasylmelnyk
vasylmelnyk
25 листопада 2019, 18:31
#
В слуг ЖИ2  напершому місці стоїть отримання бариша(прибутку). А інтереси держви , та ще й громадян цієї держави,в цю канву аж ніяк не вписуються.
+
+5
SergiySt
SergiySt
25 листопада 2019, 15:17
#
Ну ви дивні...
Ціни б виросли у будь-якому разі, а при дорожчому доларі можна купити ще менше, ніж зараз
+
+86
pavelkos
pavelkos
25 листопада 2019, 15:53
#
Ок, давайте сравним те цены в супермаркете что были год назад при курсе 28, с теми, что сейчас при курсе 24. Хоть одна позиция стала дешевле? Цены всё равно бы выросли, так давайте хоть ограбим тех, кто приносит валюту в страну, ревальвировав гривну за счет ОВГЗ, да?
+
+7
bonv
bonv
25 листопада 2019, 16:29
#
Колишні 100 баксів по купівельній спроможності то не теперішні 100 баксів.
+
+9
Леонид Серов
Леонид Серов
25 листопада 2019, 16:37
#
В Европе как были 100 баксов или евро так практически с мизерной инфляцией и остались, а у нас минус 15 % за пол года тупо обесценили… зачем? Чтобы наверное скупить подешевке перед ***.
+
0
bonv
bonv
25 листопада 2019, 16:39
#
Штучне зміцнення гривні -  дасть про себе знати..
+
+19
vasylmelnyk
vasylmelnyk
25 листопада 2019, 18:48
#
Це не штучнезміцнення гривні , а виконання ЗЕ обіцянки дати вчителям зп в 4000 дол.Середня з|п кваліфікованого вчителя приблизно16-18т.грн. Щоб він отримував ті ж 4т.дол потрібно вернути курс 4гр/дол. Дол.за півроку впав з 28 до 24, так що під кінець каденції Зе  дол. буде десь по 4гр.
Так, що спасайте свої заощадження, поки є час, кладіть на гривневий депозит, так буде надійніше.
+
0
Леонид Серов
Леонид Серов
25 листопада 2019, 19:31
#
Больной ?)))
+
0
bonv
bonv
25 листопада 2019, 19:43
#
2008 не забувайте, vasylmelnyk - гахне сильніше.. Тоді про депозити в банках і розкажете:)))..
+
+4
SergiySt
SergiySt
25 листопада 2019, 17:48
#
Давайте не плутати причинно-наслідкові зв'язки. Ціни піднялись НЕ через укріплення гривні. 
А щодо «грабунку» експортерів - вибрали менше з двох зол: або повний пісець і долар вище 30-и, або ОВГЗ. 
«Мудрая палітіка партіі пад чуткім рукаводствам таварища Парашенка» відігнала МВФ, а стан економіки не дозволяє тримати гривню та  інфляцію в розумних межах без зовнішніх запозичень. Інша справа, що «застав дурного Богу молитися...»
+
+4
Леонид Серов
Леонид Серов
25 листопада 2019, 16:25
#
При дорогом долларе цены не успевали в гривне за ростом доллара лично мне было хорошо...купить в кредит сегодня частями за 1 000 товар при курсе 24, и расчитаться за него через 5 месяцев по курсу 30...профит на лицо, хоть какая то выгода от роста курса...а сейчас купи в кредит и получи обратный эффект...не в кредит покупать не выгодно, всё дорожает, а денег за валюту получаешь при обмене всё меньше...сто раз уже объяснял...пром товары на мелких фирмах начали нехотя понижать...продукты же идут только вверх или стоят на месте.
+
0
Petr Maslov
Petr Maslov
25 листопада 2019, 16:30
#
В магазинах и так становится все больше Польских им продуктов которые вытесняют украинские по всем фронтам..Даже йогурт ведрами продают дешевле..При более высоком курсе и свободной торговле будет только импорт как в 90х...Ну может мука и сахар будут свои стоять..
+
0
Леонид Серов
Леонид Серов
25 листопада 2019, 16:35
#
Когда свои цены зашкаливают...буду готов чем угодно желудок набивать походу, главное чтобы по адекватной цене...ни такие они и плохие эти польские товары как их малюют...но обарзевших торгашей на место нужно ставить...пока продукт доходит до тебя 5 ИПшников и ООО с наценками проходит от производителя...на каждого производителя 10 торгашей...поэтому так и живем...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися