Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 листопада 2019, 12:20

Світовий банк хоче допомогти дрібним українським фермерам

Світовий банк хоче допомогти дрібним фермерам в Україні сповна скористатися можливостями відкриття ринку сільськогосподарських земель.
Про це заявила директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен, передає Укрінформ.

Світовий банк хоче допомогти дрібним фермерам в Україні сповна скористатися можливостями відкриття ринку сільськогосподарських земель.
Фото: dengi.ua

Як забезпечити фермерам доступ до кредитів

«Дрібні фермери — це найбільш вразлива група позичальників, яким і хоче допомогти Світовий банк, щоб вони справді змогли повною мірою скористатися тими можливостями, які отримають після відкриття ринку сільськогосподарських земель», — підкреслила Сату Кахконен.

Вона розповіла, що СБ обговорював з урядом різні варіанти, як забезпечити малим фермерам доступ до кредитів. Серед іншого, обговорювалася схема часткового гарантування кредитів. Це зменшить кредитний ризик для банків і буде стимулювати їх зацікавленість у кредитуванні і дрібних фермерів.

Кахконен констатувала, що банківський сектор готовий до відкриття земельного ринку, для нього це новий і привабливий ринок.

Читайте також: Ринок землі. Як будуть продавати і купувати сільгоспземлі в Україні

На думку директора Світового банку у справах України, мораторій шкодить власникам землі, оскільки їхнє право власності обмежене. Вони не можуть використовувати свою землю як банківську заставу, не можуть її продати.

Читайте також: Відкриття ринку землі: розбір головних міфів

Раніше повідомлялося

13 листопада Верховна рада прийняла за основу законопроект щодо обігу земель сільськогосподарського призначення. Згідно із законом концентрація землі у власності визначена на рівні 35% ВІДГ, 8% області та 0,5% країни.

Що передбачає закон

  • З 1 жовтня 2020 року скасовується заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення. З цього моменту право продавати земельні паї отримають всі їх власники.

  • Купувати землю зможуть українські фізособи, компанії, територіальні громади і держава.

Читайте також: У МЕРТ назвали вартість гектара землі після відкриття ринку

  • Юридичні особи, кінцевими власниками яких є іноземці, які орендують землю в Україні більше трьох років, також зможуть її придбати з 1 жовтня 2020 року.

  • Також президент анонсував всеукраїнський референдум, який вирішить, чи давати дозвіл іноземцям на купівлю землі.

Коментарі - 5

+
+51
Lefert
Lefert
24 листопада 2019, 14:23
#
В оригинальной статье, более подробно написано, а именно: land as collateral for loan. Т.е. схематоз такой: бедные околофермеры и просто нищие с гражданством Украины- берут бабос на эту землю, не отдают его, и земля как залог уходит ребяткам за бугор, по сути обходя запрет на покупку нерезидентам. Красавцы.
+
+83
SergS7
SergS7
24 листопада 2019, 14:48
#
Чим нерезиденти гірші за місцевих бариг, земельних олігарів?
+
0
Lefert
Lefert
25 листопада 2019, 9:24
#
Дело не в том кто лучше, а кто хуже, а в том, что лазейку в законе- надо залатать, а именно- доказать наличие техники или сушилки, или хотя-бы бумаг в отчетностью за пару лет, где указано откуда деньжата (с c/x деятельности)
+
0
Dаrk Lite
Dаrk Lite
24 листопада 2019, 14:51
#
ВБ в розовой рубашке… зачем молодому фермеру кредит?
+
0
Andrey M
Andrey M
25 листопада 2019, 17:49
#
Зверніть увагу на це: «Юридические лица, конечными владельцами которых являются иностранцы и которые арендуют землю в Украине более трех лет, также смогут ее приобрести с 1 октября 2020 года.»
Ця норма прийнята дл ятого, щоб різні Бахматюки, Порошенки та інші латифундисти мошли легально викупити замлю на свої офшорні компанії, які юридично зараз орендують землю, але де-факто по сірим схемам її вже викупили.
Якщо не продавати іноземція - то нікому без виключення! Нічого наших хитрозадих офшорників ставити в привілегійовані позиції і не допускати реального іноземного інвестора!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися